cover image
Egyéb

Az Eger meggyőzően, az OSC izzadva győzött

2014. december 13. 18:56

A forduló pikáns mérkőzésén a Ferencváros szépen küzdött, de az Eger jóval erősebb csapat, ennek megfelelően játszott. A BVSC Szegeden nyert, a Vasas plusz háromról, a vége előtt 5 másodperccel kapott ki az OSC-től. A Szolnok tarolt, a Szentes megizzasztotta a Debrecent.

Biros Péter is ott volt az Eger együttesében szombaton este, ez már önmagában jó hír volt az egri pólóbarátoknak, no meg mindenkinek, aki szereti a jó vízilabdát. Mi szeretjük. Rangadó volt ez a mérkőzés, még akkor is, ha a Fradi azért nincs az egriek szintjén. Ugyanakkor egyelőre egyetlen vereség állt (az OSC ellen kaptak ki) csak a nevük mellett a bajnokság ezen szakaszáig. Nyolcszor nyertek a zöldek, ezzel a harmadik helyen álltak a fordulót megelőzően. (De még nem játszottak a Szolnokkal sem.)

S még egy érdekesség, amiről már persze szóltunk: Gerendás György személye. Visszatért korábbi sikerei helyszínére – a ráhangolódás itt érhető el péntekről.

Szivós Mártoné volt a meccs első lövése, Gárdonyi András avatkozott közbe, de maradt a labda a hazaiaké, és Milos Csuk is próbálkozott, a vendégek kapusa ismét jó helyen volt, de az egriek addig támadhattak, amíg jött a kiállítás, azt pedig Bedő Krisztián elég gyorsan ki is használt (1-0).

Már a negyed közepén jártunk majdnem, amikor Aidan Roach harcolt ki büntetőt Csukkal szemben, értékesítette is (1-1). A túloldalon aztán ő is bevágott egy 5 méterest, és aztán jött egy másik. Roach lemásolta az előző szituációt támadásban, bemozgott, lenyomták. Csakhogy aztán az ausztrál Branislav Mitrovicsba lőtte a labdát. S ahogy az lenni szokott, a másik oldalon Cuckovics azonnal kihasználta a hibát, az 5. percben vezetett először két góllal az Eger, 3-1. Aztán egy időkérés után megvalósították a Dabrowski Norbert által kért mozgásokat az egriek, Boris Vapenszki távolról lőtte a negyediket. Az első negyed vége előtt 16 másodperccel még időt kért Varga Zsolt: Katonás Gergely kapta meg a bal oldalon, s mielőtt lőtt volna (vagy passzolt volna), Hosnyánszky Norbert szabálytalankodott 5 méterest érően, a büntetőt Csapó Miklós lőtte be, 4-2. Ez maradt az első negyed vége.

Hosnyánszky emberelőnyös találata volt a második negyed első gólja, az egriek nagyon jó százalékkal használták ki a fórokat. Az egykoron Egerben is játszó Nyéki Balázs kínálta meg a kaput, a kapufát pontosabban kisvártatva, majd Vapenszki lőtt csúnyán fölé. Az Eger uralta a játékot, a zöldek figyelmetlenek voltak több alkalommal is védekezésben, sokszor egyedül hagyták az embert, Hosnyánszky Norbertet is példának okáért a 2. perc legvégén: nem hibázott Hosi, 6-2-re alakította az állást.

Katonás a Fradi negyedik büntetőjét harcolta ki, s lőtte be, nem tudott máshogy betalálni a vendégcsapat (6-3). A harmadik perc végéig. Akkor ugyanis Aidan Roach pazar gólt lőtt messziről, két gólra zárkózott a Fradi. Nem sokáig örülhettek a zöldek, Zalánki Gergő emberelőnyből lőtt nagy gólt jobb oldalról, szépen mozogtak támadásban az egriek. Szivós Márton is meglőtte a maga gólját, 8-4.

És Angyal Dániel is megkapta a személyi hibáját, már ami 5-öst eredményezett, Regős Áronnal szemben. Marnitz Gergő lőtte be, majd kaptak egy nagy esélyt a vendégek Angyal kiállítása után. Varga Zsolt időt is kért 1:50-nel a nagyszünet előtt. Nyéki lövése nem jött be, jött a hazai időkérés. Erdélyi Balázs lőtte eheti 6. gólját (ötöt a románoknak vágott a Világliga-selejtezőben), 9-5.

Hárai Balázs szép emberelőnyös góljával 10-5-re módosult az állás a harmadik negyed elején, eldőlni látszott a találkozó. Még úgy is, hogy Joel Swift szép csavargóllal talált be, a Fradi talán legszebb akciója volt ez, a harmadik negyed harmadik percéhez érve.

Szivós gólja után a 4. percben Erdélyi ellen fújtak, újabb 5 méteres. Jansik Szilárd kiejtette a kezéből a labdát, pontosabban Erdélyi pöckölte ki onnan, néma maradt a síp… Furcsa szitu volt.

