cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Győztes rajt a Világligában: 17 gól a grúz kapuban

2015. október 20. 15:45

A magyar férfiválogatott magabiztos sikerrel nyitotta a 2015/16-os válogatott szezont, a 17-10-es diadalnál várhatóan nehezebb mérkőzések várnak majd a csapatra.

Nagy várakozással tekinthettünk a mérkőzéshez, ugyanis a világbajnokság óta először szállt vízbe tétmérkőzésen a magyar válogatott. Méghozzá olimpiai bajnokok nélkül, Benedek Tibor ugyanis kísérletileg (is) fiatal keretet nevezett meg.

A magyar csapat három nagyon komoly edzőmérkőzést vívott vasárnap óta a Szolnok együttesével, ezek rendkívül hasznosak voltak. A kapitány végül úgy döntött, az előzetesen megnevezett 14es keretből Nagy Ádám marad ki a kedd délutáni mérkőzésen.

A magyar válogatott kerete: 1 Lévai Márton, 2 Gór-Nagy Miklós (csapatkapitány), 3 Zalánki Gergő, 4 Erdélyi Balázs, 5 Manhercz Krisztián, 6 Bátori Bence, 7 Salamon Ferenc, 8 Angyal Dániel, 9 Decker Ádám, 10 Tóth Márton, 11 Bedő Krisztián, 12 Hárai Balázs, 13 Bisztritsányi Dávid.  

Decker Ádám, Erdélyi Balázs és Bedő Krisztián főszereplő lesz a mérkőzés elején, tekintve, hogy mindhárman 50. válogatottságukat ünnepelték, őket köszönti a szövetség a kezdő sípszó előtt.
 
ÉLŐ SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS

1. NEGYED:

A kapunkban Lévai Márton kezd. 22 másodperc elteltével máris gól: Erdélyi Balázs középről bombáz a kapuba - 1-0.

A kivédekezett grúz támadás után az újonc Zalánki Gergő lő, de a kapus véd. Átellenben Lévai fog labdát, majd ismét Erdélyi Balázs bombája akad be - 2-0.

Marko Elez lövésére átér Lévai, Bátori szabaddobását kiüti Strujoc - sarokdobás, majd kontra Bedő ellen.

Grúz hiba után Tóth Márton a jobb szélről lő a kapuba - 3-0.

Egy kontrafaultot követően Bedő nem kap ítéletet, sőt aztán őt szórják ki - grúz időkérés. Belövik: Damir Tsrepulia eredményes, 3-1.

Tóth Márton szerez kiállítás centerből, Erdélyi Balázs pedig harmadik gólját szerzi - 4-1.

Mikheil Baghaturia lepi meg Lévait - 4-2.

Grúz fór (Manhercz Krisztián áll ki), de Lévai véd, majd az újabb kísérletnél hibáznak. Odaát Salamon lövése a fáról pattan fölé. Visszaúszás közben Tóthot állítják ki, ám jó a védekezés.

Hárai Balázs ötöst harcol ki - Bátori Bence belövi, 5-2.

Lévai véd, náluk marad a labda, de a kapusunk jó kimozdulása után megszerezzük. Még 30 másodperc, Benedek Tibor időt kér. Hárai fórt "hoz", Manhercz a fára vágja  a labdát. Vége a negyednek.

Fotó: Hesz Máté

Fotó: Hesz Máté

2. NEGYED:

Egy ellenünk ítélt kontrával indul. Chikvaidze lövését védi Lévai. Kiállítás Tóth Mártonról, Salamon Ferenc lövése pontos - 6-2.

Decker Ádámot kiállítják, Lévai azonban védi a grúz lövést. Manhercz próbálkozik váratlanul, de ezt meg a grúzok kapusa védi.

Erdélyit állítják ki hátul, Baghaturia ismét jól céloz - 6-3.

Hárai Balázs csavar centerből - 7-3.

Lévai védése után sarokdobás, majd megszerezzük a labdát. Hárai lövése a kapufán csattan.

Bátori szerez labdát a magasból, majd elöl Hárairól kiállítás. A fórmegjátszás nem jó, Salamon lövését blokkolják. De visszakapjuk a labdát.

Bátori lövését védi a kapus. Marko Elez lövésére ezúttal nem ér át Lévai - 7-4.

Bátori Bence vág be egy fórt - 8-4.

Rossz grúz passz után jöhetünk. Egy kapusvédés után Bedő brusztol ki egy fórt - Benedek kapitány időt kér. Zalánki lövést védi a kapus, ám a kipattanót Tóth Márton teszi be - 9-4.

Jó védekezés, labdaszerzés, majd kiállítás Tóth Mártonról. Remek megjátszás: Erdélyi passzát Hárai Balázs húzza be - 10-4.

