cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Vodafone-kupa: győzelem, visszavágtunk Ausztráliának

2015. július 9. 17:28

Győzelemmel rajtolt a magyar férfiválogatott az V. Vodafone-kupán, miután legyőzte az ausztrál válogatottat.

Az már az V. Vodafone-kupa, persze a budapesti nemzetközi torna „idősebb”, előtte az Unicum-kupán találkoztak a világ legjobb csapatai közül többen.

Most is erős a mezőny, a magyar válogatott mellett a spanyol, az olasz és az ausztrál nemzeti csapat jött el Budapestre. Benedek Tibor a tornát felvezető sajtótájékoztatón utalt rá, hogy valóban népszerű a torna, Bergamóban, a Világliga Szuperdöntőjében már a 2016-os Vodafone-kupára jelentkeztek be!

Legutolsó emlékünk kevésbé örvendetes, hiszen Bergamóban Elvis Fatovic csapata nyert, amelynek köszönhetően a magyar válogatott csupán a hatodik helyen zárt.

Több ismerős arc van ismét az ausztrál csapatban, Joel Swift, Aidan Roach, Joseph Kayes és James Clark a magyar bajnokságban játszik vagy játszott. Az ausztrálok Szolnokon készültek a Vodafone-kupára.

A magyar csapat Bergamo óta Szivós Mártonnal „bővült”, őt visszahívta Benedek Tibor a válogatott nyári keretébe, Salamon Ferenc kikerült onnan. A fiúk szerdán a zsámbéki vezetéstechnikai centrumban vettek részt egy tréningen, ez jól sikerült.

watch?v=tcJBMSLPMzg&feature=youtu.beA kapitány nagyon várta a Vodafone-kupát, mi is. Jöjjön a rajt! A mérkőzést a Digi Sport 2 is élőben közvetíti.

watch?v=Sceb5By5ASA&feature=youtu.be Az első mérkőzésen (az egyik játékvezető Kun György volt):

watch?v=75BBSo9Zd8s&feature=youtu.beOlaszország-Spanyolország 8-4 (2-1,2-3, 1-0, 3-0)
Gólszerzők:
Aicardi 2, Renzuto 2, Giorgetti, Di Fulvio, Bini, Presciutti, illetve Mallarach 2, Espanol, Fernandez

A magyar válogatott kerete: Nagy Viktor, Lévai Márton, Gór-Nagy Miklós, Madaras Norbert, Erdélyi Balázs, Vámos Márton, Hosnyánszky Norbert, Angyal Dániel, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Bedő Krisztián, Hárai Balázs

Az ausztrál válogatott kerete: James Clark, Richard Campbell, George Ford, John Cotterill, Nathan Power, Jarrod Gilchrist, Aidan Roach, Aaron Younger, Joel Swift, Joseph Kayes, Rhys Howder, William Miller, James Stanton-French
 
A mérkőzést Peris Nenad, Michail Kouretas vezeti.
Fotó: Madar Dávid

Fotó: Madar Dávid

 
Az élő közvetítésünk itt kezdődik:

Nagyon sokan vannak a Hajós-uszodában, ez jó hír. Az idő kellemes, árnyékban még egy kicsit hűvöskés is, ideális egy jó mérkőzéshez. A lelátón itt vannak az utánpótlás-válogatottak tagjai, Horkai György, láttuk Szécsi Zoltánt, Kásás Zoltánt, a magyar póló megannyi jeles alakját.
 
A csapatok bemutatása után adta át a Steinmetz János-díjat Steinmetz Barnabás Nagy Viktornak, a legutóbbi bajnoki szezon legjobb kapusának.
 
1. NEGYED:

1. PERC: Lévai Márton kezd a kapuban, mellette Gór-Nagy, Madaras, Varga Dénes, Varga Dániel, Szivós Márton és Hárai Balázs a kezdőben. Az ausztráloké az első akció, centerből kiállítást kapunk, Gór-Nagy megy ki, a fórt Younger lövi el, Lévai véd.
 
2. PERC: 5 métereshez jut Szivós bepassza után a magyar csapat. Varga Dénes megy oda, nagyon fölélövi. Elhaló ausztrál akció jön ezután, el is dobják a labdát üres területre, de visszakapják aztán. Campbell lövi el, Lévai ismét kitolja.
 
3. PERC: Nagyon gyors passz után Howder lövi fölé a labdát, jöhet előre a magyar válogatott. Valahogy a kapu elé kerül a labda, Szivós és Angyal röpül rá, de Clark véd.
 
4. PERC: Varga Dániel úszik a jobb szélen, visszaadja Varga Dénesnek, ő középreadja Hárainak, akinek csavarját megfogja Clark. Younger áll bele a lövésbe, Lévai kitolja, remek formában kapusunk.
 
