cover image
Egyéb

Eb 2016: őrült parti, 8–8-as döntetlen a görögök ellen

2016. január 11. 21:36

Férfiválogatottunk remek védekezéssel, Nagy Viktor bravúrjaival állta a vb-bronzérmes rohamokat, Varga Dénes és a centerek, Hárai Balázs és Kis Gábor vezérletével úgy tűnt, kézben tartja a csatát, ám a végén egyenlített a rivális. A csoportelsőség eldöntése így az oroszok és a törökök elleni meccsre maradt.

… és befutott az MVLSZ-Facebook-busz is Belgrádba! A múlt héten indított játékunk nyertesei az olasz-német férfimeccset, és ami ennél fontosabb, válogatottunk görögök elleni sorsdöntő csoportmérkőzésén szurkolhattak! A jó válaszadók között a Vodafone-nak is hála 20 szerencsés játékos utazhatott ki egy kísérővel a szerb fővárosba, így negyvenen – köztük pólóspalánták, családapák, barátnők és barátok, illetve nyugdíjas hölgyek – jöttek kiszurkolni a Benedek-csapat sikeréért.

Tudták ők is, a csoport végeredménye szempontjából sorsdöntő parti várt a csapatra a vb-bronzérmes görögök ellen. A decemberi, patraszi Világliga-meccset a rivális 12–8-ra megnyerte, más kérdés, messze nem ugyanaz a magyar válogatott volt ezúttal a vízben! Azaz bizakodhattunk.

Nem volt ott Görögországban például Varga Dániel. Persze, ettől még nyilván jól ismerik a görögök. Ennek ellenére hagyták lőni, a kapuban kezdő Galanopoulos nem tudott hárítani. Bátori Bence kihagyta az első fórunkat (védett a kapus), Hárai Balázs utána azonban csavargóllal jelezte, nincs mese, ezért a partiért úgymond „beledöglik” a vízbe a társaság. Tekintettel arra, hogy a védekezés stabil volt, kiállítások nélkül semlegesítette az ellen támadásait, és Nagy Viktor sem tudta meglepni egy rafinált szélről leadott lövést, kimondottan jól álltunk!

Kis Gábor szerzett két kiállítást, kétszer is labdánk volt a 3–0-hoz, ám Bátori falból leadott lövését Galanopoulos, majd az időkérés után Manhercz Krisztián löketét a kapufa védte – kár volt a helyzetekért. Főleg azért, mert pillanatok alatt egyenlítettek a görögök: előbb egy kettős fórt lőtt be Mylonakis, majd szimpla fórban Fountoulis lőtte ki a jobb sarkot. De ez sem zavarta össze a mieinket: Kis Gábor ismét összekapart egy előnyt, amelyre jött még egy – és a negyed utolsó másodpercében Varga Dénes lövése a blokkról a kapuba jutott. Így 3–2-es előnnyel zártunk az első negyedet.

Bíztató volt, amit láttunk.

A második negyed kevésbé indult jól: Bátori blokkba lőtt egy fórt, míg átellenben Mylonakis ismét kegyetlen pontossággal célzott a jobb szélről. Pörgött a meccs, érződött, nagy a tét. Hosnyánszky Norbert is „hallatott” magáról: fórból leadott bombáját előbb fölé ütötte a kapus, ám a sarokdobás után ismét elvállalta a lövést a pekingi bajnok (ez az önbizalom!), és nem hibázott. Sajnos Fountoulis sem: nagy akciógóllal bizonyította lövőtudományát.

Hogy nem kerültünk hátrányba, főleg Nagy Viktornak köszönhettük, aki a megúszó, igaz szorongatott Genidounias ziccerét fogta. Miután azonban fórban Kis Gábor húzását védte a kapus, a görögök négyese ismét főszerepet kapott, csak ezúttal számára pozitív értelemben: bevágott egy fórt. Válogatottunk azonban gyorsan egyenlített, Vámos Márton kapufája után a szerencsével visszakerülő labda után ismét megjátszotta a csapat a fórt, amelynek végén Hárai emelkedett ki a falból, és lőtt a kapuba. A negyed végén kimaradt az első emberelőnyös helyzete a riválisnak, Nagy Viktor a helyén volt, majd egy görög kiállítás után a harmadik etapra átzúzódó fórral mehettek a felek 5–5-tel pihenőre.

A labdát a görögök hozták el – így ez a fór elúszott. Jó blokkokkal rukkolt elő a csapat, a támadása azonban kissé leállt. Nagy Viktor bravúrral védte Gounas lövését hátrányban, Vámos azonban elöl pontatlan volt. Úgy tűnt, újabb hátrányt védekezik ki a csapat, hiszen kiegészült, ám Dervis bántóan egyedül maradt a nagy zavarban, és nem hibázott.