Időt kérnek a grúzok. Nem járnak sikerrel - vége a negyednek.

3. NEGYED:

Váltás a kapuban: Bisztritsányi Dávid is szerepet kap a mérkőzésen.

Egy hiba itt, egy ott, majd fór nálunk: kimarad. Sőt Salamont kiküldik, a fórt pedig Jelaca bevágja, 10-5.

Emberelőny, Zalánki Gergő ezúttal pontos, íme az első válogatott gólja! - 11-5.

Kivédekezett grúz támadás után Zalánki újra próbálkozik, de véd a kapus. Bedőt átellenben kiállítják, Bitadze közelről sodor be egy fáról lepattanó labdát - 11-6.

Kontra után Manhercz szerez labát, ám Tóth átadása nem jó a túloldalra.

Bisztritsányi leszed egy ejtést, majd Hárai "szállítja" a soros fórt: Tóth Márton a szélről eredményes - 12-6.

Kontra után Manhercz lövését kiüti a kapus, a labda marad nálunk. Megérte: Hárai Balázs csavar újra zseniálisan - 13-6.

Manhercz áll ki, Khvedeliani lövése pontos a blokk mellett - 13-7.

Manhercz lövése nem jó, majd Salamont állítják ki. Grúz időkérés. Gór-Nagy is kiáll, kettős a fór, de kapufa. Jelaca lövése jó, szimpla fórban lövi át a labdát Bisztritsányi kezei alatt - 13-8.

Hárai ezúttal nem kap ítéletet, Bisztritsányi átellenben védi Eleuz lövését, 10 másodperc van hátra a negyedből, időkérés.

Úgy tűnik, nem elég az idő, ám a dudaszó előtt Hárai Balázs kap jó labdát, és lő gólt - 14-8. Vége a negyednek.

4. NEGYED:

Fórral indul, és egy Zalánki Gergő-góllal - 15-8.

Remek védekezés Gór-Nagytól, majd elöl Bedő lövését védi a kapus.

Bisztritsányi védi Elez bombáját - Bedőt a másik kapu előtt szerelik.

Erdélyi blokkol egy lövést, majd Manhercz lövése pontatlan. Időt kérnek a grúzok, 5.16 van hátra a mérkőzésből.

Bisztritsányi védi Jelaca csavarját, majd megszerezzük a labdát. Bátori lövését kiüti a kapusm sarokdobás. Eladjuk a labdát.

Páros kiállítás (Erdélyi és Jelaca ezzel kipontozódik). Angyalt is kiszórják, Bisztritsányi véd.

Átellenben Hárai tarthatatan, ötméteres: Salamon Ferenc értékesíti, 16-8.

Kontra a gúrzok ellen. Bedő Krisztián is feliratkozik a gólszerzők közé - 17-8.

Decker Ádámot kiállítják, Rurua lövi be a fórt - 17-9.

Kontra után jöhet az ellenfél, sőt Bátorit kiállítják: a fórmegjátszásuk akadozik, de a végén Elez a jobb szélről ügyesen pattint - 17-10.

Bátori lövését védi a kapus. Még Deckert kiállítják, de rontanak fórban - vége a mérkőzésnek. A magyar válogatott 17-10-re nyeri a mérkőzést, győzelemmel rajtol a Világligában.
 
ÖSSZEFOGLALÓ

Újoncot avatott a magyar válogatott első őszi tétmérkőzésén, hiszen Zalánki Gergő, az Eger fiatal játékosa először vehette fel a magyar válogatott köpenyt. Elég könnyedre sikeredett a mérkőzés eleje, az 50. válogatottságát ünneplő Erdélyi Balázs két gólja után a válogatottba visszatérő Tóth Márton találatával 3-0-ra alakult az állás az első negyed közepére.
Damit Tsrepulia törte meg a grúz gólcsendet emberelőnyből, épp ilyen játékhelyzetből válaszolt rá Erdélyi azonnal (4-1). 4-2-nél a mínusz egyért támadhatott Grúzia, Lévai Márton viszont ekkor már a helyén volt.

Az 5-2-es első negyedet követően Salamon Ferenc góljára Baghaturia válaszolt, 6-3-nál megjegyezhettük, hogy a védekezésben akadtak hiányosságok. Támadásban nem, Hárai Balázs rá jellemző mozdulatsorral jelentkezett (igen, ez gólt jelent a végén), nem veszélyeztette semmi a magyar vezetést.

5-2, 5-2, a két részeredmény után már Bisztritsányi Dáviddal a kapuban ment neki a második félidőnek a magyar válogatott. Zalánki Gergő pedig első válogatott gólját szerezte meg, hogy aztán felbátorodjanak a grúzok, a negyed hetedik percében már 7 gólnál tartottak (a mi tizenhármunkkal szemben), tőlük ez szép részsiker. Még egy emberelőnyös vendéggól belefért, csakhogy nem a grúzoké volt az utolsó szó, hanem Hárai Balázsé – 9 másodperccel a negyed vége előtt Benedek Tibor időt kért, a figura sikerült, 14-8-ról jöhetett az utolsó negyed.

A kapitány bőszen rotálta a csapatot a meccs során, ebből fakadóan rendre olyan összeállításban folyt a meccs, ahogyan eddig még tétmérkőzésen nem. A vége ezzel együtt is fölényes siker, a magyar válogatott győzelemmel kezdte a Világliga-selejtezőket.

Folytatás novemberben, a románok ellen.
 
Benedek Tibor gyorsértékelés a mérklőzés után:

„Nehéz különválasztani ezt a grúzok elleni mérkőzést a korábbi két és fél naptól és a szolnokiakkal vívott edzőmérkőzésektől. Ma 10 gólt kaptunk, de kispályán játszottunk és volt 16 kiállításunk, így nem tartom olyan vészesen soknak a kapott gólok számát. Ráadásul a 10-ből 8-at emberhátrányban kaptunk, és ne feledjük, hogy 17-et tudtunk lőni. Nagyon sokat léptünk előre ezzel a csapattal, és azokkal is, akik a Szolnokban játszottak ebben a pár napban. Fontos volt ez a három nap, fontos, hogy így együtt tudtunk készülni. Elégedett vagyok Zalánki Gergővel és Bisztritsányi Dáviddal is, érződött mindkettejükön, hogy nagyon akarnak bizonyítani, de igaz ez a többiekre is. A románok elleni mérkőzés is itthon lesz, ezt szeretném is kihasználni, hasonló lesz a felkészülésünk akkor. Azon a mérkőzésen már játszik majd szolnoki játékos is.”

Eredmény – Világliga-selejtező, A csoport, 1. játéknap:

Magyarország-Grúzia 17-10 (5-2, 5-2, 4-4, 3-2)
Szolnok, vezette: Savinovic (horvát), Süngü (török)

Magyarország:
Lévai – Zalánki 2, Erdélyi 3, Bátori 2 (1), Salamon 2 (1), Decker Á., Hárai 4. Csere: Bisztritsányi (kapus), Gór-Nagy, Manhercz K., Angyal, Tóth M. 3, Bedő 1. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Grúzia: Strujic – Tsrepulia 1, Elez 2, Bitadze 1, Jelaca 2, Baghaturia 2, Rurua 1. Csere: Kavtaradze, Khvedeliani 1, Chikvinidze, Chikvaidze, Imnaishvili. Szövetségi kapitány: Jovan Popovic

Gól/emberelőny: 6/11, ill. 4/15

Gól/ötméteresből: 2/2, ill. -

Kipontozódott: Jelaca (28.)
 
A csoport másik mérkőzésén:

Görögország-Románia 17-3 (3-0, 5-3, 5-0, 4-0)
Gólszerzők:
Mylonakis 3, Vlachopoulos 3, Fountoulis 2, Kolomvos 2, Gounas, Genidounias, Afroudakis, Mourikis, Delakas, illetve Gheorghe, Cretu, Negrean

A B csoportban:

Montenegró-Spanyolország 11-6 (4-1, 1-2, 2-1, 4-2)
Gólszerzők:
Radovic 4, N. Janovic 4, Ivovic 2, Klikovac, illetve Bach, Molina, Minguell, Espanol, Mallarach, Echenique

Szerbia-Franciaország 12-9 (3-2, 2-5, 1-2, 6-0)
Gólszerzők:
Prlainovics 4, Filipovics 3, Subotics 3, Vico, Gogov, illetve Crousillat 5, Peisson, Saudadier, Kovacevic, Nastr

A C csoportban:

Horvátország-Törökország 19-6 (5-1, 5-2, 4-2, 5-1)
Gólszerzők:
Petrovic 3, Vukicevic 3, Cagalj 3, Fatovic 2, Paskvalin 2, Basic 2, Loncar, Zovic, Goreta, Buric, illetve Aksentijevic 2, Ozbek, Okman, Gozusulu, Cagatay

Oroszország-Olaszország 11-16 (0-4, 3-4, 5-4, 3-4)
Gólszerzők:
Balakirev 2, Lisunov 2, Shepelev 2, Merkulov, Bychkov, Ashaev, Latypov, Kholod, illetve Bodegas 4, Gallo 3, Giacoppo 2, C. Presciutti 2, Aicardi 2, Di Fulvio, Giorgetti, Bini
 
-a.z., d.s.-
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Férfi válogatott
Benedek Tibor