5. PERC: Varga Dénes eladja a labdát, Szivós kiáll, időt kér Fatovic mester. Gilchrist kínálja meg Lévait, hiába, 4-ből 4 védés.
 
6. PERC: Emberelőnybe kerül a magyar csapat, Power megy ki, a fór megjátszása végén Hosnyánszky Norbert lő a kapuba, megtörik a jég, 1-0!
 
7. PERC: Younger lövi el, a blokk ment, jó a védekezés. Vámos Márton teszi be Bedő Krisztiánnak, el is tudja még lőni, de Clark ölébe.
 
8. PERC: Hosnyánszky blokkol, 43 másodperccel a vége előtt Benedek Tibor időt kér. Parádés góllal növeli előnyét a magyar csapat, Hárai Balázs talált be két ember lógott a nyakán, 2-0.
 
8. PERC: Jó védekezés a végére, 2-0-ra vezet az első negyed után a magyar csapat.
Fotó: Madar Dávid

Fotó: Madar Dávid

 
2. NEGYED:
 
1. PERC: Kivédekezi az első ausztrál akciót a magyar csapat, de aztán ismét visszakapják a labdát Swifték. 
 
2. PERC: Emberelőnyben Angyal kapja középen, de szinte már Clark ölében ül, nem sikerül a labdát irányítani. A túloldalon Cotterill lő fölé-mellé. Swiftet állítják aztán ki, Madaras lövi a blokkba először, de marad nálunk a labda, visszatér a kiállított játékos, Varga Dániel beejti Bedőnek, de a labda az ellenfélé.
 
4. PERC: Sokat beszélnek védekezésben a magyar játékosok, ennek meg is van az eredménye. Madaras lő el egy labdát a másik oldalon, Clark föléüti. Bedő Krisztián ellen fújnak, jöhet előre Ausztrália.
 
5. PERC: Kicsit egyedül marad középen Kayes, az OSC játékosa szerzi az első ausztrál gólt. 2-1. Varga Dénes adja középre Hárainak, belövi, de belefújnak, kiállítás, Hosnyánszky elsőre a kapufára lő, majd Clark véd. Közönségszórakoztató a meccs!
 
6. PERC: Varga Dénes váratlanul lő, Clark számít rá, vagy szerencséje van. Campbell fölélő, az ausztrálok legjobb lövőjének egyelőre nem megy - ennek örülünk.
 
7. PERC: Benedek Tibor kér időt, amidőn emberelőnybe kerül a magyar válogatott. Vámos Márton lő kapufát, a labda visszapattan a mieinkhez, kiegészül az ellenfél, majd Varga Dénes bombagóllal jelentkezik, kapufás távoli találat, 3-1!
 
8. PERC: Hárai kapja meg Erdélyitől, kiállítás, Madaras lövi el, Clark ezt is védi. Lévai is így tesz, Roach próbálkozott, marad a 3-1 a nagyszünetre.
 
3. NEGYED:
 
1. PERC: Egy-egy elhibázott akcióval indul a harmadik negyed, majd Campbell "megtöri saját jegét", közelít Ausztrália, 3-2.
 
2. PERC: Magyar emberelőny, Szivós Márton fejezi be, 4-2.
 
3. PERC: Letelik az ausztrál támadóidő, és ebben a pillanatban a reflektorok is kigyulladnak a Hajós-uszodában. 5-2, merthogy Varga Dénes Szivós passzát behúzza a kapu előtt.
 
4. PERC: Gór-Nagy áll ki, Younger lő magabiztosan a kapuba, 5-3. Varga Dániel pedig még magabiztosabban! Bombagól! 6-3.
 
5. PERC: Hárait állítják ki, emberelőnyben az ausztrál csapat, Swift behúzza, 6-4. Nem engedik, hogy még jobban elhúzzon a magyar csapat.
 
6. PERC: Lejár az ausztrál támadóidő, szép magyar védekezés. Hosnyánszky erős passza után Erdélyi Balázs a bal szélen kicsit kivár, majd nagy erővel a kapuba lő, benne is ragad a labda a kapuvasnál. 7-4!
 
7. PERC: Emberelőnybe kerül a magyar csapat, Benedek Tibor ki is kéri idejét. Szivós Márton pedig jelzi, hogy megérte kikérni, villámgyors csuklómozdulattal lő a kapuba, 8-4.
 
8. PERC: Elvis Fatovic időt kér, majd Angyalt kiállítják, hogy aztán Erdélyit is. Swift a fór végén bevágja, kijátszották, 8-5. Válaszra nem marad idő.
 