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

De jött Varga Dénes: zseniális elhajlásos lövése előnyben a 6–6-ot jelentette.

A csapat aztán tényleg kivédekezett egy görög fórt, ami nagyon fontos a vb-bronzérmes ellen, más kérdés, támadásban nem járt sikerrel. A jó védekezés azonban tartotta magát, majd Benedek Tibor másfél perccel a negyed vége előtt időt kért. A nagy hajtás után kellett egy kis szünet. Mindez kamatozott! Kétszer is újra kezdhette a társaság a támadását, s a harmadiknál jött, aminek jönnie kellett: a remek bejátszás után Kis Gábor „szállította” a fórt, amely során Varga Dániel a kapufát trafálta telibe, ám a kapu előtt Varga Dénes eszmélt a leggyorsabban, és védővel a nyakán gólt lőtt. Három, azaz három másodperccel a negyed vége előtt – hittük, reméltük, bíztunk benne, hogy ez demoralizálja az ellenfelet.

Hárai villámgyors előnygólja a negyedik menet első támadáskor már a 8–6-ot jelentette, ugrált, kiabált a kispad, jól álltunk, na!

Varga Dániel lövését fórban védte a kapus, de úgy érződött, kézben tartja a partit a csapat, önbizalommal pólózik, megtörte ellenfelét, amelyben ekkor már hárman (Dervisis, Pontiekas, Delekas) is kipontozódtak.

Az addig kifogástalanul őrzött Vlachopoulos 4.39-cel a vége előtt jelezte, ő is a vízben van, s miután nem sokkal később előnybe került a görög válogatott, időkérése után az egyenlítésért adogathatott. Hiába, mert az önkívületi állapot határán játszó játékosaink nem hagytak lyukat, lövésig sem jutott a rivális.

A nagy hirigben Erdélyi Balázst szerelték aztán, aki visszahúzta ellenfelét, kiállították, kipontozódott. Sőt aztán a kapu előtt jött még egy kiállítás, ám a labdát 6 az 5 ellen lőtték el, sajnos pontosan: Genidounias egyenlített 1.35-tel a vége előtt.

A támadásunk nem járt sikerrel, ők ellenben fórba kerültek (Varga Dánielt küldték ki), de Nagy Viktor védett. Három másodperc volt vissza, Benedek Tibor időt kért.
A megbeszélteket azonban nem volt esély megpróbálni megvalósítani, mert a labdát amúgy méterekkel arébb visszadobó Koganov sporttárs azonnal kontrát fújt – lelke rajta…

Így 8–8 lett a vége, azaz majd a folytatás dönt a csoportelsőségről, hogy ki játszik majd a remélt sikeres nyolcaddöntő után a negyeddöntőben a szerbekkel, és ki a horvátokkal.



Eredmény – 32. Európa-bajnokság, Belgrád
Férfiak, D csoport, 1. forduló

Magyarország–Görögország 8–8 (3–2, 2–3, 2–1, 1–2)

Kombank Aréna. Vezette: Koganov (azeri), Stampalija (horvát)

MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Bátori, Vámos, Decker Á., Varga Dániel 1, Varga Dénes 3, Hárai 3. Csere: Hosnyánszky 1, Kis G., Gór-Nagy, Manhercz, Erdélyi. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

GÖRÖGORSZÁG: Galanopoulos – Mylonakis 2, Fountoulis 2, Pontikeas, Afroudakis, Kolomvos, Vlachopoulos 1. Csere: Dervisis 1, Genidounias 2, Delekas, Mourikis, Gounas. Szövetségi kapitány: Theodoros Vlachos

Gól/emberelőny:
5/12, ill. 5/11
Gól/kettős emberelőny: 1/1, ill. 1/1


A csoport másik mérkőzésén:

Oroszország–Törökország 17–8 (4–3, 4–0, 3–3, 6–2)
Gólszerzők:
Bugaychuk 4, Odintsov 3, Lisunov 3, Bychkov 2, Nikolaenko 2, Krasnov, Merkulov, Kholod, ill. Aksentjijevic 2, Sutalo 2, Okman, Yilmaz, Beskardesler, Cagatay


A férfiválogatott további Európa-bajnoki csoportmérkőzései:

Január 13., szerda, 20.15:

Magyarország–Oroszország - TV: M4 Sport

Január 15., péntek, 9.30:
Magyarország–Törökország - TV: M4 Sport







Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Benedek Tibor
Európa-bajnokság 2016
belgrád
magyarország-görögország