cover image
Egyéb

BENU Férfi Magyar Kupa: izzadtság után szolnoki kupafinálé

2015. december 12. 12:58

Alaposan megnehezítette a Szeged a címvédő dolgát a BENU Férfi Magyar Kupa elődöntőjében, de végül a papírforma igazolódott be.

A címvédő a tavalyi szezont megelőzően sorozatban háromszor győztes Szeged ellen – ez volt a déli menü a BENU Magyar Kupa négyes döntőjének első elődöntőjében. A két csapat kedden a bajnokságban is összecsapott, akkor tíz góllal nyert a bajnok és kupagyőztes Dózsa, most is ők voltak az esélyesebbek. (Felvezető cikkünk itt olvasható.)

Decker Attila
kezdett a szolnoki kapuban, ahogyan kedden is, azt hallhatta a kezdő sípszó után, hogy Egerbe is megérkezett a hangos, lelkes szegedi keménymag. Madaras Norberté volt a hétvége első gólja, akciógól volt, a szegediek elvesztették a labdát az első két támadásuknál. A harmadiknál emberelőnybe kerültek, de Sedlmayer Tamás a kapufára lőtt.

Varga Péter előzetesen azt mondta, védekezésben kell feljavulnia a csapatnak a bajnokihoz képest, nagyjából ez rendben is volt a szombati mérkőzés elején (bár Alekszics is szép gólt lőtt), támadásban viszont nem volt elég pontos a társaság. A 7. percig kellett várni első góljukra, akkor Pellei Frank emberelőnyből talált be (2-1).

Sőt, szinte nullánál járt a szolnokiak támadóideje ezután, így az egyenlítésért támadhatott a Szeged. Ez nem jött össze, sőt, még Varga Dénes megkapta elöl, de a csavarját kitolta Meixner.

Aaron Younger fórgóljával növelte előnyét a Szolnok a második negyedben, ő háromszoros szegedi kupagyőztesnek mondhatja magát a múltból. Támadásban továbbra sem tudott kibontakozni a Szeged, ez persze a szolnokiak védőmunkáját is dicsérte, Madaras Norbert a negyedik percben szerzett labdát például, a megúszás után jött az emberelőny. No, és egy időkérés, ami után Varga Dénes egészen könnyen lőtt gólt, először vezetett három góllal a címvédő, a második negyed 5. percében. Chilkó vette aztán észre remekül Semant, középen érkezett és egy ütem után szépített a süllyedő Decker Attila fölött (4-2).

Fotó: Fehér Kálmán

Fotó: Fehér Kálmán

A 7. percben aztán jött egy újabb szegedi gól (de már 5-2 után), Kiss Csaba 5 méterest lőhetett, azt védte Decker, de a kipattanót a szegediek hatosa már belőtte. Younger azonnal reagált, a szolnokiak, ha odafigyeltek, azonnal válaszoltak az ellenfél igyekezetére. És továbbra is jól védekeztek, ami jó alapot adott arra, hogy a félidőre stabil legyen az előnyük. 6-3-as vezetést jelentett ez.

A fordulás után az egész meccsen jól védő Meixner Marcell mutatott be két bravúrt emberhátrányban, Younger és Madaras lövését tolta ki. Chilkó Márton szerencsés gólja jött ezután, becsorgott a labda Decker kezei alatt, becsülettel tartotta magát a Szeged. Sőt, rendre támadhatott a mínusz egyért. A harmadik negyed 6. percében Younger sérült meg, állt a játék, majd emberelőnyből Manhercz Krisztián csak megdobta azt a gólt, amely izgalmassá tette a mérkőzést, 6-5!

Cseh Sándor időkérése után Chilkó szerzett labdát, de Varga II Zsolt eladta, ezt bánhatták a szegediek. A negyed utolsó percéhez érve Varga Péter kért időt, kétszer is támadhatott még az egyenlítésért a Szeged. Nem jött össze, de a Szolnoknak sem az utolsó pillanatok emberelőnye, azt a kapufára lőtte Varga Dénes. Gól nélkül zárta a harmadik negyedet tehát a Dózsa.
 
Fotó: Fehér Kálmán

Fotó: Fehér Kálmán

A negyedik negyedben abban bízhatott a Szeged, hogy még egy lapáttal rá tud tenni a támadásai hatékonyságára, de ez nem sikerült az elején. Többször is lövés nélkül ért véget az akció. A másik oldalon viszont Zsivko Gocsics góljával, legalábbis az emberelőny (a harmadik negyed 0/3-ához képest ez szolnoki fejlődés), megint kettővel ment a Cseh-csapat.
 
7-5-nél emberelőnyben adta el a labdát Sedlmayer Tamás, majd Chilkó lőtt Decker Attilába, két és fél perc maradt a meccsből. Kis Gábor döntötte el a meccset 1:41-gyel a vége előtt lőtt félcsavarjával.
 
Döntőben a Szolnok, így megvédheti címét. A Szeged a mérkőzés után vehette át a bronzérmet (ebben a kiírásban nem játszik az elődöntő két vesztese).
 
Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője:

„Úgy gondolom, nagyon komolyan vettük ezt a meccset, jól is játszottunk, de aztán a harmadik negyedtől nem lőttük be a helyzeteket, ezáltal a támadásaink egy negyedig megálltak. A Szeged nagyon jól játszott. Jó meccs volt, nyilvánvalóan tőlünk ennél több kell a jövőben." 

Varga Péter, a Szeged vezetőedzője:

„Vegyes érzéseim vannak. Ha a mérkőzést nézzük, akkor van egy kicsi hiányérzetem. Ha összességében nézzük, óriásit léptünk előre a keddi bajnoki meccshez képest. Ez az út, amit nekünk járni kell, ez a játék, amit nekünk képviselni kell. Az utolsó negyedben volt két-három támadásunk, amikor 6-5-re vezetett a Szolnok, nem sikerült egy gólt szerezni, találni, mert akkor iksz körül picit másként is alakulhatott volna… A védekezésünkkel maximálisan elégedett vagyok, ez a játékunk, azt szeretném, a Szeged bárkivel is játszik a világon, ilyen harcos játékos mutasson, különösen védekezésben.”

Eredmény – BENU Férfi Magyar Kupa, négyes döntő, 1. elődöntő:

Szolnoki Dózsa-Közgép-Szeged-Diapolo 9-5 (2-1, 4-2, 0-2, 3-0)
Eger, vezette:
dr. Marosvári, Németh A.

Szolnok: Decker A. – Madaras 1, Jansik D., Vámos 1, Varga Dénes 1, Mitrovics 1, Mezei. Csere: Alekszics 1, Gocsics 1, Varga Dániel, Fülöp, Kis G. 1, Younger 2. Vezetőedző: Cseh Sándor

Szeged: Meixner – Sánta, Kiss Cs. 1, Manhercz Á., Sedlmayer, Manhercz K. 1, Kunac. Csere: Varga II Zs., Chilkó 1, Seman, Pellei F. 1, Palotás. Vezetőedző: Varga Péter

Gól/emberelőny: 4/9, illetve 2/8 
Ötméteresek: -, illetve 0/1
Kipontozódott: -
 
-a.z., d.s.-
Vízilabda hírek
magyar kupa
benu magyar kupa
eger
szolnok
szeged
osc