cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Eb 2016: Akkor jöjjön Horvátország!

2016. január 19. 10:20

Elkezdődik az Európa-bajnokság: így indul neki a torna második, jóval komolyabb felének a magyar férfiválogatott. Történetesen az olimpiai bajnok ellen.

Legutóbb a 2015-ös Volvo-kupán, a BVSC uszodájában győzte le a magyar csapat a horvátot, méghozzá 9-6-ra. Azon a mérkőzésen mindössze öten (!) játszottak a most Belgrádban szereplő játékosok közül: Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Varga Dénes, Vámos Márton és Manhercz Krisztián. Igaz, a horvátoknál ott volt a keretben Niksa Dobud és Paolo Obradovic is, ők most eltiltás és sérülés miatt nincsenek itt az Eb-n, mellettük Petar Muslim sincs a nagyobb nevek közül.

A tavalyi római felkészülési tornán 9-5-re kapott ki a magyar csapat, azon a meccsen már játszott Nagy Viktor, Gór-Nagy Miklós, Hosnyánszky Norbert, Varga Dániel és Hárai Balázs is, hogy aztán Bergamóban, a Világliga Szuperdöntőjében ismét alulmaradjunk, 15-12-re.

A kazanyi vb-n nem futottunk össze, az Európa-bajnokság előtti közvetlen felkészülés során viszont igen, igaz, „csak” négy négykaput játszott a két fél Zágrábban. Azóta a horvátok beletörődtek Obradovic és Muslim elvesztésébe, aztán az Eb előtt nem sokkal kikaptak a németektől Dubrovnikban (ezt legalább annyira nem értjük, mint a brazilok elleni Világliga-vereséget még Bergamóból), hogy aztán az Eb-n alapos verést kapjanak Szerbiától – így végeztek a csoport második helyén, később a nyolcaddöntőben Hollandiát 16-9-re verték.

Sandro Sukno és Maro Jokovic 5-5 gólt lőtt a hollandoknak, rajtuk kívül ott van gólgyárosként Setka, Loncar, a fiatal Bukic vagy épp Pavlovic, Buslje. A kapuban pedig Josip Pavic, ne felejdük.

No, de elég is lesz ennyi soros ellenfelünk bemutatásából, elvégre jó kapusunk nekünk is van (nem is egy), Nagy Viktor eddig remekel a tornán első számú hálóőrként.
Gólgyárosunk is van, Varga Dénes történetesen vezette a csoportmeccsek után a góllövőlistát, és a grúzoknak is háromszor beköszönt aztán. Bátori Bence az oroszoknak lőtt ötöt, és a többiek is elkezdtek még magabiztosabban és bátrabban vállalkozni. Centereink klasszisok, a csapat a grúzok elleni mérkőzésen pedig laza és elegáns játékot mutatott be. Nem véletlen, hogy a kapitány és a játékosok is bizakodóak.

Benedek Tibor
helyzetjelentése:

„Zágrábban nagyjából hasonló volt a két csapat, a rutinjuk miatt valamivel előrébb jártak a horvátok, éppen emiatt volt egy olyan mérkőzés, amit nagyon könnyen megnyertek. A mi csapatunk friss és fiatal, így minél több rutin kell neki ahhoz, hogy előrelépjen. Erre megfelelő volt az Eb eddigi négy mérkőzése, amik alatt sokat fejlődtünk, erősödtünk. Nem gondolom, hogy már előfordulhatna olyan, mint a Volvo-kupán vagy Zágrábban, hogy az ellenfél már az első negyedben megnyeri a mérkőzést. Ez már a múlté.”

A szerb-horvát (13-6) meccs pedig a közelmúlté, itt az Eb-n, erről így vélekedik a kapitány:

„Abból az eredményből aztán végképp nem szabad kiindulnunk. A horvátok egy ideje tartanak a szerbektől, ezért az elmúlt évek tapasztalatai alapján szinte már úgy indulnak neki az első negyednek, hogy nem marad később esélyük. Most is ez történt, annak ellenére, hogy 1-0-ra vezettek még a horvátok. Más ellenfelekkel szemben viszont nagyon magabiztosak. Ennek ellenére a mostani magyar válogatott le tudja győzni ezt a csapatot.”

