cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi
Női

Eb 2016: Belgrádra figyelünk!

2016. január 8. 18:36

Olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság kezdődik január 10-én, Belgrádban. Hasznos információk, adatok.

A házigazda Szerbia arra készül, hogy sorozatban harmadik alkalommal nyerjen Európa-bajnokságot, méghozzá népes szurkolótábora előtt. 2012-ben Eindhovenben és 2014-ben Budapesten is sikerült az aranyérem, egyébként pedig a sikertelen 2013-as vb (hetedikek lettek) után konkrétan mindent megnyertek. Legutóbb a Szovjetunió volt képes a triplázásra 1983 és 1987 között, már ha nem számítjuk a 2001 és 2006 közötti, történelmileg különböző nemzeti sikereket: tekintve, hogy 2001-ben Jugoszlávia, 2003-ban Szerbia és Montenegró, míg 2006-ban Szerbia nyert aranyat.

Férfiak: minden Európa-bajnok ott lesz a tornán

Az a helyzet állt elő, hogy ezen a tornán minden olyan válogatott jelen lesz, amely valamikor eljutott az aranyéremig: Magyarország, Szerbia, Oroszország, Olaszország, Németország, Horvátország, Montenegró és Hollandia. Belgrád 90 évvel az első (1926), budapesti Eb után rendez tornát.

A csoport:

A 2008-ban Európa-bajnok Montenegró a csoport egyik favoritja, ehhez persze lesz egy-két szava Spanyolországnak. A csoport tagja Hollandia, amely Európa-bajnok volt 1950-ben (!), nem hinnénk persze, hogy 65 évvel később ezt a teljesítményt megismételnék, mint ahogyan Szlovákia sem számíthat nagy áttörésre. A spanyolok még nem nyertek Eb-t, 1991-ben ezüstérmesek voltak.

B csoport:

A négyesben rögtön az első nap létrejön a szuperrangadó, hétfőn 20 óra 30-kor ugyanis Szerbia-Horvátország mérkőzést rendeznek. Öt hónappal ezelőtt a kazanyi világbajnoki döntőben is ez volt a párosítás (11-4 Szerbiának), sőt, a Világliga-döntőben is, ott 9-6-ra nyertek Prlainovicsék. A horvátok 2010-ben, Zágrábban lettek aranyérmesek. A csoport tagja még az 1927-ben Bolognában Eb-ezüstérmes Franciaország, és Málta, amelynek válogatottja eddig egyetlen világversenyen vett részt, 1936-ban a berlini olimpián.

C csoport:

Ahogy a mieink, az olaszok is régen nyertek Eb-t, még 1995-ben. Alessandro Campagna csapata most is esélyes, háromszoros aranyérmesként mindig kell vele számolni. A kazanyi vb-n elbukták a görögökkel szemben a bronzmérkőzést, így még nincsenek kint a riói olimpián. A 95-ös Eb Bécsben volt, az volt az első alkalom, amikor ideiglenes medencében rendezték a mérkőzéseket, így lesz ez most is, a Kombank Arénában (a döntőben akkor a magyar válogatottat verték).

A németek 1981-ben Splitben lettek Európa-bajnokok, valamint 1989-ben, Bonnban is a csúcsra értek, utoljára 1995-ben szereztek érmet, akkor egy bronzot. A csoport tagja még a Budapest után másodszor résztvevő Grúzia, valamint az 1993-ban a legjobb eredményét, egy negyedik helyet elérő Románia.

D csoport:

A mieink csoportja. Mindig érdemes elmondani, hogy a legtöbb Európa-bajnokságot, tizenkettőt, a magyar válogatott nyerte (igaz, legutóbb 1999-ben), amely most a vb-bronzérmes görögöket kapta meg erős ellenfélnek a csoportküzdelmek során. Az oroszok is ott vannak a csoportban, ők még Szovjetunió néven ötször lettek bajnokok, de legutóbb 1987-ben, Strasbourgban értek révbe.
gyozz2.jpg
Nők: hatodszor nyerhetne Olaszország


A csoport:


A mieink csoportja. A magyar csapat első ellenfele az a Hollandia lesz, amely 1993 (Leeds) óta vár az ötödik Európa-bajnoki címre, azóta nem sikerült az arany, pedig az első három kontinenstornát ők nyertek. Legutóbb Budapesten ott voltak a fináléban (mint ahogyan a kazanyi vb-n is), de a spanyolok lettek a győztesek.

