cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Ők tizenhárman mennek a belgrádi csatába!

2015. december 31. 17:36

Az év utolsó napján Benedek Tibor meghozta döntését, kijelölte az Európa-bajnokságra utazó csapat névsorát. Ők vesznek részt vasárnaptól a háromnapos győri Volvo-kupán is.

A január 11-én rajtoló férfitorna előtt húsznapos felkészülés jut a magyar válogatottnak, ez idő alatt kell késszé alakítani a csapatot. Benedek Tibor 19 fős Eb-keretet hirdetett a felkészülés elején, a kassai torna után nem szűkítette tovább a névsort.

Sőt, a december 28. és 30. közötti, zágrábi edzőtábor előtt sem tette ezt meg, igaz, Tóth Márton, Hárai Balázs és Jansik Dávid idehaza készült, amíg a többiek négy kétkaput játszottak a világbajnoki ezüstérmessel.

Tekintettel arra, hogy nagy horderejű döntésről van szó, a szövetségi kapitány alaposan végiggondolta, számolt, statisztikát nézett, érzéseket vetett össze, majd véglegesített.

„Valóban alapos átgondolást igényelt a keret kijelölése, és még mindig vannak olyan kisebb kérdőjelek, amelyek még jelen vannak, hiszen nem tudni, Hárai Balázs teljesen felépül-e. Nyilván azzal számolunk, hogy igen, ellenkező esetben változtatásra kényszerülünk. Ezzel együtt a Volvo-kupán velünk lesz majd Bedő Krisztián és Tóth Márton is” – indokolt a kapitány.

A névsor elején Nagy Viktor után Bisztritsányi Dávid következik - a kapuban.

„Kizárólag az elmúlt két hét teljesítménye alapján döntöttem mellette, Lévai Marci marad ki a keretből. Dávid győzött meg inkább a teljesítményével” – így Benedek Tibor.

A két bekk Gór-Nagy Miklós és Decker Ádám lesz, a centerek közül pedig Hárai Balázs mellett a válogatottba visszatérő Kis Gábor utazik Belgrádba. Nagy kérdés volt, hogy Salamon Ferenc, Manhercz Krisztián és Bátori Bence közül melyik kettő lesz a keret tagja, nos, a kapitány a 18 éves Manhercz Krisztián mellett döntött.

„Jó régóta edz már a felnőtt válogatottal, ismerem a képességeit, és megérett a helyzet arra, hogy ezt egy világversenyen is bizonyítsa. Megkapja a lehetőséget, hogy egy eddig ismeretlen atmoszférában, igazi téthelyzetben bizonyítson. Előfordulhat, hogy a szerbek ellen, 12 ezer ember előtt kell bizonyítania, úgy, hogy az egész uszoda ellenünk szurkol majd, de az is lehet, hogy szerencsés esetben ugyanilyen nagy tét mellett a horvátok ellen teheti ezt meg, amikor adott esetben minket támogatnak majd a nézők. Nagy feladat az övé, de voltak már a magyar válogatottban a korábbi években is olyanok, akik megoldották azt, amit vártak tőlük, vagy még annál is többet.”

Benedek Tibor szerint a horvát edzőtáborban a negyedik kétkapura érte el a csapat azt az állapotot, amikor már nagyon közelített a játékunk ahhoz, amit a kapitány látni szeretne.

„Kevés idő van hátra az Eb kezdetéig, de bizakodó vagyok. Most az a legfontosabb, hogy a taktikánk, az eltervezett játékunk erre a 13 főre épüljön fel, lehetőleg minél gyorsabban alakuljon egységessé ez a csapat. Hiszen ismerjük a taktikai elképzeléseinket, de eddig egy bővebb keret gyakorolta azt, most az utazóknak kell minél jobban befogadni és fejleszteni azt. Ez nem lesz egyszerű, mert Hárai Balázs biztosan nem játszik három mérkőzést a Volvo-kupán” – összegzett Benedek Tibor.

A magyar válogatott kerete az Európa-bajnokságra:

Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda) – kapusok

Gór-Nagy Miklós, Decker Ádám, Bátori Bence (A-Híd-OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs (ZF-Eger), Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz Krisztián (Szeged-Diapolo)

Volvo-kupa, január 3-5., Győr:

Január 3., vasárnap:
Szlovákia-Spanyolország - 17 óra
Magyarország-Olaszország - 19 óra - TV: M4 Sport

Január 4., hétfő:
Szlovákia-Olaszország - 17 óra
Magyarország-Spanyolország- 19 óra - TV: M4 Sport

Január 5., kedd:
Spanyolország-Olaszország - 18 óra
Magyarország-Szlovákia - 20 óra - TV: M4 Sport

A magyar férfiválogatott Európa-bajnoki csoportmérkőzései:

Január 11., hétfő, 18 óra 15 perc:
Magyarország-Görögország - TV: M4 Sport

Január 13., szerda, 20 óra 5 perc:
Magyarország-Oroszország - TV: M4 Sport

Január 15., péntek, 9 óra 30 perc:
Magyarország-Törökország - TV: M4 Sport

A torna csoportjai:

A csoport: Montenegró, Spanyolország, Hollandia, Szlovákia
B csoport: Szerbia, Horvátország, Franciaország, Málta
C csoport: Olaszország, Románia, Németország, Grúzia
D csoport: MAGYARORSZÁG, Görögország, Oroszország, Törökország

-dobos-
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Volvo Kupa 2016
Férfi válogatott
Benedek Tibor
Eb 2016
belgrád 2016