Mindenesetre eseménydús, pörgős meccs volt ez. Nyéki Balázs váratlanul lőtt Mitrovics kezei között a kapuba (11-7), a Ferencváros szépen küzdött. Más kérdés, hogy az egyéni klasszisteljesítményekkel nem tudott mit kezdeni. Zalánki Gergőt is idevehetjük, övé volt az utolsó szó a negyedben, 13-7.

Szivós kapufára lőtte a büntetőt a negyedik negyed elején, aztán Katonás szépített váratlanul. Beállt Jókai Miklós a Fradi kapujába (Gárdonyi sérülten vállalta a játékot), Cuckovicstől kapta az első gólt (14-8). A vége egri örömjáték volt, szép megoldásokkal jelentkeztek a hazaiak.

Kiváló felvezetése volt ez a bajnoki az Eger Recco elleni Bajnokok Ligája-találkozójának. (Még egy utalás a bevezetőre: Biros Péter nem játszott végül a találkozón.)

Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője: "Szerencsére jó erőben vagyunk, de azért láttam a meccsen néha, hogy csúszkáltunk. Vissza kell nézni a meccset, de az az 5 méteres, amit a játékvezetők megadnak, én is sokallom, persze. Jobb lett volna, ha hátrányokat kapunk, mert a Recco ellen fogunk. Az olaszok nagyon erősek, elpusztították azt a Radnicskit, amelyik megverte a Szolnokot. Úgy játszanak, mint egy gép, de a labda gömbölyű, várjuk őket."

Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzője: "A magyar bajnok volt az ellenfelünk, ráadásul egy felpörgött Eger. Azt gondolom, nincs ekkora különbség a két csapat között. Sok sérüléssel küzdöttünk a héten, és ez meg is látszódott ma. Kaptam egy képet, mik a hiányosságok a csapatomnál, ezeket ki kell javítani. Gárdonyi András nagyjából 30-40 százalékos állapotban vállalta a játékot, nagyobb baj, hogy a második kapusunk műtét után lábadozik, így a serdülőcsapatból kellett behívnom Jókai Miklóst, akinek gratulálok, helyt állt. A támadásaink hatékonyságát mutatja, hogy sok 5 méterest harcoltunk ki. Tudtuk, hogy az Eger nagyon erős, a végére egy kicsit elfáradtunk."

Szivós Márton, az Eger játékosa: "Örülök, hogy kívülről úgy tűnt, magabiztosak vagyunk, de azért van még hová fejlődni,. A támadásaink jók voltak, a védekezésünkön még van mit csiszolni, mert ha hibázunk, azt a Recco kegyetlenül meg fogja büntetni." 

Jókai Miklós, a Ferencváros kapusa: "Nagyon izgultam a meccs előtt, de valamelyest elmúlt közvetlenül a kezdés előtt. Azt hiszem, kihoztam a maximumot, mást nagyon már nem tudtam volna tenni. Varga Zsolt almás pitét kért, majd meglátjuk, milyen süteményt viszek a csapatnak." 

Ami a többi meccset illeti!

Szolnok-Pécs: talán ezen a mérkőzésen volt a legkevesebb izgalom (bár 1-0-ra és 2-1-re még a Pécs tudott vezetni), és ezt vártuk is a találkozótól. A mérkőzésen Decker Attila védett (54 százalékkal), viszonylag hosszú idő után kapott szerepet a klubjában. A legeredményesebb gólszerző Tóth Márton lett. Varga Dénest a második negyed végén cserével végleg kiállították.

Honvéd-KSI: Kiss Gergely és Fülöp Bence 4-4 gólt lőtt a KSI-nek, amely az első két negyedben bukta el a bajnokit. A második félidőt ugyanis kihozta döntetlenre a vendégcsapat. Itt is volt egy cserés kiállítás, dr. Steinmetz Barnabást állították ki szövegért.

Szeged-BVSC: A bajnokság előtt azt mondhattuk volna, hogy ez egy háromesélyes meccs, de a szezon eddigi alakulása okán inkább azt mondhattuk, hogy a hazaiak esélyesebben várhatták a randevút. 4-1-re is vezetett már a Szeged, amelyben Manhercz Krisztián lett a legeredményesebb, 3 góllal. A válogatottban első gólját megszerző Manó valamivel több mint 2 perccel a vége előtt azonban kipontozódott. Talán emiatt is tartotta meg előnyét a BVSC, amely a meccs derekától átvette a vezetést. Lélektanilag is fontos volt ez a siker a zuglóiaknak, Török Béla is betalált korábbi csapatának.

UVSE-Kaposvár: A hazaiak a BVSC ellen ebben a szezonban már bemutattak egy nagy feltámadást, és ezt szombaton megismételték. Ugyanis Fekete Szilveszter csapata már 4-1-re is vezetett, innen fordította meg a meccset Németh Zsolt együttese, amely az ő irányításával már a harmadik sikerét aratta.

Szentes-Debrecen: A nagyszünetben 7-3-ra vezetett már a Debrecen Szentesen, az eddig pont nélküli sereghajtó otthonában. Varga Tamás két gólt szerzett a DVSE-ben, de a hazaiak a fordulás után szép lassan felzárkóztak, és még az egyenlítésre is volt esélyük. 9-10-nél ugyanis a gólvonalra pattant a labda a hazaiak lövésénél. A Svájcból hazatérő Somogyi Balázs három gólt szerzett, de ez sem volt elég az első ponthoz.

Vasas-OSC: Le a kalappal a Vasas előtt, amely egyre jobban összeérik. A Földi-csapat csütörtökön a KSI ellen játszott előrehozott bajnokit, azon a meccsen Gyárfás Tamás 6 gólt szerzett. Ő éppen az OSC-t hagyta ott az előző szezonban. Most 5-ig jutott, ez is kellett ahhoz, hogy a piros-kékek tartsák a lépést. Mi az hogy tartsák! 8-5-re is vezettek már a Komjádi-uszodában esélyesebb ellenfelükkel szemben. Salamon Ferenc és Kevin Graham vezérletével viszont észbe kapott az újbudai csapat és egyenlített két és fél perccel a vége előtt. Sőt, sikerült megszerezni a vezetést is, 5 másodperccel a vége előtt: Steinmetz Ádám hibázott 5 méterest érően, a büntetőt Juhász Zsolt értékesítette. Drámai vég hazai szemszögből.


Eredmény – E.ON férfi ob I.-es bajnokság: 

ZF-Eger – Ferencváros 17-8 (4-2, 5-3, 4-2, 4-1)
Eger, vezette:
Marjay, Németh

Eger: Mitrovics – Angyal 1, Hosnyánszky 2, Szivós 3, Vapenszki 2, Csuk 1 (1), Bedő 1. Csere: Erdélyi 1, Lőrincz, Cuckovics 1, Hárai 2, Zalánki 2. Vezetőedző: Dabrowski Norbert

Ferencváros: Gárdonyi – Csapó 1 (1), Katonás 2 (1), Nyéki 1, Roach 2 (1), Pohl, Swift 1. Csere: Jókai (kapus), Major, Ernyey, Regős, Marnitz G. 1 (1), Jansik Sz., Kolozsi. Vezetőedző: Varga Zsolt. Szakmai igazgató: Gerendás György

Gól/emberelőny: 7/14, illetve 1/9
Ötméteresek: 1/2, illetve 5/6
Kipontozódott: Pohl (30.)


További mérkőzések:


Szolnoki Dózsa-Közgép – PVSK-Mecsek-Füszért 20-6 (5-2, 6-2, 5-2, 4-0)
Gólszerzők:
Tóth M. 4, Madaras 3, Hangay 2, Mezei 2, Gocsics 2, Alekszics 2, Jansik D., Vámos, Nagy R., Kis G., Varga Dénes, illetve Czigány 3, Francsics, Polovic, Calibro

RacioNet-Honvéd – KSI 14-9 (6-2, 2-1, 2-2, 4-4)
Gólszerzők:
Kiss G. 4, Fülöp 4, Takei 2, Kiss B., Simon A., Simon R., Illés, illetve Fejős 4, Kovács G. 3, Bicskei, Miklós

Vasas-Plaket – A-Híd-OSC-Újbuda 9-10 (2-2, 4-3, 2-2, 1-3)
Gólszerzők:
Gyárfás 5, Sedlmayer, Juhász-Szelei, Bóbis, Takács, illetve Salamon 3, Decker Á., Bundschuch, Hegedűs, Juhász, Graham, Gór-Nagy

Tiszavirág-Szeged-Diapolo – BVSC-Wáberer Hungária-Zugló 8-9 (2-0, 1-1, 2-4, 3-4)
Gólszerzők:
Manhercz K. 3, Varga II Zs. 2, Kiss Cs. 2, Manhercz Á., illetve Létay 3, Pásztor 2, Szabó Bendegúz, Kovács P., Mészáros, Török

Valdor-Szentes-Debrecen 9-10 (3-5, 0-2, 4-2, 1-1)
Gólszerzők:
Somogyi 3, Vörös 2, Weszelovszky, Nagy M., Pellei F., Lucas Thomas, illetve Hoppál 2, Varga T. 2, Kolarik 2, Kincses, Szabó B., Kállay, Pataki

UVSE-Hunguest Hotels-Kaposvári VK 6-5 (1-2, 1-2, 1-0, 3-1)
Gólszerzők:
Kovács R. 2, Korényi, Dávid, Kovács B., Tiba, illetve Surányi 2, Ágner 2, Berta
 
-ds-
Vízilabda hírek
zf-eger
eger
ftc
ferencváros
gerendás györgy