cover image
Egyéb

Csúcson a Szolnok! 51 év után bajnok!

2015. május 18. 18:21

Az E.ON férfibajnokság döntőjében a Szolnoki Dózsa-Közgép a harmadik meccset is megnyerte az A-Híd-OSC-Újbuda ellen (13-7), így 3-0-s összesítéssel lett aranyérmes. A város 51 év után ünnepelhet bajnokcsapatot.

Bajnokavatás vagy elnapolás?

A kérdés, amely a férfibajnoki döntő előtt foglalkoztatja a sportág szerelmeseit. A Szolnoki Dózsa-Közgép az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban 2–0-s előnyre tett szert, köszönhetően annak, hogy a hazai siker után Budapesten is legyőzte az A-Híd-OSC-Újbuda együttesét. Tekintettel arra, hogy mindkét partin egyértelműen a Bajnokok Ligája hatos döntőjében is érdekelt szolnokiak domináltak, a legtöbben arra saccoltak a kezdés előtt, hogy behúzza a harmadik strigulát is Cseh Sándor alakulata – még akkor is, ha a vezetőedző nem győzött óvatosan fogalmazni: „Mindegy, mi történt eddig, nehéz mérkőzésre számítok!”

Kollégája, Vincze Balázs pusztán reménykedett, csapata ezúttal azt a formáját mutatja, amelyet az Eger elleni elődöntőben, és sikerül meglepnie ellenfelét.
A találkozó 19.00-kor kezdődik, a játékvezetők Molnár Tamás és Kun György lesznek.
 
ÉLŐ SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS
1. NEGYED:
Egyik kapuban sincs változás: a hazaiaknál Nagy Viktor, a vendégeknél Bisztritsányi Dávid kezd.

Graham hozza el a labdát, az OSC vezeti az első támadást. Mitrovics elüti Salamon labdáját. A Szolnok nem jut lövésig az első akciója során.
watch?v=cM7l4IbDmvw&feature=youtu.be Két kapufa: előbb Kovács  Gábor, majd Gocics. Elrontott vendégtámadás után Decker Ádámot kiküldik, a fór közben Mezei kerül két méteren belülre. Az ellenakció sikeres: Josep Kayest nem tudják megtartani, belövi - 0-1.

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

Alekszics kapufával válaszol, majd Gór-Nagy is a fát találja el a túloldalon. Vámos Márton már pontos, a rövid lapost lövi ki kíméletlen erővel - 1-1.

watch?v=7VQlpkcJv4g&feature=youtu.be Az első OSC-fór: Kayes a falból mellé húzza a labdát!

Kis Gábort szerelik, de az OSC is ront. Madaras fölé lő - érdekesség, a kétszeres olimpiai bajnok az első magyar bajnoki címére hajt.

Bátori lövését a kapufa segítségével fölé üti Nagy Viktor. Vincze Balázs időt kér. Brguljan passza hosszú a társnak - odaát Madaras is eladja. A negyed végén Gocics kiáll, fór: Decker Ádám a fára lövi. Vége a negyednek.
 
2. NEGYED:
Graham megint elhozza a labdát. A Szolnok remek védekezéssel állítja meg az OSC-t. Bátori viszont remekül viszi el a labdát Kis Gábor elől, majd a másik kapunál gyönyörűen hozza helyzetbe a falban Hegedűs Gábort, aki behúzza a labdát - 1-2.

Alekszics bejátszása rossz, elviszik a védők, Graham átellenben fölé bombáz. Bátori blokkolja Vámost, eddig nagyon egyben van a vendégek védekezése!

Drasko Brguljan löketét kiüti Nagy, sarokdobás. A montenegrói nem adja fel, újra próbálkozik, és középről hatalmas gólt lő - 1-3. Cseh Sándor időt kér.

Varga Dénes először lő - Bisztritsányi véd. Hegedűs Gábor a másik oldalon középről lemásolja Brguljan lövését, ez is beakad - 1-4!

