cover image
Egyéb

Vb 2015: Szerbia a világbajnok, horvát ezüst, görög bronz, kazah gólkirály

2015. augusztus 8. 21:10

A kazanyi világbajnokságot Szerbia nyerte, miután a döntőben 11-4-re győzte le Horvátországot. Az olimpiai kvótáról is döntő bronzmeccset Görögország 7-7 után ötméteresekkel 4-2-re nyerte meg. A magyar válogatott a hatodik helyen végzett, a gólkirály Alexandr Axenov lett.

A kazanyi világbajnokság fináléja előtt rendezték meg a bronzmérkőzést. Azt a partit, amelynek a tétje az érem mellett az olimpiai kvóta megszerzése is volt. Tekintettel arra, hogy a férfiak mezőnyében a vb-ről két csapat szerezhetett riói indulási jogot, és a döntős Szerbiának már van kvótája (a világliga-győzelemmel szerezte meg), Horvátország mellett az itteni harmadik válthatta meg repülőjegyét.

Ennek megfelelően hatalmas csata dúlt a vízben a görög és az olasz válogatott között. Theodoros Vlachos csapata végig vezetett, 3-1-re, 4-2-re, 5-3-ra, 6-4-re és 7-5-re is, az olaszok kapaszkodtak kapaszkodtak. Aicardi nagyon elemében volt, nem lehetett tartani centerben, ráadásul két gólt is szerzett. A negyedik negyedben csak egy gól született, a 7-7-es döntetlen után következhettek az ötméteresek. Érdekesség, a görögök a negyeddöntőben és az elődöntőben is így jártak - az előbbit az ausztrálok ellen megnyerték, a döntőbe jutásért zajló meccsen azonban elbuktak.

Most újra nyertek, hiszen Flegkas két olasz ötöst is megfogott, így 4-2-re nyerték a párbajt, és kezdődhetett az ünneplés. Mi tagadás, örültek rendesen. Nem mellesleg Görögország az eddigi egy érme (2005, 3. hely) után szerzett újabbat.

A döntőt ugyan jól kezdték a horvátok, Obradovic és Petkovic is szerzett egy-egy gólt (a szerb kapuban, csak úgy, mint az elődöntőben az egriek légiósa, Braniszlav Mitrovics állt), ám ezt követően beindult a szerb henger. Zsinórban öt gólt a nagyszünetig - akcióból, fórból. A sokoldalúságot jelzi, a 21 éves Mandics centerben tűnt fel és lőtt gólt...

A harmadik negyedet a szolnokiak klasszisa, Stefan Mitrovics nyitotta egy zseniális góllal (lerázta Loncart, majd csodálatos mozdulattal vette be Pavic kapuját), avagy a 0-2-re hat góllal válaszolt Dejan Savics együttese. Voltaképpen itt el is dőlt a csata. Ugyan Sukno "bevert" egy fórt, de jött az egriek légiósa, Milos Csuk, és 3-7 állt a táblán.

Sukno még lőtt egy fórgólt a harmadik negyedben, ám a negyedikben a halovány horvát reményeket is lelohasztották a szerbek: előbb a vb legértékesebb játékosának választott Pijetlovics lőtt be egy fórt a falból, majd Prlainovics szerezte - szintén előnyből - harmadik találatát. Mitrovics labdákat fogott, blokkok bizonytalanították az ellenfelet, csak úgy, mint a bergamói világliga-döntőben, a végén mindenki a végét várta. A Szolnok védője, Alekszics is "beköszönt", óriási fölényben volt a szerb alakulat.

A  duda végül 11-4-nél szólal meg (a 18 éves Jaksics is gólt szerzett), Szerbia 2009 után lett újfent világbajnok.

Eredmény - világbajnokság, férfiak, döntő:
Horvátország-Szerbia 4-11 (2-2, 0-3, 2-2, 0-4)
Gólszerzők:
Sukno 2, Petkovic, Obradovic, ill. Prlainovics 3, Csuk 2, Mandics, Filipovics, S. Mitrovics, Pijetlovics, Alekszics, Jaksics

A 3. helyért:
Görögország-Olaszország 7-7 (1-0, 2-2, 4-4, 0-0) - 5 méteresekkel: 4-2


A világbajnokság férfitornájának végeredménye: 1. Szerbia, 2. Horvátország, 3. Görögország, 4. Olaszország, 5. Montenegró, 6. Magyarország, 7. Egyesült Államok, 8. Ausztrália, 9. Kanada, 10. Brazília, 11. Kazahsztán, 12. Dél-Afrika, 13. Japán, 14. Oroszország, 15. Kína, 16. Argentína


*Különdíjak:


A világbajnokság legértékesebb játékosa: Dusko Pijetlovics (szerb)
A világbajnokság legjobb kapusa: Josip Pavic (horvát)
A világbajnokság legjobb centere: Dusko Pijetlovics (szerb)
A világbajnokság álomcsapata: Josip Pavic (horvát) - Dusko Pijetlovics (szerb), Alexandr Axenov (kazah, a vb gólkirálya 22 góllal), Francesco di Fulvio (olasz), Ioannis Fountoulis (görög), Petar Muslim (horvát), Aaron Younger (ausztrál)
*a média képviselőinek szavazatai alapján
Vízilabda hírek
kazany
vb