cover image
Egyéb

Kettős érzés, két légiós, két nyelv – elnöki gondolatok

2015. december 23. 19:09

Dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség vezetője örömmel számolt be arról, hogy a szövetség kommunikációs csatornái a nagyszámú külföldi érdeklődő miatt mostantól angol nyelven is szólnak a nagyérdeműhöz! Röviden évet értékelt, jövőképet vázolt, és egy Benedek Tiborral közösen kitárgyalt, szükséges versenykiírás-változatást is felvetett.

Ha azt mondom, 2015?
Azt mondom, kettőséget érzek – válaszolt dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke. – Amennyiben ugyanis a piramis csúcsát, avagy a két legfontosabb szereplőt, a női- és férfiválogatottat nézem, a világbajnoki szereplés egyértelműen csalódásnak minősíthető. Ennek ellenére úgy gondolom, bármennyire is abszurdnak hangozhat, mindez jó kiindulási pontnak tekinthető.
Amennyiben?
Az ilyen egyértelmű csalódás általában komoly önvizsgáltra készteti a szereplőket – ahogy látom, így van ez a mi csapatainknál is. Ilyenkor pedig rendkívül jó reakciók következnek, ezt várom ezúttal is. Akár már a januári Európa-bajnokságon, de leginkább 2016 legfontosabb eseményén, a riói olimpián.
Az említett kettőség pozitív része?
Olyan sikerek kísérték az esztendőt, amelyek alapjaiban határozzák meg a vízilabda népszerűségét. Két évig mi rendezhetjük a legrangosabb férfi európai klubtorna, a Bajnokok Ligája Final Six eseményét, ami mondanom sem kell, mekkora jelentőséggel bír. A Hall of Fame több mint ötvenéves történetében olyan még sohasem fordult elő, hogy egy pólócsapat hat játékosa egyszerre kerüljön beválasztásra, nagy megtiszteltetés ez számunkra.
Bajnokság, Magyar Kupa?
A színvonal megkérdőjelezhetetlen, ez pedig a televízió-nézettségi adatokon, és a nézőszámokon is meglátszik. Mindkét sorozat rájátszása, fináléja nagyszerű, rangos eseménynek, közönségvonzónak számított, megteltek az uszodák, mint régen, sokan az utcán rekedtek. A hangulat mindannyiszor csodálatos volt, mégis kiemelném a női finálé ötödik mérkőzését. A Hajós uszodában, az UVSE–Szentes csatán tapasztalt miliő, a futballhangulatot idéző drukkolás magával ragadott, olyannyira, hogy még engem is videózásra, facebook-megosztásra késztetett.
Szövetségi feladatok?
Nem csökken a számuk, sőt. De ezért vagyunk! Óriási munkát végzünk a társasági adó pályázatokkal, hiszen gomba módra nőnek ki a semmiből a klubok. Az anyagi kedvezményekkel próbálják szolgálni a póló jövőjét, aminek nagyon örülünk, de kimondottan nagy és felelősségteljes munkát ró ránk. Nem csak a folyamatos adminisztrációra gondolok, hanem arra, amit az államtól kaptunk, nevezetesen a régebbi pályázatok ellenőrzésére.
És rendben vannak?
A nagy többség igen, de sajnos felfedtünk már nem egy jogszerűtlenséget.
Kellemetlen.
Az. Bármennyire a vízilabdáért élünk, a szabályokat be kell tartani, tartatni, azaz ezeknél az eseteknél nem érvényesülhet az imádatom, muszáj jelezni a hatóságok felé. Muszáj, hiszen egy személyben én vagyok a felelős, s ha nem jelezném, én lennék jogsértő. Bízom abban, mindenki képes felmérni a súlyát a történetnek, és a jövőben ennek megfelelően zajlik minden pályázati pénz elköltése.
Ha már jövő, milyen a jövőkép?
Fontos, hogy mindkét csapatunk kvalifikálja magát az olimpiára – elsősorban jó teljesítményével, másodsorra eredményével. A semmiből nehéz, mondhatnám lehetetlen Rióban kiemelkedően szerepelni, az olimpiát megelőző versenyeken le kell tenni valamit az asztalra. A csütörtöki házi feladatnál nem lehet firkálni, mert a pénteki dolgozat is firka lesz. Számháborúba nem mennék bele, de a céljaink mindazonáltal ismertek. Hogy hosszú távon is biztosítsuk a szinten tartást, Benedek Tibivel van egy javaslatunk az elnökség felé.
Éspedig?
A légiósokról van szó. A BENU Magyar Kupadöntő után azt beszéltük, hogy a gólok felét külföldiek lőtték. Abban maradtunk, ez feltétlen elgondolkodtató. Kidolgozunk egy olyan javaslatot, hogy ne érje hátrány az egyesületeket, de a jövő, a tokiói és az esetleges budapesti olimpia szempontjából meghatározó lehet.
Egyfajta korlátozás?
A Bosman-törvénnyel nem szembemenve a jövő évi versenykiírásban rögzítenénk azt, hogy a bajnoki és kupameccseken két külföldi játszhasson, nagyobb teret engedve ezzel a fiatal tehetséges fiataloknak. Nem kellene rögzíteniük a csapatoknak előre, hogy a keretükből kik lennének azok, meccsenként változtathatnak. A kettős állampolgárok esetében magyar útlevél birtokában is lenne feltétel, ha az adott játékos nem szerepel más ország válogatottjában.
Markáns változtatás lenne.
Valóban, de úgy érezzük, mindenképpen szükség van rá. A sportág miatt, magunk miatt, a szurkolók miatt. És ha már a szurkolók: a szövetség valamennyi munkatársa nevében mindenkinek boldog karácsonyt és sikerekben gazdag 2016-ot kívánok!
Valami ajándék?
Nyárra tervezzük! Illetve egy speciális ajándékkal már most kedveskedhetünk nagyszámú külföldi érdeklődőinknek, olvasóinknak: a mai naptól ugyanis angol nyelven is kommunikálunk velük! Angol nyelven is elérhető lesz a szövetség nagysikerű webes és facebook-oldala. Előrebocsájtom, tekintettel arra, hogy a pólóban rendkívül erős angol anyanyelvű rétegről van szó, kiemelve a kanadai, az amerikai és az ausztrál olvasóinkat, nagyon figyelünk a minőségre, és anyanyelvi angol lesz a fordításunk! Végre ezek az emberek eldobhatják a google-fordítót.

a.z.

Vízilabda hírek
kemény dénes
Karácsony
angol
Benedek Tibor