4. NEGYED:
 
1. PERC: Megélénkült a szél és kicsit le is hűlt a levegő, a hangulat szerencsére nem lankadt. Szivós Márton úszik a labdáért, de az ausztráloké az első akció, Lévainak kell a végén közbeavatkoznia.
 
2. PERC: Campbell ismét fölélövi a labdát, aztán Szivós adja el. Az ausztrálok ismét Campbellben bíznak aztán, Lévai fogja a löketet.
 
3. PERC: Varga Dániel lő Clark ölébe, majd Gilchrist lő a kapuba, onnan nem szabadott volna, Varga Dániel és Lévai Márton hibázott először, 8-6.
HUN-AUS_005_20150709_Madar_David.jpg  
4. PERC: Madaras lő el egy akciót, marad a labda a mieinknél, Hárai harcol ki kiállítást, és a végén be is húzza a labdát a kapuba, a játékvezető jóval hamarabb sípolt, sebaj, 9-6.
 
5. PERC: Gór-Nagy pontozódik ki, Cotterill gyorsan kihasználja, 9-7. Szivós áll bele aztán egy szabaddobásba, de a blokk a helyén.
 
6. PERC: Magyar emberhátrány, villámgyors pöcizés végén Swift harmadik gólja következik, 9-8. Előbb Varga Dániel lő a blokkba a magyar akciónál, majd Madaras passzol be Hárainak, kiállítás. Varga-Varga összjáték eredményezi a tizedik magyar gólt, megnyugtató, Dénes szerzi - 10-8.
 
7. PERC: Gilchrist lövését tolja fölé Lévai Márton. 
 
8. PERC: Még egy emberelőny a magyar válogatottnak: Varga Dénes fölédurrantja, még 16 másodperce marad Ausztráliának. Varga Dánielt kiállítják, Madaras jól védekezik, Lévai véd, 10-8 a vége!

Benedek Tibor a lefújás után: „Elégedett voltam a kiegyensúlyozott játékkal, azzal, hogy meg tudtunk újulni, és meg tudtuk tartani az előnyünket akkor, amikor úgy volt, hogy feljön az ausztrál csapat. Ez volt az elmúlt két évben is mindig az erősségünk, ezt most is tudtuk hozni. Bergamóban mi egy csalódott csapat voltunk, amelyik küzd az ötödik helyért, azt ausztrál pedig egy olyan csapat, amelyik meg akarta verni a magyar válogatottat. Nekik teljesen mindegy volt ott, hogy ötödikek vagy hatodikak, mi viszont egy nehezebb helyzetben voltunk. Ennek ellenére nekünk itt most meg kellett újulni, hiszen az egy rossz élmény, azon túl kellett lépni – szükség volt erre a magabiztos játékra. Minden meccsnek megvan a maga motivációja, itt most az a bergamói élmény volt. Mindenki játszik majd a 17-es keretből a tornán, holnap is lesz változás, Szivós Marci például pihenni fog.”

Elvis Fatovic, az ausztrálok szövetségi kapitánya a mérkőzés után:

"Mindig hatalmas kihívás egy ekkora közönség előtt játszani, a vízilabda egyik őshazájában. Nem vagyunk ehhez hozzászokva. Ez önmagában különbözött az előző, bergamói mérkőzéstől, és persze az is, hogy most normálpályán játszottunk. Támadásban sokkal jobban kezdtünk az olaszországi találkozón, most viszont nem tudtuk ezt megismételni. Azért vagyunk itt, hogy fejlődjünk a játék minden elemében, nem feltétlenül számít az eredmény. Ettől függetlenül természetesen megpróbálunk győzni a hátralévő két mérkőzésen."
 
Eredmény – Vodafone-kupa nemzetközi férfitorna, 1. nap:
Magyarország–Ausztrália 10–8 (2–0, 1–1, 5–4, 2–3)

Hajós Alfréd Sportuszoda, 3000 néző. Vezette: Kouretas (görög), Peris (horvát)
MAGYARORSZÁG: Lévai – Gór-Nagy, Madaras, Szivós 2, Varga Dániel 1, Varga Dénes 3, Hárai 2. Csere: Erdélyi 1, Vámos, Hosnyánszky 1, Angyal, Bedő. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
AUSZTRÁLIA: Clark – Campbell 1, Ford, Roach, Younger 1, Swift 3, Howder. Csere: Cotterill 1, Power, Gilchrist 1, Kayes 1, Miller. Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic
Gól – emberelőnyből: 5/11, ill. 5/9
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 0/1, ill. –
Kipontozódott: Power (25. p.), Gór-Nagy (26.), Ford (30. p.)

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Vodafone 2015
vodafone kupa
Benedek Tibor