cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Benedek Tibor: „A keret a jelenbe és a jövőbe mutat”

2015. december 14. 19:26

A férfiválogatott szövetségi kapitány szerint az Európa-bajnokságon egy fiatal csapatnak kell bizonyítania.

Ahogyan azt jeleztük, Benedek Tibor tizenkilenc játékossal kezdi meg a belgrádi Európa-bajnokságra való közvetlen felkészülést. A névsorból hiányzik többek között Szivós Márton, Madaras Norbert, Decker Attila és Angyal Dániel is, ők mindannyian ott voltak a kazanyi világbajnokságon.

A névsor ismertetése után a kapitány el is kezdte indoklását.

- Ez egy bő keret, jóval több játékost érint, mint ahányan majd az Eb-n szerepet kaphatnak. A forgatókönyv szerint a hétvégi, kassai felkészülési tornára egy tizennégy fős csapat utazik el. Varga Dániel, Varga Dénes, Nagy Viktor, Hosnyánszky Norbert és Hárai Balázs itthon maradnak, ők itthon készülnek. A torna után lesz egy újabb, kisebb keretszűkítés, akkor lesz 16-os a keret, ezt már korábban is eldöntöttem.

- Az Európa-bajnokságra utazó tizenhárom játékos nevét mikor kell leadni hivatalosan?

- A januári Volvo-kupa idején, így azon az erős tornán már az Eb-keret játszik.

- Egy nappal vagyunk a BENU Magyar Kupa döntője után. Az ott történtek nyilván kapitányi szemmel sem másodlagosak, akár a keret kihirdetése szempontjából. Milyen volt ez a hétvége Benedek Tibor szemével?

- Nagyon jó mérkőzések voltak, régen láttam ennyire izgalmas kupamérkőzéseket, elődöntőt, döntőt. Ez pozitívum, de a válogatott játékosok teljesítménye még mindig nem kiegyensúlyozott, így ilyen értelemben vegyesek az érzéseim.

- Nem lett könnyebb a dolgod, ezek szerint.

- Nem, de miért is lenne könnyű. Nem gondoltam, hogy könnyű lesz. Az a lényeg, hogy sok játékosom van, nekem pedig arra a kérdésre kell választ adnom, hogy leszünk a legjobbak az Európa-bajnokságon. Ehhez persze nagyon fontos, hogy Hárai Balázs felépüljön a sérüléséből, mert neki fontos szerepe van ebben a csapatban.

- Milyen képet kaptál a Világliga-selejtezők során a csapatról. Három mérkőzést játszottunk, abból kettőt külön kell választani, mellette ott volt a görögök elleni vereség.

- Ez egy sokkal fiatalabb csapat, mint az előző, és ebből adódóan sokkal több munka kell ahhoz, hogy eredményes legyen. Nyilván most nem egy napunk lesz felkészülni egy erős ellenféllel szemben, mint ahogyan a görögök elleni meccs előtt, hanem lesz húsz. Szeretném, ha az a munka, amit elkezdődött, folytatódjon, és újabb lehetőséget kapjanak azok a játékosok, akik ezt az őszt végigcsinálták.

- Hiányzik a most kihirdetett keretből a mezőnyjátékosok közül Szivós Márton, Madaras Norbert. Miért?

- Tisztában vagyok a képességeikkel, tudom, hogy mindketten nagyon nagy játékosok, de most szeretném, ha lehetőséget kapnának a fiatalok. Annak ellenére, hogy még egyáltalán nem vagyunk ott az olimpián, mégis, fontos az olimpia szempontjából is ez a mostani döntés.

- Tehát jövőbe mutatónak gondolod ezt a lépést.

- Jövőbe és jelenbe mutatónak egyaránt.

- Ez azt jelenti, hogy kizárólag a mostani bő keretből kerülhetnek ki jó eséllyel a riói résztvevők?

- Nem, erről nincs szó. Ez egy mostani keret, amiből az látszik biztosan, hogy a világbajnoksághoz képest minden poszton lesz legalább egy változás.

