cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Eb 2016: 15 gólos siker, várjuk az estét

2016. január 15. 10:50

Férfiválogatottunk 20–5-re győzte le Törökországot a csoportmérkőzések utolsó fordulójában. Hogy hányadik helyen zár, az esti orosz-görög parti után derül ki.

Kiindulópontnak 21–6. Ennyire verték a görögök a törököket, avagy minimális célként a 15 gólos különbséget tűzhettük ki célul ahhoz, hogy a csoport élén zárjunk, avagy a későbbi negyeddöntőben elkerüljük a házigazdát.

Nos, végül pont 15 lett közte.

Az első negyedet 4–0-val zártuk. Hárai Balázs rögvest csavart egyet, Bátori Bence két fórt lőtt be magabiztosan, és Vámos Márton iratkozott még fel a gólszerzők közé. Három hátrányt védekezett ki a csapat, Nagy Viktor védett, amit védenie kellett. Az ellenfél figyelt arra, lehetőség szerint ne nagyon tudjon lefordulni a magyar válogatott, így ebben a műfajban addig nem jártunk sikerrel.

A folytatásban hasonló mederben zajlott a találkozó: lőttünk négy gólt (Vámos és Bátori előnyből, Varga Dénes és az első Eb-gólját szerző Manhercz Krisztián akcióból talált be), közben beszedtünk egyet, miután az egyik honosított török, nevezetesen Sutalo egyéni megmozdulással ért révbe.

A nagyszünetben Benedek Tibor lehetőséget adott a kapuban Bisztritsányi Dávidnak is, aki így bemutatkozhatott első felnőtt világversenyén a válogatottban. Sonmez ötösét nem védhette, amúgy ő is biztosan állt a lábán. Varga Dénes akcióból és előnyből is gólt jegyzett, Varga Dániel két gólt szerzett akcióból, Hárai egy kipattanó után volt eredményes, így 13–2-nél jártunk.

A záró negyedben néggyel sikerült megtoldani az előny: Varga Dénes három, Vámos, Erdélyi Balázs és Kis Gábor egy-egy akciógólt szerzett, Hárai fórból talált be. A törökök Sutalo révén akciógólt, Cagatay és Korolija révén fórgólt értek el, így ugyan volt közte 16 is, végül 20–5-nél szólalt meg a duda.

Mindez azt jelenti, hogy az esti orosz-görög partin 6 a mérvadó szám: ha ennél kevesebbel győz a vb-bronzérmes (ha győz persze), akkor miénk a csoportelsőség, ha ennél többel, az övék. Pont hatgólos görög győzelem esetén a lőtt gólok száma számítana, totális egyenlőség (ami 11-5-nél fordulna elő) esetén pedig sorsolás döntene.


Eredmény – 32. Európa-bajnokság, Belgrád
Férfiak, D csoport, 3. forduló

Magyarország–Törökország 20–5 (4–0, 4–1, 5–1, 7–3)

Kombank Aréna. Vezette: Ivanovski (montenegrói), Schwartz (izraeli)

MAGYARORSZÁG:
Nagy V. – Gór-Nagy, Bátori 3, Vámos 3, Varga Dániel 2, Varga Dénes 6, Hárai 3. Csere: Hosnyánszky, Erdélyi 1, Decker Á.,Kis G. 1, Manhercz 1, Bisztritsányi (kapus). Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

TÖRÖKORSZÁG: Sezer – Aksentijevic, Okman, Sutalo 2, Korolija 1, Beskardesler, Cagatay 1. Csere: Agkurt, Gulenc, Ozbakis, Sonmez 1, Yilmaz. Szövetségi kapitány: Mehmet Alp Olcaytu

Gól/emberelőny: 6/7, ill. 2/7
Gól/ötméteres: –, ill. 1/1


Az Oroszország–Görögország mérkőzést 20.15-kor játsszák

A csoport állása: 1. Magyarország 7 pont (40–19), 2. Görögország 4 pont (29–14), 3. Oroszország 3 pont, 3. Törökország 0 pont







Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Eb 2016
belgrád
Európa-bajnokság
Magyarország-Törökország