cover image
Egyéb

ARANYÉRMES FÉRFI UNIVERSIADE-CSAPATUNK!

2015. július 14. 7:28

Hatalmas csatában, 0-4-ről talpraállva, 5 méteresekkel 7-6-ra győzött a magyar férfiválogatott Kvangdzsuban, így megnyerte a tornát.

A magyar válogatott remekül menetelt a döntő felé, annak ellenére, hogy játszott szoros mérkőzéseket a tornán. Rögtön az első az volt, annak ellenére, hogy az olaszokat úgy győztük le 10-8-ra, hogy az ellenfél egyszer sem vezetett.

Akkor még nem tudtuk, hogy keretbe zárjuk a tornát, és az olaszokkal találkozunk a döntőben is. Jött aztán az ausztrálok elleni 8-8, s a hollandok elleni 9-8, ami jelezte, azért minden meccsen meg kellett küzdeni a győzelemért, a jó eredményért.

A franciák ellen már úgy ugrottak vízbe a srácok, hogy tudták, ha győznek, megszerzik vélhetően a csoportelsőséget. Így is lett, 12-7-es győzelemmel tették meg az újabb lépést efelé. (Azért érdemes emlékeznünk, a torna nyitónapja előtt másfél nappal derült ki, Szingapúr visszalépett, így 2-2 csoportot összevontak, így lett három csoportmeccs helyett hat.)

Brazília és Dél-Korea legyőzése ujjgyakorlat volt, jöhetett az elődöntőbe kerülésért Japán. A franciák ellen már tesztelt 12-7 lett a vége, hogy aztán az Egyesült Államok ellen következzen a rendkívül izgalmas 4-3-as siker és a döntőbe kerülés.

Vincze Balázs azt mondta, kemény meccsre számít zárásként is, bunyósra, talán ennek volt jele, hogy a második percben azonnal páros kiállítást jegyezhettünk fel a döntőbe, Szentesi Ádámot és Luca Damontét állították ki. Egy másik Luca, Marzali gólja volt az első, ezzel vezetett az 5. percben az olasz csapat (1-0).

Nem is esett már több gól, a mieink három emberelőnyös helyzetet puskáztak el. A második negyed elején is kimaradtak a magyar helyzetek, Bátori Bence és Illés Sándor célzott pontatlanul, hogy aztán Francesco Coppoli 2-0-ra alakítsa az állást. Sőt, Jansik Szilárd emberelőnyben eleresztett lövése sem ment be, nem úgy Cristiano Mirarchi lövése, 3-0 volt az eredmény 3:43-mal a nagyszünet előtt.

Az, hogy a következő két percben nem nőtt tovább a különbség, két jó védekezésnek köszönhető, két emberhátrányt is sikerült kivédekezni, csakhogy aztán egy akciógólt mégis bekaptunk, Mirarci másodszor, 0-4. Szerencse, hogy Kovács Gábor révén lélektanilag fontos szituációban sikerült bizonyítani, nem vagyunk teljesen beoltva a góllövés ellen ezen a mérkőzésen, 1-4 volt a nagyszünetben az állás.

Egy kimaradt fór után a harmadik negyed második percében ismét emberelőnybe került a magyar csapat, Vincze Balázs ki is kérte idejét: Kovács Gábor lövése azonban elakadt Oliva kapusban. Bátori Bencéé nem, zárkóztunk (2-4), majd Sedlmayer Tamás is eredményes volt, a negyed felére sikerült egy gólra csökkenteni a hátrányt.

Gyors gólváltás jött ezután, Jansik Szilárd is feliratkozott a jegyzőkönyvbe, bepörögtek a csapatok (4-5), miközben Bisztritsányi Dávidot Barabás Botond váltotta a kapuban.

Bátori Bence a meccs 23. percének kezdetén egyenlített, 0-4-ről 5-5, nem semmi! Innen vágott neki a két csapat a zárónegyednek.

Remek labdaszerzéssel nyitottunk emberhátrányban, majd Bátori lövését védte az olasz kapus. A meccs hajrájára érkezve kicsit elszabadultak az indulatok, majd Bruni vezetést szerzett az olaszoknak, ezt Kovács Gábor azonnal kiegyenlítette emberelőnyből (6-6). Két perccel a vége előtt egy emberelőny előtt Vincze Balázs időt kért – ez jó ómen volt, az amerikaiak ellen így szereztük meg a vezetést először a meccs során az elődöntőben. És most is! Chilkó Márton a legjobbkor, 7-6-ra vezetett a magyar válogatott!

