cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Remek meccsen győzelem Kanada ellen!

2014. december 13. 18:21

Női válogatottunk fordulatos partin 12–11-re múlta felül felkészülési találkozón Kanada legjobbjait. Merész András három újoncot avatott, miközben Keszthelyi Rita fenomenális játékkal rukkolt ki. Folytatás kedden a Világligában az olaszok ellen!

Kezdjük a végén – már csak azért is, mert Merész András is kiemelte a mindent eldöntő emberelőnyös helyzet megjátszását, mint fogalmazott: „Nagybetűs gratuláció a csapatnak érte! Pontosan azt beszéltük meg az időkérés alatt, amit aztán végrehajtottunk, a három nap alatt most először végigment a labda úgy, ahogy kellett, mindenki úgy helyezkedett, ahogy kellett, megtaláltuk az üres embert, ahogy kellett, és belőttük. Nagy öröm ez egy edző életében.”

Tekintettel arra, hogy az említett, Csabai Dóra góljával végződött akciót nem az edzésen, hanem egy végtelenül nehéz, fizikai gyötrelmekkel járó meccsen (a kanadai stílust nem kell ugye bemutatni…), annak is a legvégén (!), elméletben kifacsart, az oxigénhiányos állapothoz közeli helyzetben tudta tökéletesen megcsinálni a társaság, joggal nevezhető reménykeltőnek a helyzet. Nem véletlen, hogy ilyenkor mindenkinek csillog kicsit a szeme, akinek köze van a csapathoz…

De csilloghat egy Keszthelyi Rita nevezetű, minden szempontból nagyszerű teremtésnek nevezhető hölgyemény kapcsán is. A hat gólja önmagáért beszél (de mennyire!), mindazonáltal van itt még valami. Az alázat. A 23. születésnapját szerdán ünneplő játékosról ezúttal is sugárzott, hogy olyan hozzáállással, olyan szenvedéllyel, olyan alázattal játszik végig egy mérkőzést, amely páratlan tehetségét elképesztő magasságokba repíti. Labdáért úszott, kanadai átadást húzott le a levegőből (nem feltétlen rajong akkor, amikor a női póló Kásás Tamását említik vele kapcsolatban, de ezek a labdalopások…), bekkel, víz alatt tesz nem is reménytelen kísérletét a kapus őrületbe kergetéséről, stb., stb.

Mindemellett lő hat gólt, a parti első felében voltaképpen meccsben tartja a válogatottat.

Vagy mit is várhatnánk 2014 legjobb magyar női vízilabdázójától?

„Ritának a sportághoz való alázata példaértékű, fantasztikus számunkra, hogy ilyen klasszis van a sorainkban”
– dicsőítette az UVSE-Central gólvágóját a kapitány, akinek felvetettük – na, ja, Benedek Tibor adta az „ötletet”, midőn kíváncsiságból kipróbálta, milyen csapata Varga „Dumi” távollétében –, egyszer nem nézi-e meg a válogatottat Rita nélkül. Mert mindenre fel kell készülni, ugye. „Biztosan lesz rá példa” – válaszolt Merész András, aki persze normál esetben bolond lenne Ritát bármikor is lelátóra ültetni.

Szólni illik a három újoncról is. Már csak azért is, mert nem vallottak szégyent – sőt! A mester ezzel kapcsolatban ekképpen fogalmazott: „Újfent bebizonyosodott, ugyan a női vízilabda hátországa nem nagy, de mindenképpen minőségi. Külön gratulálok az felnőttválogatottban első meccsüket játszó játékosoknak, bízzunk benne, sok közös örömünk lesz a folytatásban.”

Doroszlai Vanda (aki ott volt Oroszországban a csapattal, de akkor nem védett),  Máté Zsuzsanna és Szilágyi Dorottya mutatkozott be a csapatban – hogy van bennük spiritusz, mindannyian igazolták. Egy példa erre: Szilágyi, a Dunaújvárosi Főiskola tehetsége amint lehetőséget kapott, azonnal elvállalt egy lövést, és ugyan mellément, de bizonyosan fontosabb ennél, hogy szó sem volt egyetlen másodpercig sem alibiről.

Édesapja, a volt női kapitány, Szilágyi Péter láthatóan elérzékenyülten szemlélte az eseményeket…

Hogy átcsapjunk kicsit a krónikába: egy lefordulásból, egy centerből, majd egy távoliból szerzett góllal 3–0-ra vezetett az ellenél, avagy a kezdés hagyott némi kívánnivalót maga után. Keszthelyi még az első negyedben szép lövéssel szépített, mint ahogy a második etapban is kezébe vette a támadás irányítását: átlőtt (2–3), belőtt két ötöst (4–5), majd 5–6-nál egy lefordulás után pimasz ejtéssel egyenlített. A köztes büntetőt minden bizonnyal csak azért nem ő lőtte, mert nem volt vízben – más kérdés, Kisteleki Hanna is biztos kézzel lőtte be. És ha már szóba kerültek az ötméteresek: Takács Orsolya elképesztő, hogy mire képes a középcsatár posztján is. Klubjában, a BVSC-Wáberer-Hungária-Zuglóban is bizonyítja, de hogy egy Kanada ellen is képes ugyanezt véghezvinni elméletileg védőként (!), az kétségtelenül fenomenális.

A nagyszünet után a fontos védéseket is bemutató, közben talán védhetőt is beengedő Kasó Orsolyát Doroszlai Vanda váltotta, aki rögvest emberhátrányban védett nagyot. Keszthelyi korábban citált labdalopása után Kisteleki Hanna fordult le, és lőtt gólt – rögvest a mieinknél volt az előny végre (7–6). Az egy hete hazánkban edzőtáborozó, jelentősen átalakult, új kapitánnyal érkező kanadaiak persze rögvest fordítottak, avagy egyértelműen véresen komolyan vették az ütközetet. Keszthelyi egyenlített fórból, majd Alogba újabb centergólja, ezt követően pedig Máté Zsuzsanna precíz távoli bombája (első meccs, első gól – bravó!) következett. A vezetést időkérés után emberelőnyből sikerült újra megszerezni – ez is megér egy misét. Az addig sikertelenül próbálkozó, vészbehívóval szerepet kapó Czigány Dóra megkapta a labdát, és mindenfajta játék nélkül azonnal gólt lőtt. Mert ezt beszélték meg…

A záró etapra mégsem sikerült előnnyel menni, mert Bekhazi is belőtte az ellenfél időkéréses fórját, sőt Kisteleki Hanna blokkba lőtt előnye után Robinson vágta kíméletlenül a kapunkba. Takács Orsi sokoldalúságát mutatja, hogy távoli lapossal egyenlített, majd fel-le úszkálás, Pásztor Antal kanadai bírótársa két "érdekes" ítéletének kompeználása (nem véletlenül dohogott egy sort a kapitány) után következett a cikk nyitányán citált mindent eldöntő emberelőnyös figura.

Győzelem Kanada ellen a sérültek/betegek, Kisteleki Dóra, Tóth Ildikó (mindketten a kanadaiak elleni korábbi kétkapun szenvedtek kisebb sérülést), Szűcs Gabriella, Bujka Barbara és Miskolczi Kitti nélkül. Mert, ahogy Merész András is fogalmazott, nem feltétlen nagy, de minőségi a választék.

„Jól védekeztünk, jól variáltuk a taktikát, Kanadát legyőzni mindig, minden körülmény között nagy szó” – zárta Merész András, aki a mérkőzés utáni megbeszélésen érthetően elismerően szólt játékosaihoz, akikkel aztán afféle kikapcsolódásképpen felült a szentesi uszoda lelátójára, és megnézte a Szentes–Debrecen férfibajnokit.

Kedden ugyanitt az olaszok következnek – immáron tétmeccsen, a Világligában!

Van mire és kire alapozni!


– amlerzoltán –


Eredmény – Női felkészülési mérkőzés

Magyarország–Kanada 12–11 (1–3, 5–3, 4–4, 2–1)
Szentes, 100 néző. Vezette: Pásztor, Desliéres (kanadai)


MAGYARORSZÁG: Kasó – Czigány 1, Kisteleki H. 2, Takács O. 1, Keszthelyi 6, Gurisatti, Csabai 1. Csere: Hevesi, Garda, Szilágyi, Sikter, Máté 1, Leimeter, Doroszlai (kapus). Szövetségi kapitány: Merész András

KANADA: C. Wright – Alogba 2, E. Wright 3, M. Eggens, Bekhazi 1, C. Eggens, Robinson. Csere: Tielmann, Kohli 2, Christmas, Valin 2, Fournier, Yelizarova, Colterthon (kapus). Szövetségi kapitány: Johanne Begin

Gól – emberelőnyből: 3/6, ill. 2/9
Gól – ötméteresből: 3/3, ill. –

Vízilabda hírek
Női válogatott