Az orosz válogatott háromszor lett Európa-bajnok, méghozzá zsinórban, 2006-ban (Belgrád), 2008-ban (Malaga) és 2010-ben (Zágráb). A görögök még nem nyertek Eb-t, 2010-ben és 2012-ben játszottak döntőt.

A mieink kétszeres Európa-bajnokok, 1991-ben és 2001-ben (Budapesten) sikerült győzni, legutóbbi érmünk két éve, Budapesten született meg, a bronz – éppen az orosz válogatott ellen. A portugálok 1997 után vesznek részt ismét a női tornán, a törökök viszont újoncok!

B csoport:

Az ötszörös Európa-bajnok olaszok és a címvédő spanyolok a csoport favoritjai, függetlenül attól, hogy Szerbia második kalaposként is ott van a hatosban, de csak azért, mert házigazda. Az olasz válogatott 2012-ben, Eindovenben nyert utoljára aranyat.

A csoport tagja Franciaország és Németország, előbbi 1987-ben odahaza, Strasbourgban és 1989-ben Bonnban lett bronzérmes, míg a németek az első tornán, 1985-ben, Oslóban.

A csoportban küzd tehát a házigazda, amely presztízsrangadót vív majd a horvátokkal (azaz a hölgyeknél is lesz szomszédcsata), mindkét válogatott másodszor van ott az Eb-n, az előző részvétel is a „házigazda” szerep miatt jutott osztályrészül nekik.

A férfiválogatott Európa-bajnoki csoportmérkőzései:

Január 11., hétfő, 20.15:
Magyarország-Görögország - TV: M4 Sport

Január 13., szerda, 20.15:
Magyarország-Oroszország - TV: M4 Sport

Január 15., péntek, 9.30:
Magyarország-Törökország - TV: M4 Sport

A torna csoportjai:

A csoport: Montenegró, Spanyolország, Hollandia, Szlovákia
B csoport: Szerbia, Horvátország, Franciaország, Málta
C csoport: Olaszország, Románia, Németország, Grúzia
D csoport: MAGYARORSZÁG, Görögország, Oroszország, Törökország

gyozz.jpgA női válogatott Európa-bajnoki csoportmérkőzései:

Január 10., vasárnap, 15.15:
Hollandia-Magyarország

Január 12., kedd, 15.15:
Görögország-Magyarország

Január 14., csütörtök, 12.30:
Magyarország-Törökország

Január 16., szombat, 11.00:
Portugália-Magyarország

Január 18., hétfő, 17.15:
Magyarország-Oroszország

A torna csoportjai:

A csoport: Hollandia, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Görögország, Portugália, Törökország
B csoport: Spanyolország, Szerbia, Olaszország, Németország, Franciaország, Horvátország
 
A teljes program ide katintva érhető el.
 
A sorsolás, a csapatok névsora, a csoportok állása itt követhető.
 
A magyar férfiválogatott kerete az Európa-bajnokságra:

Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda) – kapusok

Gór-Nagy Miklós, Decker Ádám, Bátori Bence (A-Híd-OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs (ZF-Eger), Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz Krisztián (Szeged-Diapolo) - mezőnyjátékosok


A magyar női válogatott Eb-kerete:

Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújvárosi Főiskola-Maarsk Graphics) – kapusok

Garda Krisztina (Dunaújvárosi Főiskola-Maarsk Graphics), Takács Orsolya, Illés Anna (BVSC-Zugló-Diapolo), Bujka Barbara (Hungerit-Szentes), Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Csabai Dóra, Antal Dóra, Tóth Ildikó, Szücs Gabriella (UVSE), Czigány Dóra (ZF-Eger-EKF) – mezőnyjátékosok

Információk az Eb-ről:

Mikor rendezik?


