cover image
Egyéb

Budapest rendezi a 2017-es FINA világbajnokságot

2015. március 11. 12:34

A miniszterelnök és a FINA ügyvezető igazgatója a Parlamentben jelentette be, hogy két év múlva Budapesten lesz a vizes világbajnokság. Ez lesz Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseménye. Új törvény készül, hogy minden határidőt be lehessen tartani.

Bejelentést tesz Orbán Viktor miniszterelnök és Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója 11 óra után a Parlamentben – érkezett a hír szerda délelőtt, nem sokkal az esemény előtt. Ekkor már sejteni lehetett, hogy a téma a 2017-es világbajnokság megrendezése lesz.

A mexikói Guadalajara rendezte volna ezt a vb-t, de ők visszaléptek ettől, és ezután elsők között „dobták be” Magyarország nevét, miután a közelmúltban több sikeres vizes eseményt rendeztünk. A 2021-es világbajnokság megrendezését is éppen ezért nyerte el Budapest a közelmúltban. Nos, nem kell addig várni, hogy a sportvilág legjobb úszóit és vízilabdázóit köszöntsük idehaza, ugyanis miután Cornel Marculescu részt vett a magyar kormány ülésén, megegyezett a FINA és hazánk a 2017-es rendezésről.

„A magyar kormány az elmúlt napokban tárgyalásokat folytatott a FINA-val, a Magyar Úszó Szövetséggel, és arra a következtetésre jutottunk, hogy ha Magyarország képes megteremteni a feltételeket a 2017-es felnőtt világbajnokságra, akkor azt Magyarország rendezheti meg. A kormány a mai ülésén áttekintette a helyzetet, meghallgatta az excellenciás urat, meghallgatta Gyárfás elnök urat, meghallgatta a sportért, a pénzügyekért felelős minisztereket, ezek alapján úgy döntöttünk, hogy aláírjuk azt a megállapodást, amely szerint Magyarország rendezi 2017-ben a vizes világbajnokságot” – mondta Orbán Viktor a sajtótájékoztatón.

Szerinte ehhez összefogásra lesz szükség, ennek része, hogy Budapest támogatta az elképzelést. Korábban tárgyalások folytak a parlamenti pártok képviselőivel is, akik nem zárkóztak el az ötlettől, így jó esély van az összefogás ezen részére is.

„Ez egy óriási vállalás, van kockázata. Ha nem jól dolgozunk, ha hibákat vétünk, ha nem tartjuk be a határidőket, akkor Magyarország egy olyan kockázatot vállal, amely nem dicsőséget, hanem szégyent hoznak az országra. Ha mindenki tartja a határidőket, ha mindenki jó minőségben végzi a munkáját, akkor jóval az esemény előtt elkészülnek a létesítmények, így meglesznek a feltételek, hogy Magyarország egy sikeres eseményt rendezhessen. Ez azért fontos, mert amiről most beszélünk, az Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye. Ezt kell megoldanunk. Ha jól csináljuk a munkánkat, akkor büszkék leszünk rá” – tette hozzá a miniszterelnök, aki szerint gazdaságilag is nagy hasznot hozó esemény a világbajnokság.

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

Elmondta, teljes egészében rendbe hozzák a Margitszigetet és annak létesítményeit, felépül a Dagály-uszoda, és ennek keretében az árvízvédelmi intézkedések is megtörténnek, így városfejlesztési programot is végrehajtanak a vb megszervezésével. Új törvényt is kell alkotni, mert jelen pillanatban nem lehetne megrendezni a vb-t, annyira szigorúak a szabályok az államigazgatásban.

Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója elmondta, a világbajnokság keretében a masters vb-t is megrendezik ettől az évtől, így ez is feladata lesz Budapestnek, amely – mint ahogy Magyarország egésze – számos alkalommal bizonyította elhivatottságát a vizes sportok iránt. Rengeteg nagy bajnoka van az országnak, elkötelezett és kiváló szervezőkészsége a garancia arra, hogy Guadalajara visszalépése után egy nagyszerű világbajnokság házigazdája lehet Budapest.

Ehhez sok sikert kívánt, mi pedig hozzászokhatunk a gondolathoz, hogy két év múlva a világ legjobbjai érkeznek a fővárosba.

Elhangzott az is, hogy a 2017-es junior úszó vb-t nem akkor, hanem 2019-ben rendezi meg Budapest, míg a 2021-es vb megrendezésére új pályázatot írnak ki.

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke így nyilatkozott a döntésről:

"Óriási sikernek tartom a kormány és a FINA döntését. Ki kell fejezzem a magyar pólós társadalom háláját mindenkinek, aki részt vett a döntés előkészítésében és meghozatalában. A folyamatosan zajló uszodaépítések így újabb lökést kapnak a margitszigeti létesítmények további modernizálásával és az új központ felépülésével, ez pedig tovább erősíti a magyar vízilabda jövőjét!"

-dobossándor-
Vízilabda hírek
2017-es vb
orbán viktor
fina
vizes vb
cornel marculescu