cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Görögországból hozta el a 3 pontot a csapat!

2015. január 20. 19:11

Benedek Tibor válogatottja Athénban 15–13-ra nyerte meg soros Világliga-mérkőzését, így százszázalékos teljesítménnyel vezeti csoportját!

A csoportelsőség szempontjából kulcsmérkőzés várt a magyar válogatottra Athénban, ahol új kapitánnyal készültek a görögök: Anasztasziasz Kehegiaszt váratlanul menesztették, helyét a Bajnokok Ligájában az Eger csoportjában vitézkedő Olympiakosz edzője, Theodorisz Vlakosz vette át.

Persze, mi ezzel nem foglalkoztunk – a mienket a saját játékukra készültek.

Góllal kezdtek a görögök: Madaras Norbertet állították ki meglehetősen hamar, Gunasz pattintása jutott a kapuba. A mieink is emberfórba kerültek az első támadásuknál, de Madaras lövését védte a hazai kapus, a kipattanót Szivós Márton szerezte meg, a támadás pedig egy centerbe bejátszott labdával, és Hárai Balázs eszményi csavargóljával zárult.

A görögök újabb előnyt varrtak be (Vlahopulosz közéről lőtt gólt), mi azonban kihagytuk, hiszen Salamon Ferencet blokkolták le. Szivós kiállítását is büntették a görögök (a harmadik támadásuknál a harmadik előnyt kapták), a jobbszélről Milonakisz járt túl Decker Attila eszén.

A 3–1-es hátrány nem ijesztette meg Benedek Tibor csapatát, az ellenfél zónáját Madaras lőtte át, gyönyörűen bombázott, keresztbe, a hosszú felsőbe. Más kérdés, újabb fórt értékesítettek a görögök (Vlahopulosz volt újra eredményes), de eztán Vámos Márton percei következtek: a Szolnok balkezese akcióból, és egy lejárt fór után talált a kapuba. Tegyük hozzá, Decker két labdát is fogott, azaz szerepet játszott ő is abban, hogy 4–4 állt a táblán.

Hogy mégis előnnyel mehettek az első szünetre a hazaiak, Milonakisz gondoskodott, aki voltaképpen a dudaszó pillanatában talált előnyből a kapuba.
Négy görög előny, négy gól, tisztán látszott, ezen a statisztikán kell javítani, avagy az emberhátrányos védekezés kulcsszerepet kaphat a találkozón.

A második negyed első támadásából Bátori Bence lepte meg a görög kapust, majd átellenben Gór-Nagy Miklós ellen előbb kiállítást, majd ötméterest ítéltek – ezt Funtulisz értékesítette. Néhány elhibázott támadás után ugyanő lőtte be csapata soros fórját, így ismét két góllal, 7–5-re vezetett Görögország válogatottja.
Háraival nem bírtak a hazai védők, hozta megint a fórt, egy kapufáról lepattanó labdát Erdélyi Balázs lábbal szelídített meg, emelte maga elé (!), majd a kapuba lőtte a labdát. Hárai ötméterest is kiharcolt, amelyet Hosnyánszky Norbert bombázott be, hamar, egy perc alatt egyenlített csapatunk.

A jobb oldalról blokk mellett lőtt a kapuba Delakasz, majd Varga Dénes kivédett lövése után Salamon lőtt fórból a kapuba. A görögök kapufára lőtték a soros előnyüket, a vezetésért támadhatott a csapat, ám eladta a labdát. A következő ilyen alkalommal viszont már élni tudott: a kapitány időkérése után Vámos brusztolt ki egy szabaddobást, majd zúdította a labdát a kapuba. Decker lövést fogott, Gór-Nagy pedig blokkolt, így a nagyszünetre 9–8-as vezetéssel mehettek játékosaink.

A görögök gyors góllal nyitottak, Funtulisz harmadik gólját szerezte, majd a mieink sikertelen támadása után Kolomvosz lőtt be a gyorsan megjátszott fórból. Hárai is kiharcolt egy kiállítást, Erdélyi lövését azonban fogta Delannisz, aki a következő támadásnál már nem bírt Varga lövésével. Az időközben Deckert váltó Nagy Viktor védett nagyot, majd Madaras góljával 11–10-re újra a magyar válogatott járt előbbre.

A kisebb pályán potyogtak a gólok.

Fotó: vlv.hu

Fotó: vlv.hu

Gór-Nagy kipontozódása után Gunasz lőtt a bal szélről a kapuba, ezt követően pedig Hosnyánszky mutatta meg kivételes lövőtudományát, messziről bombázott a kapuba. A negyed végén Szivós állították ki, de nem jutott gólig a hazai gárda.

Egy-egy elhibázott támadás után újra Hosnyánszky villant, ezzel 13–11-re vezetett a csapat! Nagy Viktor fogott meg egy húzást hátrányban. A Szolnok kapusa Funtulisz ötméteresét nem tudta hárítani, ám ezt követően újra labdát fogott, miután egy kontra ítélet után újra a görögök próbálkozhattak. Szivós előnyben durrantott fölé, így ismét Nagy védései szükségeltetett az előny megtartásához, avagy Viktor remekül szállt be a meccsbe.

Madaras szépen lőtt a kapuba, újra kettővel ment a Benedek-legénység, és már csak alig több mint két perc volt hátra a találkozóból. Gunasz hozta közelebb a görögöket. Vámos negyedik gólja viszont jelezte, a mieink nem adják ki a kezükből a meccset!

A magyar válogatott 15-13-as sikere azt jelenti, hogy kilenc ponttal, százszázalékos teljesítménnyel vezeti csoportját, jó eséllyel pályázik a szuperdöntőbe kerülésre. A görögöket majd Győrben fogadja a második körben, ez lehet majd a mindent eldöntő találkozó. Látva a mieink teljesítményét, tudva ezt az eredményt, a szurkolók már barátkozhatnak a bergamói utazással...


„Az elején kapkodtunk, de aztán megtaláltuk a ritmust. Kis pályán most játszottunk először igazán éles tétmeccset, több a gól, más az egész pszichológiája. A második negyedtől megtaláltuk a ritmust, kontrol alatt tartottuk a mérkőzést. Nagy Viktor nagyszerűen védett. Készülünk tovább, minden mérkőzés fontos”
– íme Benedek Tibor gyorsértékelése.
 
A másik mérkőzésen némi meglepetésre Szlovákia döntetlent harcolt ki a rendes játékidőben Románia otthonában, de a büntetőkkel végül a hazaiak győztek.
 
Eredmény – Világliga, A-csoport, 3. forduló:

Görögország–Magyarország 13–15 (5–4, 3–5, 3–3, 2–3)
Athén, vezette: Gomez (olasz), Peris (horvát)

Görögország: Galanidisz, Milonakisz 2, Funtulisz 4, Delakasz 1, Murikisz, Gunasz 3, Vlahopulosz 2. Cs.: Calkinisz (kapus), Derviszisz, Kapocisz, Pontikeasz, Papadogkonasz, Kolomvosz 1. Szövetségi kapitány: Teodorosz Vlakosz

Magyarország: Decker A., Madaras 3, Erdélyi 1, Salamon 1, Szivós, Varga Dénes 1, Hárai 1. Cs.: Nagy V. (kapus), Gór-Nagy, Vámos 4, Hosnyánszky 3, Bátori 1, Bedő. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Gól - emberelőnyből: 9/13, ill. 7/9
Gól - ötméteresből: 2/2, illetve 1/1
Kipontozódott: Pontikeasz, ill. Gór-Nagy

A másik mérkőzésen:
Románia-Szlovákia 14-13 (3-4, 1-3, 3-2, 2-0) - 5 méteresekkel 5-4

Az állás:

1. Magyarország 9
2. Görögország 6
3. Románia 2 pont
4. Szlovákia 1 pont
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
világliga