„A BEK döntője az FTC nélkül”

2015. március 10. 11:41

Új rovat az MVLSZ honlapján: RETRO! Alkalomadtán régi cikkeket, fotókat mutatunk be, hogy kicsit belelássunk a vízilabda múltjába, kicsit érezzük azt a hangulatot. Elsőként – ha már tegnap közöltük, 2016-ban és 2017-ben BL-döntőt rendezhetünk – a Képes Sport 1966-os cikkét közöljük szöveghűen, amelyből kiderül, a Fradi hogyan vérzett el Genovában.

A szerencsétlen véletlen, a sorsolás-szülte, hogy egyenlőtlenül alakult a vízilabda Bajnokcsapatok Európa Kupája két középdöntőcsoportjának beosztása. Zágrábba, a „négy nagy” képviselői közül csupán a jugoszláv bajnok Belgrádi Partizan került, s mellette olyan együttes verekedte ki magának a döntőbekerülés jogát, amely egészen biztosan elvérzett volna a genovai tornán.

Amott. Olaszországban a BEK elmúlt évi győztese, a Pro Recco mellett – akinek még a hazai környezet is előnyt jelentett – a szovjet CVSZK VMF Moszkva és az FTC csapata került. Itt statisztál a spanyol vízilabdasportot képviselő CN Barcelona is. Tudva azt, hogy csoportonként csupán 2 együttes kerül a döntőbe, – előrelátható volt az olaszországi csoportban a késhegyig menő csata, a nagyok egymás elleni találkozóin, hiszen a Barcelona által állított akadályt minden csapata biztosan vette.


Genovában, lassan tisztult a helyzet. Az első nap után még bizonytalan volt mindhárom esélyes kilátása a továbbjutást illetően. A szovjet bajnok, a 10:0-ás győzelme ellenére idegesen végezte a napot. Nem hozott ugyanis döntést az FTC és a védő Pro Recco találkozója. Az egy-egy azt jelentette: kezdődhetett minden elölről…


A szombat éjszaka már valamennyire tisztázta a sorokat. Az első mérkőzésen sétagalopp volt a Barcelona, – ezúttal a magyar bajnok FTC-nek. Nagy csata, végig hatalmas küzdelem jellemezte a Pro Recco–CVSZK VMF Moszkva találkozót. Mondják – a játékvezető is közrejátszott a végeredmény alakulásában (az olaszok 4:3-ra nyertek), ennél jobban el kell fogadnunk azonban a hazai környezet jótékony, „eredményalakító” hatását.


Végső döntést csak vasárnapról-hétfőre virradó éjszaka hozott. Ezt megelőzően ugyanis biztosnak csupán a Pro Recco továbbjutását lehetett számolni. A magyar és a szovjet bajnok találkozóján Kárpáti Gyuriéknak már a döntetlen is elegendő lett volna a döntőbejutáshoz. A tét: nem volt tehát filléres. S ennek megfelelő volt a középdöntő zárónapja is Genovában.


A végeredmény – számunka nem alakult kedvezően. Bauwens játékvezető, akit korábban számtalan alkalommal dicsértünk, most dicstelenül működött közre a találkozón. Egyszóval: rosszul bíráskodott. Persze ennek ellenére lehetett volna jobb játékkal győzni is. A CVSZK VMF Moszkva 4:3 arányú győzelme az FTC ellen, – a Pro Recco és a szovjet bajnok döntőbejutását eredményezte, a Belgrádi Partizán és a Magdeburgi Dinamo mellett.

 
Várjuk olvasóink véleményeit, személyes történeteit, kommentjeit, fotóit, újságcikkeit, rovatunkban ezeket időről-időre feldolgozzuk és megjelenítjük. Az anyagokat a media@waterpolo.hu címre várjuk.E.ON Férfi OB I

A-HID OSC ÚJBUDA - CONTITECH SZEGED

2016. okt. 19. 18:00

Női OB I

BVSC-Zugló Diapolo - Szegedi V. T&N SZTE

2016. okt. 30. 16:30

Arcok és pillanatok Biros Péter búcsúmeccséről (Fotó: Dobos Sándor)
Biros Péter búcsúmeccse (Fotók: Dobos Sándor)
E.ON ob 1.: BVSC-Zugló-ZF-Eger (Fotók: Fehér Anna)
E.ON ob 1: ZF-Eger-FTC-PQS Waterpolo 10-10 (Fotók: Fehér Kálmán)
BENU MK: Pannergy-Miskolci VLC-VasasPlaket (12-10, fotó: Fehér Kálmán)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok