cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Merész András: „Ezt a védekezést tanultuk egész nyáron”

2013. július 23. 21:01

Döbbenetesen sima győzelmet aratott női válogatottunk második csoportmérkőzésén Olaszország ellen: 10-4-re vertük meg az Európa-bajnokot. Merész András joggal volt büszke a lányokra.

Már-már álomszerű volt a mérkőzés, elöl is, hátul is – egy olasz csapatot így megverni...
Igazság szerint már délelőtt azon gondolkoztam, hogy leírom a nyilatkozatomat, ami így festene: örülök, a győzelemnek, de még nincs vége a világbajnokságnak. Jó, adott esetben nem örülök a vereségnek változat is szóba jöhetett volna, de ma erre kevés esély volt. Viszont tényleg nincs vége, legközelebb a kazahokkal játszunk, akik a maguk orosz stílusával kellemetlen ellenfelek lehetnek. Ilyenkor mindig az a százas gátfutó jut eszembe, aki rohadtul nézi a célt, aztán a harmadik gátban csúnyán felbukik. Nekünk minden egyes gátat egyforma erővel és lendülettel kell venni, mert elég csak egyszer felbukni, és nem ér semmit az egész.

A védekezés lenyűgözően ment, hogy azt ne mondjam, fenomenálisan.
Erre készültünk egész nyáron, ezt a védekezést tanultuk. Ez ma nagyon jól működött, mert az olasz csapat nem számított rá, és nem is tudott lépni ellene. Innentől már nem lesz annyira egyszerű a dolgunk, mert ezt tudjuk a legjobban, nyilván egy kicsit módosítunk rajta a mindenkori ellenfél függvényében – viszont most már mindenki levideózott minket. A görög edző például addig fogja nézni, amíg ki nem találja ellene a tutit – ha éppenséggel összetalálkozunk velük. Persze, azért ez egy jó rendszer, és ha ezt annyira könnyű lenne átjátszani vagy megtanulni, akkor mindenki ezt csinálná, ahogy Keszthelyi Tibor barátom mondta egy junior világbajnoki győzelem után.

Ami még szintén feltűnt: mennyire erősek és egységesek a lányok mentálisan.
Az egész csapatnak fantasztikus volt a hozzáállása, amit nagyon köszönök minden játékosnak. Nagyon hittek ebben az egészben, ma például, amikor sok morfondírozás után elhatároztuk, hogy mit csináljuk emberhátrányban – bár nem volt sok belőle, hál’ Istennek –, akkor mindenki elfogadta, hogy igen, ez jó lesz, és csinálta mindenki, amit megbeszéltünk. Női csapatról lévén szó, fontos, hogy a lelkek jó állapotban legyenek – azt gondolom, ez most rendben van nálunk. Most csupán egyvalamire kell vigyázni: valóban tudomásul kell venni, hogy nincs vége a világbajnokságnak.
Vízilabda hírek
Női válogatott
Barcelona 2013
Merész András
olaszország
nyilatkozat