Decker Ádám ott volt abban a csapatban, amely legutóbb legyőzte a horvátokat, most azt mondja, egy valamiben egészen biztosan nálunk az előny.

„A csapatszellemben és a mentalitásban jobbak vagyunk a horvátoknál. A játékosok sokoldalúságára való tekintettel nálunk több a variációs lehetőség is a taktikát illetően: lövések, beindulások, két center, a védekezés újdonságai. A horvátok erőssége az, hogy egy régóta együtt játszó garnitúráról van szó, a hazájuk bajnokságában is összetömörülnek a játékosok, így biztos, hogy csukott szemmel is tudják azokat a figurákat, amiket alkalmaznak. Mi mondjuk decemberben kezdtük el ezeket gyakorolni, ettől függetlenül abszolút bizakodó vagyok, nagyon magabiztosan érzem a csapatot. Egyre kevesebbet görcsölünk, és szerencsére egyre több a jó megoldás is, a jó válasz egy-egy helyzetre, hát, jöjjenek ezek nagy nyomás alatt is.

Bízom benne, hogy sokan lesznek a lelátón, az sem baj, ha horvátok, csak legyenek, mert egy 11 ezres üres csarnokban nekem nem annyira ideális. Szeretem, ha jó a hangulat, persze, nagyon szeretném, ha sok magyar érkezne a negyeddöntőre. Azt hiszem, ez egy olyan meccs, amit érdemes megnézni magyar és horvát oldalról egyaránt”.
Nagy feladat hárul majd centereinkre, eldőlhet akár középen is a mérkőzés."


Kis Gáborra például, aki visszatérése után az első igazán éles meccsére hangol.

„Kész a csapat a horvát meccsre, esélyesként szállunk vízbe. Nagyon nehéz dolgunk lesz, jók a horvátok, de úgy érzem, mérkőzésről mérkőzésre igyekeztünk építeni magunkat. A csapat játéka egyre jobb, lépésről-lépésre haladunk előre, nagyon bízom benne, hogy ez a győzelmet jelenti majd. Nagyon remélem, hogy ellenük már tudok rendesen centerezni. Velem egy súlycsoportú bekkek vannak a másik oldalon, egészen biztosan férfias küzdelem lesz, csak’ nem kapok annyi kontrát… Remélem, a játékommal jobban tudom majd segíteni a csapatot egy ilyen, mint mondjuk egy 10-12 gólos sikert hozó meccsen. Előbbi jóval többet ér."
 
Hárai Balázs sem kertel, meghúzta a vonalat.

„El kell felejteni az eddigi mérkőzéseket, teljesen új fejezet kezdődik. Erre kell 100 százalékosan koncentrálni, és ezt is tettük a grúz meccs után, ki-ki a maga módján elkezdett készülni fejben is. Attól függetlenül, hogy vannak most hiányzóik a horvátoknak, egy nagyon összeszedett csapatról van szó, biztos, hogy nem véletlenül lettek világbajnoki ezüstérmesek. Mi viszont csapategységben jobbak vagyunk, ezért nyerhetünk”.

Így legyen, a mérkőzés 20 óra 15 peckor kezdődik.

Eredmények – Belgrád, Európa-bajnokság, férfiak, negyeddöntők:

Spanyolország-Görögország 2-6 (0-2, 1-1, 1-2, 0-1)
Gólszerzők:
Mallarach 2, illetve Fountoulis 3, Mourikis, Vlachopoulos, Mylonakis

Szerbia-Oroszország 15-5 (3-2, 4-1, 4-2, 4-0)
Gólszerzők:
Mandics 3, Prlainovics 3, Filipovics 2, Nikics 2, Csuk, Pijetlovics, Alekszics, Jaksics, S. Mitrovics, illetve Giniiatov, Kholod, Nikolaenko, Odintsov, Magomaev

Kedden játsszák:

Olaszország-Montenegró – 18.45
Magyarország-Horvátország – 20.15

Az elődöntőben:

Görögország-Szerbia
Olaszország/Montenegró – Magyarország/Horvátország

Az Európa-bajnokság menetrendje és összes eredménye itt érhető el.
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Férfi válogatott
Benedek Tibor
Eb 2016
belgrád 2016