cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Eb 2016: Szerbia 11 ezer néző előtt mosta le a horvátokat

2016. január 10. 21:50

A szerbek gyakorlatilag csoportelsők a B csoportban az Eb-n, így akkor kerülhetnek össze a magyar válogatottal, ha a mieink a második helyen jutnak tovább a csoportból.

A magyar férfiválogatott számára is fontos találkozót, egyben szuperrangadót rendeztek rögtön az első napon Belgrádban. Az este főmérkőzésén a 2012-es olimpia bajnoka, Horvátország a 2013-as vb óta mindent megnyerő, vb-, Európa-bajnoki és Világliga-címvédő házigazda Szerbiával találkozott a Kombank Arénában.

11 ezer néző fogadta a csapatokat, közülük jó pár százan (talán ezren) fütyültek a horvát himnusz alatt, és már a meccs előtti megnyitó ünnepségen is felhallatszott a fütty: a horvát, a montenegrói, a magyar (nekünk csak kicsit) és a török nemzet említésekor. Ellenben nagy taps fogadta az oroszokat, őket külön is kiemelte Vanja Udovicsics szerb sportminiszter a köszöntőjében (még mindig beférne ebbe a szerb válogatottba is).

No, de a protokolláris történések helyett jobban érdekelt minket maga a meccs. Mégpedig azért, mert a magyar válogatott a csoportkör után erre az „ágra” kerül, azaz a nyolcaddöntős (remélhetően győztes) meccs után a papírforma alapján vagy a szerb vagy a horvát válogatott ellen játszik a négy közé jutásért.

Andelo Setka
szerezte a meccs első gólját akcióból (átlőtte a falat), de nem estek kétségbe a szerbek, még akkor sem, ha Filip Filipovics első két lövése nem sikerült. Vannak még páran, akikre lehet támaszkodni e tekintetben: Prlainovics, majd Randjelovics lőtt gólt.

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

Az Eger világbajnoka, Braniszlav Mitrovics kezdett a szerb kapuban, a negyed közepén fontosat védett egy horvát időkérést követően (és később is, többszor), ráadásul Dusan Mandics akciógólja következett, máris 3-1 volt a szerbeknek – ekkor visszajött az eredményjelző képe az arénában (korábban felmondta a szolgálatot).

Mandicsot nehéz volt fogni, nem is sikerült a horvátoknak a második negyed elején: két góljával 5-2-re ment el Szerbia – a két gólja között Andro Buslje emberelőnyben emelkedett szépen.

Sokkal szellemesebben támadott Szerbia, nem volt két egyforma támadásvezetés, és rendre sikerült is meglepni az ellent, a nagyszünetre ez 7-3-as vezetést jelentett.
8-3 után (Csuk) nem adta meg Alexandrescu játékvezető Filip Filipovics gólját, de kisvártatva Slobodan Nikics gyönyörű gólját talán még akkor is megadta volna, ha közbejött volna valami turpisság. 9-3-nál Pavic helyett Bijac állt a horvát kapuba, azonnal felavatta Stefan Mitrovics.

A kazanyi vb-döntőben 11-4-re nyert Szerbia, érett a még ennél is nagyobb különbség a harmadik negyed derekára. 11-3-nál átmenetileg ki is alakult, a harmadik negyedet 5-1-re nyerte a címvédő.

Nem volt kérdés a győztes személye, a negyedik negyedre Gojko Pijetlovics állt a szerbek kapujába.

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

Ami a magyar válogatottat illeti: kettőt edzett a csapat, délelőtt a Tasmajdan-uszodában, este pedig a Novi Grad uszodában. Minden rendben a válogatott körül, a fiúk a terveknek megfelelően készülnek.

A görögök ellen tehát nagy a tét: ha a csapat győz, majd aztán megveri az oroszokat és a törököket a csoportban, majd nyolcaddöntős ellenfelét, nagy valószínűséggel a horvátokkal találkozik a négy közé jutásért. Ha a második helyen jutunk tovább, a szerbek jöhetnek, ugyanekkor.

DSC02252.JPGEredmény – 32. Európa-bajnokság, Belgrád, 1. csoportmeccs, B csoport:

Horvátország-Szerbia 6-13 (1-3, 2-4, 1-5, 2-1)  
Gólszerzők:
Setka 2, Buslje, Loncar, Pavlovic, Petkovic, illetve Mandics 3, Prlainovics 2, Mitrovics 2, Randjelovics, Jaksics, Csuk

A másik mérkőzésen:

Franciaország-Málta 14-7 (3-0, 7-4, 5-1, 2-2)

-ds-
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Eb 2016
belgrád 2016
Szerbia
horvátország
Férfi válogatott