Mezeiről kiküldik Bundschuht, Tóth Márton belövi a fórt - 2-4.

Kayes kezéből kicsúszik a labda, Hegedűs kiállítása után Madaras Norbert bevágja a fórt - 3-4. 

Salamon Ferenc is "hozzászól" a meccshez: a szabaddobást középről lövi ki a bal felső sarkot, nagy gól - 3-5.

oromarany10.JPG Varga Dániel lövését védi a kapus - a sarokdobás után a Ferencvárosba távozó Tóth Márton emberrel a nyakán lő gólt - 4-5.

Tóth aztán hátul labdát szerez, a támadás azonban nem sikeres, mert Mezeit szerelik a védők. Az OSC időt kér, 52 másodperc van a negyedből. Kontra Kayes ellen, 25 másodperccel a dudaszó előtt Zsivko Gocics fejezi be jól a kontrát - 5-5.

Kayes még kiharcol egy kiállítást, Jansikot küldik ki, de a negyednek már vége - áthúzódó kiállítás.

3. NEGYED:
Gocics hozza el a labdát - oda az OSC fórja. Sőt! Kiállítás után (Ksi Gábor brusztolja ki) Varga Dénes keze villan, védhetetlen a lövés, először vezet a Szolnok - 6-5.

Az OSC ront, de Bisztritsányi védi Gocics lövését - átellenben azonban Nagy is hárítja Kovács Gábor löketét. Mitrovicsot blokkolják, Graham nem tud túljárni Nagy Viktor eszén.

Gocics elpattint egy labdát, a túloldalt Graham is ezt teszi. Kist szerelik, Alekszicset odaát kiküldik - az OSC időt kér. A fórmegjátszás nem jó. Graham kezéről leperdül a falban a labda. Átellenben Varga Dániel mellé lő.

Salamon mellé pattint, Graham blokkolja Varga Dénest, de a labda marad a Szolnoknál. Mezei fórt "szállít" - Cseh Sándor időt kér. A megjátszás nem jó, Mitrovics kezéből kiesik a labda, letelik a kiállítás. Hat a hat ellen aztán már Vámos Márton nem teketóriázik, nagy gólt lő - 7-5.

Bátori lövését védi Nagy Viktor. Vámost ezúttal blokkolják, Graham lövését viszont védi Nagy, aki aztán hergeli magát. Bisztritsányi Mitrovics bombáját üti ki, Brugljan mellé pattint - vége a negyednek.

4. NEGYED:
Decker Ádámk fórt brusztol ki, Salamon lövését Madaras blokkolja!
Mitrovics, vagy Bundscuh lövése rossz - bezzeg Madaras Norberté nem! Az ő góljával már 8-5!

Nagy Viktor védi Gór-Nagy lövését, majd Alekszics remek passzát Varga Dénes teszi be fórban - 9-5.

Kontra Kovács Gábor ellen. Salamont kiküldik Tóth Mártonról, időkérés. Kontra Varga Dénes ellen. OSC-fór: Josep Kayes belövi a falból - 9-6.

Varga Dénes: lóba, lóba, lóba, majd laza csuklóval eleresztett lövés, szépségdíjas gól - 10-6.

Nagy Viktor fölé üti Hegedűs lövését, sarokdobás. Bátori pattint - kapufa. Milan Alekszics az ellenakció során gyönyörűen ejt a kapuba - 11-6.

OSC-fór: Szentesi a kapufát találja el. Tóth Márton nagyszerű akciógóllal teszi fel a koronát a teljesítményére, gyönyörű búcsű tőle Szolnoktól - 12-6.

Bátori lövését fogja Nagy Vikktor, 1.10 van hátra. Kontra, majd szolnoki kiállítás (Alekszics cserével végleg) és OSC-időkérés. Az uszodában már zúg a "Bajnokcsapat, bajnokcsapat!" rimgus, a szolnoki padon már egymást ölelgetik a játékosok, edzők. Gór-Nagy Miklós némi szerencsével gólt szerez fórból - 12-7.

És még egy Tóth Márton-gól! Akkor ez a búcsúgól - 13-7.

Mezeit még kiküldik, Juhász lövését azonban védi Nagy Viktor! Vége! Minden szolnoki játékos és edző a medencében, 51 év után bajnok a Szolnok!

oromarany15.JPG Cseh Sándor, a Szolnoki Dózsa-Közgép vezetőedzője a mérkőzés után:

„Az igazság az, hogy az OSC-nek is gratulálok, róluk is szólt ez az év, hiszen csak mi tudtuk megelőzni őket minden sorozatban. Nagyon büszke vagyok mind a magyar bajnoki címre, mind a Magyar Kupa-elsőségre, és arra, hogy ezt közösen értük el, és veretlenek maradtunk hazai porondon. A Bajnokok Ligájáról most még nem akarok beszélni, nekünk a legfontosabb célunk a magyar bajnokság megnyerése volt. Ezt el is mondták nekünk, tudtuk is, ezt egy napig legalább szeretnénk élvezni, szeretnénk egy jót aludni, és aztán készülünk a Bajnokok Ligájára. Nyilván mindent meg fogunk tenni, de elöljáróban annyit, hogy olyan út áll előttünk, ami nem egyszerű.”
 
Vincze Balázs, az A-Híd-OSC-Újbuda vezetőedzője:

„Vegyes érzések vannak bennem, mert ilyenkor az ember csalódott, de inkább vagyok ilyen csalódott, mint az előző három évben egy győztes bronzmérkőzés után boldog. Fantasztikus szezont produkáltunk, és nagyon büszke vagyok rá, hogy így tudtuk teljesíteni, hiszen a három sorozat, ahol elindultunk, egyedül a Szolnok az, aki megállított minket. Nemzetközileg rajtunk kívül veretlenek voltunk, Magyarországon pedig két döntőt játszottunk, és kisebb-nagyobb sikerrel megpróbáltuk megnehezíteni a dolgukat. Lehetett a szezon elején látni, hogy ez a Szolnok bivalyerős, és ezt a szezon alatt hozni is tudta. A végjátékban egyértelművé tették, hogy a legjobbak Magyarországon, amihez gratulálok, Sanyinak különösen.”
 
Az éremtátadás előtt különdíjak!
A magyar férfibajnokság legértékesebb játékosa: VARGA DÉNES (Szolnok)
A magyar férfibajnokság legjobb kapusa: NAGY VIKTOR (Szolnok)
A magyar férfibajnokság gólkirálya: PÁSZTOR MÁTYÁS (BVSC)
 
Eredmény – E.ON férfibajnokság, döntő, 3. mérkőzés:
Szolnoki Dózsa-Közgép–A-Híd-OSC-Újbuda 13–7 (1–1, 4–4, 2–0, 6–2)

Szolnok, 1100 néző. Vezette: Molnár T., Kun Gy.
SZOLNOK: Nagy V. – Gocics 1, Madaras 2, Mezei, Varga Dénes 3, Mitrovics, Jansik D. Csere: Vámos 2, Alekszics 1, Tóth M. 4, Varga Dániel, Kis G. Vezetőedző: Cseh Sándor
OSC: Bisztritsányi – Decker Á., Kovács G., Graham, Salamon 1, Gór-Nagy 1, Brguljan 1. Csere: Bátori, Kayes 2, Juhász, Hegedűs 2, Bundschuh, Szentesi. Vezetőedző: Vincze Balázs
Gól – emberelőnyből: 4/7, ill. 2/9
Gól – ötméteresből: –, ill. –
Kipontozódott:
Kiállítva végleg cserével: Alekszics (31. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–0 a Szolnok javára
Vízilabda hírek
szolnok
osc
döntő