cover image
Egyéb

PVSK-Szolnok, Ambrus Tamás gyógyulásáért is

2015. március 9. 15:33

Rendhagyó hazai mérkőzéssel folytatódik az ob I.-es férfivízilabda-bajnokság szombaton, azaz március 14-én 19 órakor az Abay Nemes Oszkár Sportuszodában. A PVSK-Szolnok találkozó jótékony célt is szolgál, mégpedig a súlyos betegséggel küzdő korábbi pécsi mester, Ambrus Tamás megsegítésére. A pécsiek és a Ferencváros közleménye.

„Agyi lymphoma” - hangzott a váratlan, kérlelhetetlen diagnózis, amely alapjaiban változtatta meg az ötvenedik esztendejébe lépő Ambrus Tamás és családja életét. A pécsi vízilabdasportot alapjaiban felforgató, hogy még pontosabban fogalmazzunk, mai szintjén egyáltalán útnak indító korábbi pécsi pólóedző elmúlt bő esztendeje az ilyenkor szokásos kezelés-tortúrák útvesztőjében telik.

Ahogy felesége, Takács Erika fogalmaz, napjait reggeltől estig a kórházi ágy mellett tölti, hiszen a rendkívül ritka betegség sugár- és egyéb kezeléseinek mellékhatásaként férje szervezete ciklikusan annyira le-legyengül, hogy megmozdulni sem tud betegágyában. Jelenleg egy rehabilitációs program legelején jár, a család nagyon bizakodik a javulásban – lelki erejük töretlensége mellett anyagi forrásaikat ugyanakkor jelentősen fölemésztette a hosszú gyógykezelés.

Utóbbi információ késztette segítségre Vári Attilát, a PSN Zrt. vezérigazgatóját, aki olimpiai bajnok pólósként, Ambrus Tamás barátjaként és korábbi PVSK-s játékosaként a család anyagi támogatását kezdte szervezni. Ebben partnerre talált a vízilabda-szövetségben (Kemény Dénes elnökkel az élen) a Ligában, illetve Pécsett Páva Zsolt polgármester és az Önkormányzat, valamint Czerpán István ügyvezető elnök ígéretével a PVSK is az ügy mellé állt.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A PSN Zrt. kezdeményezésére a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász egy elkülönített bankszámlát nyitott, erre is várják a családnak szánt adományokat (számlaszám: OTP 11731001-20159443; beírandó közlemény: Ambrus Tamás). Emellett a PVSK a március 14-én, szombaton 19 órakor kezdődő hazai bajnokin nem szed belépőjegyet, ehelyett az Abay Nemes Oszkár Sportuszoda bejáratánál felállítandó gyűjtőládába dobhatja be mindenki a belépőt kiváltó, teljes egészében Ambrus Tamásnak szánt összeget.

Utóbbi találkozó ugyanakkor a jótékony céltól függetlenül is sokakat vonzhat, hiszen Varga Dénes, Varga Dániel, Nagy Viktor, Kis Gábor és Madaras Norbert összesen öt olimpiai és hat világbajnoki arany gazdájaként erősíti a Tisza-partiakat, hogy a három szerb klasszisról, Stefan Mitrovicsról, Zsivko Gocicsról és Milan Alekszicsről ne is beszéljünk.

Ahogy Lukács Gergely, a PVSK-Mecsek Füszért vezetőedzője fogalmaz a BL-ben is jeleskedő Szolnok ugyan más dimenzió, mint saját csapata, így győzelmi kilátásokról nem is nagyon érdemes beszélni. Ahogy ígéri, játékosai ennek ellenére mindent ki fognak adni magukból, és ha valószínűleg csak edzőpartnerként is, de nagyon meg fogják dolgoztatni a Bajnokok Ligája Final Sixbe törekvő ellenfelüket.

Különösen így, teszi hozzá a mester, hogy Ambrus Tamásért is játszanak, akinek a PVSK, illetve a város nem kevesebbet köszönhet, mint hogy állhatatos munkájával, kitartó szponzorkeresésével, visszautasítást nem ismerő agilitásával a másodosztályból feltörekvő akkori gárdával megalapozta a mai biztos élvonalbeli szereplés és az egyre bővülő és eredményesebbé terebélyesedő utánpótlás alapjait.
 
A Ferencváros közleménye:
 
A Ferencvárosi Torna Club nagyra értékeli a Pécs gesztusát és segítségnyújtását. A baranyai klub után Ambrus Tamás a Ferencvárosban folytatta szakmai pályafutását. Előbb edzőként, majd a vízilabda-szakosztály vezetőjeként dolgozott. Az FTC ebben a nehéz helyzetben is Tamás mellett áll, és mindent megtesz a gyógykezelés segítésében.

Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzője: "Nagyra értékeljük a Pécs gesztusát, Tamás valóban sokat tett a pécsi vízilabdázásért, köszönjük a segítséget, ebben a helyzetben minden támogatás számít Tamásnak és családjának. A Ferencvárosi Torna Club vezetése és vízilabda-szakosztálya több millió forinttal támogatta, támogatja Tamás gyógykezelését. Az állapotát figyelemmel követjük, természetesen naprakészek vagyunk, heti rendszerességgel látogatjuk. Reméljük a mielőbbi gyógyulását, bízunk a felépülésében."
Vízilabda hírek
pvsk
ambrus tamás