cover image
Egyéb

Interjú Csernus doktorral – a kapustól!

2016. január 1. 12:03

Kasó Orsolya, női válogatottunk Európa-bajnoki utazókeretbe került játékosa a Dunaújvárosi Főiskola kommunikáció szakos hallgatójaként készített interjút a híres, a csapat mellett is dolgozó pszichológussal, amelyet a duol.hu is leközölt. Most mi is megtesszük.

Kasó Orsolya a „Tudatosságra helyezi a hangsúlyt” címmel készült interjúját a duol.hu méltónak találta arra, hogy leközölje, természetesen mi sem maradhatunk ki ebből. Már csak azért sem, mert az interjú alanya, dr. Csernus Imre tagja a női válogatott stábjának, segíti Bíró Attila szövetségi kapitány munkáját abban, hogy sikerüljön a terv, a riói olimpiai kvalifikáció megszerzése. Alább az interjú szöveghűen olvasható.


Dr. Csernus Imre pszichiáter, író és előadó. Nagyon kevesen vannak az országban, akik ne hallották volna a nevét. Sok ember megfordult már a rendelőjében, azonban országosan ismertté a Bevállalja? című televíziós műsor tette. Ma már havi több előadást is tart, számos városban megfordul, ahova rengetegen látogatnak el. Dolgozott már sportolókkal is, és ismét ez a feladat vár rá. A magyar női vízilabda-válogatott mellé kérte fel Bíró Attila szövetségi kapitány segítőnek.

KasoOrsolya.JPGHogyan került a női vízilabda-válogatott mellé, ki kereste meg?

Bíró Attila keresett meg, közvetlenül a szövetségi kapitányi poszt elfogadása után. Épp egy televíziós műsorban láttam és utána beszéltünk telefonon, gratuláltam neki. Ekkor említette, hogy számít rám. Azt kérte tőlem, hogy legyek a kialakulóban lévő stábjának tagja. Azt mondta, hogy abban a helyzetben, ami van és volt, megfelelő ember lennék erre a feladatra. Kérte, hogy kezdjem el a munkát a lányokkal, hogy ezt a kritikus pontot, ami nyáron volt, minél hamarabb fel tudják dolgozni egyénileg és csapatostul is.
Foglalkozott ezelőtt vízilabdázókkal vagy ez egy új terep számára?
Nem új a közeg számomra, hisz 5 éve dolgozom az Eger férfi csapatánál.
Más sportág versenyzői is kérték már a segítségét?
Igen, sok sportágban megfordultam már segítőként. Dolgoztam már a női és férfi párbajtőr válogatottal, öttusázókkal, teniszezőkkel, és focistákkal is.
Mit gondol, tud újat mutatni egy olyan évek óta együtt dolgozó össze szokott csapatnak, akikkel már több sportpszichológus és cégeknek segítő coach is foglalkozott?
Vajon volt-e csapat? Volt-e egyáltalán csapategység? Ezek az első kérdések, amik felmerültek bennem. Én úgy láttam, hogy ez a csapat, csak csapatkezdemény volt. Alapjában véve azt figyeltem meg, hogy az egyik legnagyobb probléma bármilyen sportolónál az érzelmi zárkózottság. A versenysportot körülbelül úgy kell elképzelni, mint a katonaságot. Elképesztő magas intenzitású terhelések és teljesítmények elvárása és mind e közben rengeteg érzés kavarog a sportolókban. A versenyzők, sajnos legtöbbször ezt nem tudják megfelelően ventilálni. A megfelelő ventilálás, az érzelmi intelligencia fejlesztése. Valójában a csapatnál, ezt az érzelmi intelligenciát fejlesztem, amivel lehet, hogy eddig is volt foglalkozva más szakemberek által, de sajnos erről, nem tudok véleményt nyilvánítani, mert nem voltam ott, így nem tudhatom. Azonban az kétségtelen, hogy bizonyos alapvető összefüggéseket a csapat nem tudott. Például azt, hogy az önbizalmat csak az adott napon lehet fejleszteni. Hogy mit jelent a megfelelő sikerélmény, megfelelő kezelése és hogy hogyan is kell egymásra ténylegesen odafigyelni. A tudatosságnak nagyon fontos szerepe van ebben. Ez mind-mind elsajátítható tulajdonság és folyamat.
Bíró Attila, szövetségi kapitány a hónap utolsó napjaiban hirdeti meg a 13 fős utazó keretet a januárban esedékes Európa Bajnokságra. Tekintettel erre, lesznek esetleges változások a foglalkozások típusát illetően? Mire fekteti inkább a hangsúlyt a világverseny közeledtével?
Egyre inkább kezdem összezárni a csapatot. Amire fektetem a hangsúlyt, az az őszinteség egymás között bármiről. Bármiről. Ez a felnőttség szimbolikája. Felelősséget vállalok a tetteimért, a gondolataimért, az érzéseimért és a tulajdonságaimért, azokat hangosan kimondom, majd ezek után, tartom a szavam. Erre fog az összes foglalkozás összpontosulni, hogy felnőtt nők kerüljenek ki egy olyan világeseményre, amit csak a felnőtt nők tudnak megnyerni. Bár az idő rövid, de az okos ember azzal a vízzel főz, ami van.
Ezek mellett, mit tart a legfontosabbnak, miben kell a csapatnak még fejlődnie ahhoz, hogy elérje a kívánt eredményt?
Az acélosságban és az önbizalomban. Az acélosság az azt jelenti, hogy az egész csapat képes azonnal rugalmasan változtatni és nem adják fel a hitüket mindaddig, amíg a bíró le nem fújja a meccset. Az itthoni olasz válogatott elleni világliga mérkőzésen láttam először a csapaton az acélosság jeleit, még hozzá azt, hogy egyáltalán nem roppantak össze.
Mennyire marad ideje a kikapcsolódásra? Az ünnepeket pihenéssel tölti vagy ilyenkor is tart foglalkozásokat és dolgozik?
Persze, marad időm magamra is. A pihenés időszakában én tudatosan döntök, és amint befejezem a munkát, kisöprök magamból mindent. A csapattal, ellenben foglalkozni fogok, mert mint említettem, nincs sok időnk a januári EB-ig, viszont az egyéni pácienseimet nem fogadom az ünnepek alatt.

Vízilabda hírek
kasó orsolya
csernus imre