cover image
Egyéb

BENU Férfi Magyar Kupa: az Eger nyerte a trófeát!

2015. december 13. 18:04

Végletekig kiélezett csatát hozott a döntő, amely 8–8-as döntetlennel ért véget. Következtek az ötméteresek, amelyek során egyedül a szolnoki Vámos Márton hibázott, így Dabrowski Norbert csapata ünnepelhetett.

Hatalmas bravúrral indult a kupadöntő: még dübörgött a zene a hangszórókból, a csapatok még utolsó megbeszélésüket tartották a vízben, midőn Székely Balázs játékvezető halálpontos célzással a kosárba dobta a labdát. A zsűriasztal gratulációja nem maradt el, sorra kapta a sporttárs a gratulációkat – bizony, nem volt semmi a mutatvány.

„Nos, megvolt, aminek meg kellett lennie, mostantól észrevétlen maradhat” – szólt egy öblös lelátói hang, avagy érthető feszültség lengte be a Bitskey-uszodát.
Szolnok vagy Eger?

Eger vagy Szolnok?

Nehéz lett volt tippelni.

Az első negyed után is… Az első nyolc percben ugyanis 2–2-re végeztek egymással a felek. Nagy Viktor és Braniszlav Mitrovics egyaránt három labdát fogott, mindkét együttes belőtt egy fórt (Erdélyi Balázs gólját Stefan Mitrovics egyenlítette ki), és lőtt egy akciógólt. Vámos Márton bombája után a Szolnok állt előbbre, ám 41 másodperccel a vége előtt Hosnyánszky Norbert csavarja ugrasztotta talpra a hazai közönséget.

watch?v=xFpbSsJrb38&feature=youtu.beA második menetet Szivós Márton átlövésgólja, majd Varga Dániel kapufája nyitotta (utóbbi fórban tüzelt), hogy aztán egy újabb parlagon hagyott emberelőnyös szolnoki helyzetet jegyezzük fel: Madaras Norbert lövését védte Mitrovics. Átellenben Bedő Krisztián centergólja mélyítette 4–2-es egri vezetésnél a vendég árkokat – két perc sem telt el a negyedből, Cseh Sándor időt kért. Csapatának támadásai azonban a folytatásban sem jártak sikerrel, remekül zárt a hevesi védelem, ráadásul a negyed végén kimaradt egy újabb emberfór – Varga Dénes a lejárta pillanatában lőtt, de Mitrovics könnyűszerrel védett. Az Eger sem talált be, érdekesség, ebben a periódusban fórt sem kapott, mert a szolnoki védelem remekül semlegesítette többek között a centereket – más kérdés, Dabrowski Norbert nem lehetett mérges, elvégre továbbra is 4–2 állt a táblán.

Fotó: Fehér Kálmán

Fotó: Fehér Kálmán

Aztán az ötperces szünet után kiderült, nem annyi az annyi… Egészen pontosan kiderült, a második negyed végén volt még egy kiállítás, és az egri játékos hamarabb tért vissza, azaz visszamenőleg ötméterest ítéltek a Szolnok javára. Ezt Varga Dénes belőtte, így 4–3-ra módosult az eredmény.

Következhetett a tényleges térfélcsere. Jegyezzük meg, hatalmas taktikai csata is folyt a háttérben, az edzők tudatosan forgatták csapatatikat, beküldték azokat is a vízbe, akik terhermentesítették az ászokat - így például Fülöp Bence, vagy éppen Fejes Benedek és Biros Barnabás is szerepet kapott.

A történtek amúgy még inkább növelték a feszültséget, garantált volt, így is marad a végéig. Hiába, nagy volt a tét, a szezon első trófeája. Milos Csuk állította vissza a kétgólos hazai vezetést, ám Milan Alekszics és Varga Dénes is „betett” egy fórt, azaz 5–5-re álltak a csapatok. Itt is, ott is kimaradt aztán két emberelőnyös helyzet, érződött, remegnek a kezek, egyúttal védekezésben őrületeset odateszik magukat az urak. Alekszics távolija azonban bevitte Mitrovics kezét is, így 6–5-ös vezetéssel kezdhette a záró felvonást Cseh Sándor együttese.

Amelyben aztán 1.14 alatt fordított az Eger! Csuk bombája, és Biros Péter értékesített ötméterese hozta tűzbe a hazai publikumot. Kisvártatva Stefan Mitrovics egyenlített emberelőnyből, fokozódtak tehát az izgalmak.

A nagy fel-le úszkálásban fáradtak a játékosok, támadások közben cseréltek a csapatok, többen is elveszítették a sapkájukat, de a játék nem állt le. Egészen a következő középkezdésig! Bedő Krisztián Madaras Norbertről lőtt remek centerakciógólt, 3.19-cel a vége előtt 8–7-re vezetett az Eger.