Lanzoni beköszönt az utolsó perc elején (7-7), majd jött egy támadás itt és ott, maradt a döntetlen, következtek a büntetők!
 
Barabás Botond állt a magyar kapuban az 5 méteresek alatt.
A történtek:

Dolce – belőtte, 8-7
Illés – bent van, 8-8
Marziali – szintén, 9-8
Halek – belőtte, 9-9
Bisztritsányi Dávid beáll.
Mirarchi – kihagyja, 9-9
Sedlmayer – kimarad, 9-9
Gitto – bemegy, 10-9
Bátori – belövi, 10-10
Lanzoni – bemegy, 11-10
Kovács Gábor – bemegy, 11-11
Dolce –bent, 12-11
Illés – bent, 12-12
Marziali – bent, 13-12
Halek – bent, 13-13
Mirarchi – kimarad, 13-13
Sedlmayer – BENT VAN, 13-14!

ARANYÉRMES A MAGYAR VÁLOGATOTT!

Eredmény – Universiade, férfiak, döntő:

Olaszország-Magyarország 7-7 - 5 méteresekkel: 6-7 (1-0, 3-1, 1-4, 2-2)


Olaszország:
Oliva – Damonte, Marziali 1, Foglio, Gitto, Mirarchi 2, Lanzoni 1. Csere: Esposito, Coppoli 1, Dolce 1, Nora, Bruni 1. Szövetségi kapitány: Alessandro Duspiva

Magyarország: Bisztritsányi – Sántavy, Bátori 2, Sedlmayer 1, Jansik Sz. 1, Szentesi Á., Chilkó 1. Csere: Barabás (kapus), Kovács G. 2, Zalánki, Illés, Lőrincz, Halek. Szövetségi kapitány: Vincze Balázs

A magyar válogatott érmei a nyári Universiadékon:

1959, Torino – ezüstérem
1961, Szófia – bronzérem
1963, Porto Alegre – aranyérem (A csapat tagjai: Bodnár András, Dömötör Zoltán, Felkai László, Katona András, Kárpáti György, Kiss Attila, Konrád I. Sándor, Konrád II. János, Pócsik Dénes, Szatmáry Gábor)
1965, Budapest – aranyérem (A csapat tagjai: Bodnár András, Felkai László, Katona András, Konrád III. Ferenc, Konrád II. János, Konrád I. Sándor, Kökény József, Pócsik Dénes, Rusorán II. Péter, Szatmáry Gábor, Földényi Ferenc)
1970, Torino – bronzérem
1977, Szófia – ezüstérem
1993, Buffalo – ezüstérem
1995, Fukuoka – ezüstérem
1997, Szicília – ezüstérem
1999, Palma de Mallorca – bronzérem
2001, Peking – bronzérem
2003, Tegu – aranyérem (A csapat tagjai: Bárány Attila, Gombos Gábor, Jászberényi Gábor, Katonás Gergő, Kovács Olivér, Mátyás Zoltán, Nyéki Balázs, Paján Viktor, Pelle Balázs, Steintmetz Ádám, Székely Bulcsú, Szivós Márton, Vindisch Ferenc)
2005, Izmir – ezüstérem
2007, Bangkok – bronzérem
2013, Kazany – aranyérem (A csapat tagjai: Bisztritsányi Dávid, Barabás Botond, Korényi Balázs, Halek Márton, Szécsi Dávid, Kovács Gábor, Mezei Tamás, Juhász Zsolt, Chilkó Márton, Tóth Márton, Erdélyi Balázs, Somogyi Balázs, Szentesi Ádám)
2015, Kvangdzsu - aranyérem (A csapat tagjai: Bisztritsányi Dávid, Barabás Botond, Sántavy Máté, Kovács Gábor, Chilkó Márton, Lőrincz Bálint, Sedlmayer Tamás, Jansik Szilárd, Szentesi Ádám, Bátori Bence, Halek Márton, Illés Sándor, Zalánki Gergő)
 
-dobos-
Vízilabda hírek
universiade
vincze balázs