- Például kapusposzton, ahol Decker Attila a kimaradó.

- Hasonló okokból marad ő is ki, szeretném, ha a jövőben még jobb teljesítményt nyújtana, és küzdene azért, hogy ott legyen az olimpián.

- Angyal Dániel bekk poszton kimaradó. Ez az a poszt, ahol szintén sokat variáltál az elmúlt időszakban.

- Nagyon nehéz poszt, nagyon nehéz kérdés, valóban több elképzelésem van. Most úgy gondolom, ott nem feltétlenül fiatalítunk, ezzel együtt Jansik Dávid szerepet kap, hogy bizonyítson.

- Összességében mennyire játszott szerepet a mostani névsor kijelölésekor a Világliga-szereplés, a bajnoki forma és az az igyekezet, amit a játékosok mutatnak azért, hogy válogatottak legyenek?

- Sok szempontból látok javulást, más szempontból nem, de bízom abban, hogy a húsz együtt töltött nap érezhető lesz, és olyan erősek leszünk az Eb-re, hogy a kiutazáskor azt mondhassuk, mindent el tudtunk végezni, amit elterveztünk.

- A kassai tornán Szlovákia, Románia és Franciaország lesz az ellenfél a héten. Közepes csapatok, ez nem rejti magában azt a veszélyt, hogy nem derülnek ki fontos dolgok?

- De, magában rejti, ugyanakkor a felkészülés elején vagyunk, leszünk, és hasznos lesz a torna, elkezdhetünk gyakorolni bizonyos dolgokat. A horvát edzőtábor már egy újabb lépcsőfok lesz.
 
A magyar válogatott bő kerete:

Nagy
Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Lévai Márton (Debreceni VSE), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda) – kapusok

Hárai Balázs, Erdélyi Balázs, Hosnyánszky Norbert, Bedő Krisztián (mindannyian ZF-Eger), Varga Dénes, Varga Dániel, Vámos Márton, Kis Gábor, Mezei Tamás, Jansik Dávid (mindannyian Szolnoki Dózsa-Közgép), Salamon Ferenc, Bátori Bence, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós (mind a négyen A-Híd-OSC-Újbuda), Manhercz Krisztián (Szeged-Diapolo), Tóth Márton (Ferencváros)
 

A férfiválogatott programja a következő időszakra:

Felkészülési torna, Kassa, december 18-20.:


Résztvevő csapatok: Franciaország, Magyarország, Románia, Szlovákia

December 18., 18 óra:

Magyarország-Franciaország

December 19., 19 óra 30:

Szlovákia-Franciaország

December 20., 10 óra:

Magyarország-Románia

Edzőtábor Zágrábban: december 28-30.

Volvo-kupa, január 3-5., Győr:

Résztvevők: Spanyolország, Olaszország, Szlovákia

Január 3., vasárnap:

Szlovákia-Spanyolország - 17 óra
Magyarország-Olaszország - 19 óra

Január 4., hétfő:

Spanyolország-Olaszország - 17 óra
Magyarország-Spanyolország - 19 óra

Január 5., kedd:

Szlovákia-Olaszország - 18 óra
Magyarország-Szlovákia- 20 óra

A magyar férfiválogatott Európa-bajnoki csoportmérkőzései:

Január 11., hétfő, 18 óra 15 perc:
Magyarország-Görögország

Január 13., szerda, 20 óra 5 perc:
Magyarország-Oroszország

Január 15., péntek, 9 óra 30 perc:
Magyarország-Törökország

A torna csoportjai:

A csoport: Montenegró, Spanyolország, Hollandia, Szlovákia
B csoport: Szerbia, Horvátország, Franciaország, Málta
C csoport: Olaszország, Románia, Németország, Grúzia
D csoport: MAGYARORSZÁG, Görögország, Oroszország, Törökország

-ds-
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Férfi válogatott
Benedek Tibor