Fotó: Fehér Kálmán

Fotó: Fehér Kálmán

Időt kért a Szolnok, majd az első támadását elrontotta – pontosabban Kis Gábor nem kapott ítéletet centerben. A másodiknál egy rossz indítást vitt el a kapujából kimozduló Mitrovics, a harmadiknál védett, a negyediknél Kis Gábor és Angyal Dániel párharca után veszített el a labdát a Szolnok. No, meg a válogatottba visszahívott centert, akit szövegelés miatt cserével végleg kiállítottak. 1.10 volt hátra, az Eger időt kért, majd fórban Borisz Vapenszki lőtt mellé. Pedig meccslabdának tűnt…

Mezei Tamásról kiküldték aztán Szivóst, Varga Dénes klasszisa pedig egyenlítést ért: szorongatták szorongatták, de kiszabadult, és nem kegyelmezett. A maradék 13 másodperc nem volt elég a hazaiaknak a gólhoz – döntetlen lett a parti.

Következhettek az ötméteresek.

Kilenc lövést értékesítettek a játékosok (sorrendben Hosnyánszky, Varga Dénes, Erdélyi, Alekszics, Csuk, Gocsics, Szivós, S. Mitrovics és Biros Péter talált be), majd Vámos Márton állt oda, akinek lövését Braniszlav Mitrovics védte. Így 2015-ben a ZF-Eger nyerte a Magyar Kupát!


Az érmeket és a trófeát dr. Zlinszky János, a BENU Magyarország Zrt. igazgatóságának tagja, illetve dr. Beck György, a Magyar Vízilabda Szövetség társelnöke adta át.
Fotó: Fehér Kálmán

Fotó: Fehér Kálmán

 
Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője: „Sok helyzetet kihagytunk, ennek ellenére olyan hozzáállással játszottunk ezen a mérkőzésen, ahogyan egy Magyar Kupa-döntőben kell. Az Eger ezen a mai napon a közönsége előtt még többet tudott kihozni magából. Mi is megérdemeltük volna a kupát, de az Eger egy hajszállal jobban. Nagyon csalódott vagyok.”

Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője: „Nagyon régóta vártam arra, hogy a játékosok 100 százalékot nyújtsanak, és ma nagyon közel voltak ehhez. Ha egy csapat ötből öt büntetőt egy ilyen helyzetben értékesít, az azt jelenti, hogy nagyon erős, minden szempontból. Éreztem, hogy a végjátékban fog eldőlni a meccs, és azt is, hogy végig ott leszünk. Látszott a két ifi játékosunkon is, hogy pontosan ugyanazt a mentalitást képviselték, mint a többiek, és emiatt nagyon boldog vagyok.”
 
Szivós Márton, az Eger játékosa: „Most ez a legfrissebb aranyérem, ugyanolyan boldog vagyok, mint a többi megszerzésekor, ugyanolyan fontos ez is, mint a többi. Túl tudtuk tenni magunkat azon, hogy két játékosunk sérült, jól felkészültünk a meccsre, és gazdálkodtunk az előnyünkkel a végéig. Most örülni kell, de kedden már utazunk Bajnokok Ligája-meccsre, arra kell figyelnünk.”

Kis Gábor, a Szolnok játékosa: „Kicsin múlott. Gratulálok az Egernek, jól játszottak, megérdemelték a végeredményt. Másfél év után kaptunk ki magyar csapattól. Tanulunk ebből, van ilyen, nem lehet örökké veretlen az ember. Nagyon sajnálom, ma nem tudtunk igazán jól játszani, az Eger tudott, és ez pont elég volt nekik arra, hogy megnyerjék a kupát.”


Eredmény – BENU Férfi Magyar Kupa négyes döntő:

Döntő:

Szolnoki Dózsa-Közgép–ZF-Eger 8–8 (2–2, 1–2, 3–1, 2–3) – ötméteresekkel: 4–5

Eger, vezette: Székely B., Kun Gy.

Szolnok: Nagy V. – Madaras, Vámos 1, Mezei, Varga Dénes 3, S. Mitrovics 2, Jansik D. Csere: Fülöp, Alekszics 2, Gocsics, Younger, Varga Dániel, Kis G. Vezetőedző: Cseh Sándor

Eger: Mitrovics – Csucskovics, Lőrincz, Milos Csuk 2, Erdélyi 1, Vapenszki, Bedő 2. Csere: Fejes, Angyal, Hosnyánszky 1, Szivós 1, Biros B., Biros P. 1. Vezetőedző: Dabrowski Norbert

Gól/emberelőny: 5/11, ill. 1/7
Gól/ötméteres: 1/1, ill. 1/1
Kiállítva végleg cserével: Kis G. (31. p.)
 
A mérkőzést itt lehet teljes egészében visszanézni, az M4 Sport jóvoltából.
Vízilabda hírek
benu magyar kupa ferfiak
szolnok
eger
döntő