cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Eb 2016: végül megtörtük az oroszokat

2016. január 13. 21:27

Hiába vezetett még a nagyszünetben is az ellenfél, a második félidőben állva hagyta ellenfelét férfiválogatottunk. A 12–6-os győzelem után pénteken a törökök következnek, no, és majd a számolgatás, ki is lesz a csoportelső.

Tekintettel arra, hogy a görögök 15 góllal győzték le a törököket, össznépi tanácskozás zajlott azzal kapcsolatban, vajon ez mit is jelent majd a végelszámolásnál. A csapat persze ezzel mit sem törődött, kizárva a külvilágot készült az oroszok elleni partira. Hiszen ne feledjük, ezt is hozni kellett ahhoz, hogy egyáltalán majd matekozhassunk…

Nos, hoztuk, bár a vártnál talán kicsit nehezebben indult be a henger.

Az első negyed például rémálomszerűen alakult. Ugyan kétszer is remekül sikerült a Bátori Bence-Hárai Balázs összjáték, és kétszer jött is a fór, ám előbb Varga Dénes durrantotta felső fára a labdát, majd Erdélyi Balázs lövését védte Antonov. Ráadásul utóbbi után lefordult Kholod, és 0–2-re alakította az állást. Igen, mert előtte Odintsov lőtt be egy fórt. S miután később Magomaev távolija is beakadt, a 6. perc elején, 0–3-nál időt kért Benedek Tibor. Aztán a 0–4-hez is labdája volt az ellenfélnek, avagy bajban voltunk.

Vámos Márton szabaddobása a 7. percben végre az első gólunkat hozta, ám átellenben egy Nagy Viktor-védés után a kipattanónál Hárai ellen ötméterest fújtak, Merkulov pedig nem kegyelmezett. A gondokat tetézte, hogy a harmadik fórunkat is parlagon hagytuk (előbb Varga Dénes lövését ütötte fölé a kapus, majd Varga Dániel löketét blokkolták), avagy semmi sem sikerült. Az oroszok a negyed végén fórban már az 5–1-es vezetésükért adogattak, ezt sikerült kivédekezni…

A második etap két Nagy Viktor-védéssel, majd végre egy értékesített fórral (Bátori Bence keze „sült el”) kezdődött, ám válaszul Kholod kegyetlenül átlőtte a zónánkat. Hosnyánszky Norbert a kapufát találta el, kapusunk védte az ellen centerének közelijét, majd Bátori újabb fórt vágott be – így jöttünk fel mínusz kettőre (3–5).

Nagy Viktor aztán hátrányban is védett egyet, Odintsov pedig elpattintotta a labdát, ám a lefordulás után Varga Dénes nem célzott pontosan, lövését kiütötte a kapus. A sarokdobás után is a naggyá tett Antonovot ünnepelték az oroszok, egészen addig, amíg Vámos nem eresztett el újra egy bombát, amely ellen ismét tehetetlennek bizonyult. Nagy Viktoron semmi sem múlt, újabb labdát védett, Erdélyi Balázs így egyenlíthetett volna, de nem járt sikerrel.

49 másodperccel a zárszó előtt időt kért a rivális, amely Decker Ádám kiállítása miatt aztán fórban próbálkozhatott – szerencsére Bychkov elpattintotta a labdát. 7 másodperc maradt vissza, időt kértünk, gyönyörűen meg is játszottuk a labdát, ám Varga Dénes – szorongatva ugyan – de a kapu közvetlen közelében a fára lőtt. Bosszankodott is rendesen. 3–1-re ugyan megnyerte a csapat ezt a periódust, ám amire talán kevésbé számítottunk, 5–4-es hátrányban voltunk a nagyszünetben.

Miután a harmadik negyedben Varga Dénes, majd Manhercz Krisztián is kapufáig jutott, Nagy Viktor is kellett a mínusz egy tartásához. Egy orosz kapufa után visszaúszás közben kerültünk fórba, a kapitány időt kért: a megjátszás után ezúttal Varga Dániel vágta a felső lécre a labdát. A következő támadásnál ismét emberelőnyben játszhattunk, ám Hosnyánszky előbb fejbe lőtte a kapust, majd a sarokdobást követőem mellétrafált.

„Mikor egyenlítünk már?” – fogalmazódott meg a kérdés magyar részről.

Gór-Nagy Miklós
a 21. percben harmadik személyi hibáját szedte össze, Shagaev mester időt kért, de megúsztuk a veszélyt, csak hat a hat ellen tudtak lőni, Odinstov akkor a kapufát találta el.

… és akkor a 22. percben Vámos harmadik találatával végre utolértük az oroszokat! S miután Bátori Bence is meglőtte a harmadik gólját, a 23. percben már 6–5 volt ide. Nagy és Antonov is védett egyet, majd újra a mi kapusunk következett: hátrányban az egyedül hagyott Bychkov ziccerét fogta. A hatalmas bravúrt Erdélyi Balázs fórgólja követte a negyed végén – helyreállt a világ rendje, mondhattuk magunkban.

A záró etapot Varga Dénes remek akciója nyitotta, Kholod pontos átlövése követte, majd ismét Varga Dénes szerzett parádés gólt. Testvére, Dániel egy fórt pattintott be (10–6), érezhetően megtörtük az ellenfelet. Kis Gábor csavarása kis szerencsével be is mehetett volna. Nagy Viktor hátrányban védett, Bátori Bence egy időkéréses fórt lőtt el elhajlással biztosan, majd megúszás után is eredményes volt.

A vége így 12–6 lett, ami kimondottan jó eredménynek számít. Jöhetnek pénteken reggel a törökök.


Eredmény – 32. Európa-bajnokság, Belgrád
Férfiak, D csoport, 2. forduló

Magyarország–Oroszország 12–6 (1–4, 3–1, 3–0, 5–1)

Kombank Aréna. Vezette: Buch (spanyol), Mercier (francia)

MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Bátori 5, Vámos 3, Decker Á., Varga Dániel 1, Varga Dénes 2, Hárai. Csere: Gór-Nagy, Erdélyi 1, Hosnyánszky, Kis G., Manhercz,. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

OROSZORSZÁG: Antonov – Odintsov 1, Bugaychuk, Krasnov, Kholod 3, Lisunov, Giniiatov. Csere: Magamoev 1, Bychkov, Merkulov 1, Balakirev, Nikolaenko. Szövetségi kapitány: Erkin Shagaev

Gól/emberelőny: 5/10, ill. 1/9
Gól/ötméteres: –, ill. 1/1


A csoport másik mérkőzésén:

Törökország–Görögország 6–21 (1–2, 3–6, 1–6, 1–7)
Gólszerzők:
Ozbakis 2, Sutalo, Korolija, Beskardesler, Cagaty, ill. Gounas 6, Fountoulis 4, Afroudakis 4, Vlachopoulous 3, Mylonakis 2, Kolomvos, Genidounias

A csoport állása: 1. Görögország 4 pont (29–14), 2. Magyarország 4 pont (20–14), 3. Oroszország 3 pont, 3. Törökország 0 pont


A csoport további programja:

Január 15., péntek

9.30: Magyarország–Törökország – TV: M4 Sport
20.15: Oroszország–Görögország








Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Eb 2016
belgrád
magyarország-oroszország