cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Eb 2016: győzelem a görögök ellen!

2016. január 12. 16:44

Női válogatottunk végig kézben tartva az irányítást voltaképpen magabiztosan nyert meg második csoportmérkőzését (9–6), így megszerezte első pontjait. A folytatásban két könnyű parti következik (először csütörtökön a törökök, majd szombaton a portugálok ellen), hogy aztán majd az oroszokkal játsszon a csapat a minél kedvezőbb pozícióért.

„Jó lenne megérkezni végre az Európa-bajnokságra.”

A mondat jó egy órával női válogatottunk görögök elleni mérkőzése előtt hangzott el Bíró Attila szájából, utalva arra, a hollandok ellen bizony közel sem az a csapat volt vízben, amelyet ő látni akart. A szövetségi kapitány a kapuban ezúttal Gangl Edinának szavazott bizalmat, akitől talán tartottak a rivális játékosai, elvégre előszeretettel helyzeték túl a labdákat, fórból és akcióból is kapufákat lőttek. Igaz, nálunk is egy a vízről fára húzott labdával kezdődött a parti (Bujka Barbara csinálta szépen, nem volt szerencséje), ráadásul Roumpesi pattintása meglepte kapusunkat. Antal Dóra előnyből egyenlített, majd Illés Anna bombája esett a képzeletbeli gólvonal mögé a felső kapufa belső éléről. Gangl Edina védett egyet, ám később tehetetlen volt a Takács Orsolyáról leváló Asimakival szemben. Fej-fej mellett haladtak a felek, amikor is beállt Tóth Ildikó, és kibrusztolt egy ötméterest. Ezt Keszthelyi Rita kíméletlenül értékesítette. Lehetett volna akár 4–2 is ide, ám Gangl védése után átellenben Szücs Gabriella is a fára lőtt – ettől függetlenül a nyitó negyed után kijelenthettük: a kívánalmaknak megfelelően „megérkezett az Eb-re” a csapat.

A második etapot egy áthúzódó fórral kezdte, amelynek lejárta után Kisteleki Hanna szerzett gólt a kapu közvetlen közelében egy kipattanó után (mint Varga Dénes hétfőn szintén a görögök ellen…), utána azonban kissé megállt a görög kapu előtt a tudomány. Hátul azonban megvolt az összhang, Gangl Edina jól védett, csupán Plevritou járt túl az eszén fórból. A 15. percben Illés Anna a kiegészülő, de még rendezetlen görög védelmet mattolta remek lövésével, újra kettő volt az előny. Feltűnő volt, hogy a játékvezetők sorra szórták a kiállításokat visszaúszás közben.

Hogy melyik csapat játéka volt rendben, és hol akadtak nagy gondok, jól jellemezte a nagyszünet: a mieink két perccel a folytatás előtt felálltak a helyükre, míg a görögök az utolsó másodperceket is kihasználták a megbeszélésre.

Hiába: a mienk rögvest góllal kezdtek a harmadik felvonásban. Ismét a végletekig megjátszották a fórt, már visszajött a kiállított, amikor a falból Bujka húzott a kapuba. A görögök Avramidou ötösével jöttek közelebb (4–6), ám kisvártatva Szücs Gabriella keze „sült” el, remek átlövése jelezte, hinni kell, merni kell, lőni kell.

A nagy fel-le úszkálást Tsoukala gólja zárta le (a görögök 2-ese is akkor lőtt a kapuba, amikor már kiegészült a rivális, jelen esetben a magyar válogatott), válaszolni a negyedben nem sikerült, pedig meg lett volna rá a lehetőség, de az időkéréses fórt Keszthelyi a fára lőtte.

A 7–5-ös vezetés, a játék, a játékosok állapota, a kommunikáció, az energia megnyugtatónak tűnt a záró etap előtt.

A védekezés továbbra is kiválóan működött, hátrányban is helyükön voltak a blokkok. Érződött, fejben is nagyon ott vannak a lányok – ezt igazolta az is, hogy Tóth Ildikó is betett egy kipattanót, majd Czigány Dóra ejtése bizonyult remek ívűnek. Asimaki centergólja szép volt, de már csupán a gólarányt befolyásolta, a végén 9-6-ra nyert csapatunk. Úgy, hogy nyolc játékosunk is szerzett gólt!
Avagy valóban "megérkezett" a válogatott az Eb-re!

Eredmény – 32. Európa-bajnokság, Belgrád
Nők, A csoport, 2. forduló

Görögország–Magyarország 6–9 (2–3, 1–2, 2–2, 1–2)

Kobank Aréna. Vezette: Putnikovics (szerb), Severo (olasz)


GÖRÖGORSZÁG: Kouvdou – Tsoukala 1, Avramidou 1, Asimaki 2, Roumpesi 1, Kotsia, Manolioudaki. Csere: Chydirioti, Diamantopoulou, M. Pelvritou, E. Plevritou 1, Xenaki. Szövetségi kapitány: Athanasios Kechagias

MAGYARORSZÁG: Gangl – Czigány 1, Antal 1, Kisteleki H. 1, Szücs 1, Keszthelyi 1, Bujka 1. Csere: Illés 2, Takács O., Tóth I. 1, Csabai, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Gól/emberelőny: 2/10, ill. 3/10
Gól/ötméteres: 1/1, ill. 1/1

További eredmények a csoportból:

Portugália–Oroszország 5–21 (0–6, 1–5, 1–4, 3–6)
Gólszerzők:
Braga 2, Pereira, Sarmento, Matos, ill. Prokofyeva 6, Lisunova 4, Tankeeva 2, Iarondaikina 2, Krimer 2, Simanovich 2, Ivanova 2, Karimova

Törökország–Hollandia 0–25 (0–8, 0–6, 0–7, 0–4)
Gólszerzők:
Sevenich 6, M. Megens 4, D. Genee 3, van der Sloot 2, Stomphorst 2, Nijhuis 2, Klaassen 2, Smit, A. Genee, van Toorn, van der Molen
 
Az állás
1. Oroszország 6 pont (50-5)
2. Hollandia 6 pont (39-10)
3. Magyarország 3 pont (19-20)
4. Görögország 3 pont (33-12)
5. Portugália 0 pont (8-48)
6. Törökország 0 pont (0-54)

 
A magyar válogatott további csoportmérkőzései:

Január 14., csütörtök, 12.30:

Magyarország–Törökország

Január 16., szombat, 11.00:
Portugália–Magyarország

Január 18., hétfő, 17.15:
Magyarország–Oroszország




Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
Eb 2016
belgrád
Görögország-Magyarország