cover image
Egyéb
Utánpótlás

Faragó Tamás megnevezte kollégáit, a „tehetségek nem veszhetnek el”

2015. szeptember 28. 15:24

A női utánpótlás-válogatottak szövetségi kapitánya fiatal és rutinos szakemberekre is számít a korosztályos csapatoknál.

A Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége még augusztus 31-én bízta meg Faragó Tamást, hogy lássa el az utánpótlás-válogatottak szövetségi kapitányi tisztségét. Ő ezt a feladatot örömmel vállalta, akkori interjúját itt lehet visszanézni.

A korábban a felnőtt-válogatottal Európa-bajnoki és világbajnoki címet szerző szakember most elárulta, kikre számít a gyakorlati munka során.

„Először is szeretném megköszönni minden olyan edzőnek a munkáját, akik eddig a csapatoknál dolgoztak. Mindannyiukat kiváló szakembernek és kollégának tartom. Ugyanakkor a klubok és az elnökség kérése is volt, hogy egyesületektől független szakemberek dolgozzanak a válogatottaknál. Ennek megfelelően a 97-98-as korosztály mellett a Faragó Tamás-Godova Gábor páros dolgozik majd. Gábort kiváló edzőnek tartom, aki korábban a felnőtt-válogatottnál sem ért el rossz eredményeket, nem tartom bukott kollégának. Sőt, most érzem rajta, hogy nagyon akar, tele van ambícióval, és látom benne azt, hogy vele most nyerhetünk. Legutóbb 1998-ban győztünk korosztályos világversenyen, az nagyon-nagyon régen volt.

Az 1999-2000-es korosztály mellé Fekete Szilveszter és Zantleitner Krisztina kerül. Szilveszter hosszú éveken át dolgozott a brit vízilabdában, azt gondolom, megtiszteltetés, hogy most idehaza vesz részt ebben a munkában. Zantleitner Krisztina világbajnok, a női edzők közül az egyik legtehetségesebb ma, ezért is számítok a munkájára.


A 2001-es lányokat Petőváry Zsolt és Tóth Andrea edzi majd. Zsolt a KÓPÉ ÚVSE egyik alapítója, jó barátom, de nem ezért mondom azt, hogy kiváló szakember. Tóth Andi hasonló karakter, nemcsak jó játékos, hanem jó vízilabdázó is volt.


A 2002-2003-as korosztály, azaz a legkisebbek mellé Rottler Antalt kértem fel edzőnek, mint aki hosszú évek óta dolgozik az utánpótlásban, sokszor volt eredményes is a csapataival, rengeteg jó játékos és bajnok került ki a kezei közül. Ami nagyon fontos, hogy egy igazi úriember, az emberi kvalitásai az uszodán kívül is meghatározóak. Az ő munkáját Győri Eszter segíti majd, akivel magam is dolgoztam korábban, nagyon bízom benne” –
sorolta Faragó Tamás.

Jövőre az 1997-es korosztály számára Hollandiában Európa-bajnokságot rendeznek, míg az 1998-ban született lányok 2016 decemberében Új-Zélandon, világbajnokságon vesznek részt.

„Tudni kell, hogy a 97-es korosztály meglehetősen lyukas, így ezek a lányok a 98-asokkal együtt készülnek. Bíró Attilával már folytattam egyeztetéseket, ennek egyik fő eredménye, hogy ennek a korosztálynak az edzéseit a felnőttek edzéseihez igazítjuk, lehetőséget kapunk tehát arra, hogy a felnőtt-válogatottal kétkapuzzunk, rendszeresen. Egyelőre még nem döntöttem arról, hogy szövetségi kapitányként vagy szakmai igazgatóként dolgozom a korosztály mellett. Az biztos, hogy az alatta lévő csapatok munkáját a saját szakmai felügyeletem alatt, az általam kialakított követelményrendszer alapján végzik a kollégák. Minden játékosnak elküldtem azokat a szakmai elveket, ajánlásokat, amelyek mentén kialakulhat egy egységes elvárás velük szemben a játék tekintetében, bízom benne, hogy ezeket az elveket az utánpótlásban dolgozók, és akár a fiúk is magukévá teszik, ami záloga lehet egy magasabb szintű előrelépésnek. A válogatottak számára kötelező ezek követése” – mondta az utánpótlás kapitány.

Faragó Tamás szerint a magyar leány játékosok zöme a nemzetközi élvonalba tartozik tudása és kvalitása alapján, ugyanakkor a kapus- és a centerképzésben le vagyunk maradva, ebben erősíteni kell a következő időszakban.

„A fő elvünk: egyetlen tehetség sem veszhet el, és azok a játékosok, akik elkezdték a sportágat, függetlenül az iskolai elfoglaltságuktól, 18 éves korukig ne hagyják abba a vízilabdát. Ez vezérel majd bennünket a mindennapi munkánk során” – fogalmazott Faragó Tamás.

Az utánpótlás-válogatottak számára összefoglalt, de mások számára is ajánlott követelményrendszer itt, a Szakmai Oldal, Letöltések menüpont alatt érhető el!

-dobos-
Vízilabda hírek
Utánpótlás
faragó tamás