Január 10. és 23. között rendezik az Európa-bajnokságot, ez lesz a 32. kontinenstorna. 2008 óta harmadik alkalommal fordul elő, hogy az olimpia évében rendezik a tornát, és 2012 után másodszor kezdi az évet a LEN a vízilabda-Eb-vel.

A LEN-ről

A vizes sportok európai szervezetét (Ligue Européenne de Natation) 1927. augusztus 30-án, Bolognában alapította 11 nemzet és annak úszószövetsége – egy évvel az első Európa-bajnokság (Budapest) után. A LEN-nek 52 nemzet a tagja jelenleg.

Az Eb-résztvevőkről

16 férfi- és 12 női csapat vesz részt a tornán, a harc az olimpiai kvalifikációért is zajlik. A győztes kvalifikálja magát az augusztus 5. és 21. között rendezendő riói olimpiára. 17 nemzet képviselteti magát Belgrádban, ez minden idők legnagyobb Eb-je ebben a tekintetben. A török hölgyek először vesznek részt Eb-n, és a horvátok is először kvalifikálták magukat, 2010-ben házigazdaként voltak jelen a tornán.

A helyszínről

Belgrád 2006 után másodszor rendez Európa-bajnokságot. Tíz éve a legendás Tasmajdan-uszodában voltak a mérkőzések (a nők a Banjica-uszodában játszottak), most viszont egy ideiglenes medencét alakítottak ki a Kombank Arénában. A csarnok befogadóképessége 25 ezer fő, de a lelátó egy részét nem használják majd, mert le kellett választani egy részt, ahol a bemelegítő-medence működik. Ha telt ház lesz, 11 000 néző szurkol majd a helyszínen. Ez minden idők legnagyobb közönsége lehet az Európa-bajnokságok tekintetében.

A 2017-es vb-ért is megy a harc

Az Európa-bajnokságon nemcsak a riói kvótáért és az érmekért megy a harc, hanem a 2017-es, budapesti világbajnoki részvételért is (2017. július 15-30.). Az első három helyezett mind a nőknél, mind a férfiaknál kvalifikálja magát a világbajnokságra – a házigazda Magyarország alanyi jogon résztvevő, így ha a mieink érmes helyen zárnak, a negyedik helyezett is kijut a vb-re.

Ami az olimpiát illeti: a férfiaknál Szerbia, Horvátország és Görögország is kijutott már Rióba, így ha bármely válogatott a hármas előtt végez a tornán (legelébb), jegyet vált az olimpiára. A kvótát szerző válogatottat követő négy csapat kvalifikálja magát a trieszti, április 3. és 10. között rendezendő olimpiai selejtezőre. Olaszország alanyi jogon ott van a pótselejtezőn, így ha az Eb-n kvótát szerez, az ötödik csapat is mehet Triesztbe.) Az európai helyek száma még emelkedhet, ha más kontinensek nem élnek a lehetőséggel.

A nőknél az Európa-bajnok jut ki Rióba, a mögötte végző 5 együttes mehet a goudai, március 21. és 28. között rendezendő kvalifikációs tornára. Hollandia alanyi résztvevő, így ha megnyeri az Eb-t, még egy csapat kijut a selejtezőre.
 
A televíziós közvetítésekről

Az Eb mérkőzéseit Magyarországon az M4 Sport közvetíti. A LEN ugyanakkor minden mérkőzést közvetít az interneten, ezen a linken!

Linkek, elérhetőségek

A LEN weboldala: www.len.eu 
Az Eb weboldala: http://www.belgrade2016.rs 
Az Eb Facebook-oldala: https://www.facebook.com/belgrade2016/?fref=ts
Az Eb Twitter-oldala: https://twitter.com/belgrade2016 
Az Eb Instagram-oldala: instagram.com/belgrade2016

Jegyvásárlási lehetőség: http://www.belgrade2016.rs/en/info/tickets.html
 
-ds-
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Női válogatott
Eb 2016
belgrád 2016
magyar válogattt