cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Fölényes győzelem Románia ellen

2014. december 10. 18:42

Szlovákia után Románia együttesét is magabiztosan (20–10) győzte le Benedek Tibor csapata a Világligában, így hat pontjával a csoport élén áll. Folytatás jövőre a szintén hibátlan görögök ellen.

Ijesztő volt a kezdés.

Mármint a parton…

Megmagyarázzuk: alighogy elkezdődött a magyar himnusz, a mieink előtt álló kisgyermekek közül nemes egyszerűséggel összeesett az egyik. A sor elején álló Varga Dániel és Decker Attila támasztotta fel, Szivós Márton rohant a közelebb eső kispadhoz, a románhoz valami italért. Hála istennek, a nagyobb ijedtségen kívül nem volt nagyobb baj, a kissrác a meccs kezdetére magához tért („Sápadt volt szegény, de szerencsére ivott egy kicsit, és jobban lett” – mondta utóbb Varga Dani), ott szurkolt a többi palánta között a kedvenceknek.

watch?v=Ot8sXIS1Hh4Szivós aztán a meccsen is azonnal tevékenykedett, ám lövését a meglepetésre a román kapuban kezdő 18 éves Marius Tic hárította. A vendégek első és második támadása is elhalt a mieink védelemben, a kettő között viszont Varga Dániel használta ki, hogy nem léptek ki rá – ezzel vezettünk. Románia Gergelyfi Róbert révén egyenlített. Nem tartott sokáig ez az állás, hiszen Varga Dániel remekül tette a labdát a bemozduló Erdélyi Balázs kezére, az egri játékos pedig kihasználta a lehetőséget. Az első fórunkat Mezei Tamás harcolta, Angyal Dániel lőtte be – a rövidebb pályán pörgött a meccs, már 3–1 állt a táblán.

watch?v=-nu2Rsd2vIU&feature=youtu.beA rivális ismét kapufáig jutott, átellenben Bátori Bence gólig, majd miután az időkérésük után a románok kihagyták a fórjukat, Hosnyánszky Norbert középről – szintén emberelőnyből – kíméletlenül lőtt a kapuba. A jelentősen átalakult, különböző gondok, valamint sérülések miatt fiatal csapattal érkező ellenfél legnevesebb játékosa, Cosmin Radu akciógólja kozmetikázta az eredményt. Sőt emberelőnyben még közelebb férkőzhetett volna Románia, ám a kapuban kezdő Lévai Márton biztos kézzel hárított.

watch?v=1CcL4BD5FLk&feature=youtu.beMadaras Norbert kapufája, majd Petru Ianc szép centercsavargólja következett, a végén pedig a 10-es sapkában szerepet kapó Mancherz Krisztián (Varga Dénest ezúttal nem hívta Benedek Tibor, mert kíváncsi volt, mire mennek a többiek nélküle) lövése halt el a blokkban.

Az 5–3-as nyitó negyed megfelelt a kívánalmaknak, ám kétségtelenül két az eleje volt számunkra sikeresebb.

Vámos Márton sem volt képes átlőni a folytatásban a blokkot, Szivós kiállítását Nicoale Oamta büntette góllal, hiszen szépen helyezett a hosszúba. Erdélyi mellé tüzelt, Vámost kiállították – vérszemet kaptak a románok, gyorsan időt is kértek, az egyenlítését adogattak, Oamta lövését ezúttal viszont kiütötte Lévai, majd Angyal blokkolt egyet. Hogy megnyugtatóbb legyen a különbség, Erdélyi tett, ismét elmozgott, ismét jött a labda – máris 6–4-re vezetett válogatottunk. Egy-egy elhibázott támadás után lefordult az ellenfél, az indításra azonban piszok jól mozdult ki a kapujából Lévai, és elvitte a labdát. Tipikus kétgólos helyzet volt, hiszen Varga Dániel talált a kapuba eztán – így lett 6–5 helyett 7–4.

Közel sem mindegy…

Mezei remekül forgatta be a védőjét, jogos volt a megítélt ötméteres, amelyet a harmadik gólját szerző Erdélyi magabiztosan értékesített, nyugodtan mondhatjuk, pillanatok alatt hízott négygólosra a különbség.

Victor Amtipa bődületes kapufás góljával zárta rossz sorozatát az ellenfél, Hosnyánszky villámgyors csuklómozdulatára viszont mozdulni sem tudott egyik játékosa sem. A mérkőzés előtt a magyar újságírókkal kedélyesen magyarul beszélő Gergelyfi lőtte a következőt (szegény Lévai rajta volt, de bement a kezéről), majd Vámos is betalált, amely után 10–6 volt a részeredmény.

Potyogtak, potyogtak a gólok.

A végén még hátrányban Varga Dániel blokkolt egyet, majd Vámos védett lövésével mentek pihenni a felek.

A folytatásban a vállát fájlaló, beinjekciózott Decker Attila állt a kapunkba, az első támadást azonban mi vezethettük – hiába, még szerencse, hogy ők is kihagyták az emberelőnyt, miután Bedő Krisztián blokkolt elsőrangúan. Radu aztán kapufáig jutott, Erélyi – noha úgy tűnt, túlvariálják az urak a fórt – meg a negyedik góljáig. Hátul Decker védett nagyot, elöl Varga trafálta telibe a felső kapufát – gyors volt továbbra is a játék.

Egy kihagyott fór, majd Decker újabb védese után Madaras Norbert is feliratkozott a gólszerzők közé, majd Angyal lőtt középről a kapus kezei között a kapuba. Egy román kapufát követően (itt jegyezzük meg: remekül összeállt a védelmünk, csak messziről tudtak ebben a periódusban kapura lőni, ezért nem is voltak olyan veszélyesek) Erdélyi az ötödik gólját szerezte, amivel már 14–6-ra vezettek a sokmozgásos szuperjátékkal operáló mieink.

Nem csoda, hogy időt kértek az alaposan „helyben hagyott” vendégek...

Fotó: Mikola Gábor

Fotó: Mikola Gábor

Egy újabb román kapufa, és egy Vámos-gól zárta a harmadik etapot, a kilencgólos különbség, az 5–0-s negyed kimondottan tetszett a publikumnak (is).
Bátori pontos lövése aztán nemkülönben, kosárpályán ilyenkor szokott szólni a „Tíz, tíz, tíz rigmus!”

Decker Attila hátrányban fogott labdát, odaát Mezei dobta a 17. gólt – hogy mennyire örülhetett Benedek Tibor, ekkor nem tudhattuk. Mindez azért lehetett kérdéses, mert szoros meccsben, nem pedig edzőmeccsben bízott.

Radu ötméteres gólja zárta le a vendégek hosszú góltalanságát, miután jól látszott, a mieink mér „csak” arra mennek, hogy minden mezőnyjátékosunk góllal zárjon. A fórt Manherczre játszották, aki pontosan célzott, így már csupán Bedő és Szivós állt találat nélkül. Előbbi egészen a következő támadásig, gyönyörű megmozdulása után már 19–7-et mutatott az eredményjelző.

watch?v=8Bh1v2_nwTA&feature=youtu.beSzabó Roland előnyből szerezte csapata nyolcadik, Ianc a kilencedik gólját, majd Vámos a mieink huszadik (!) találatát. Radué volt az utolsó szó, így lett 20–10, mert miután Szivós harmadszor is kiszórták a bírók, Marci végül gól nélkül maradt.

Mondani sem kell, egyáltalán nem bántotta.

A meccs előtt a kissrácnak gyorsan szerzett itallal, a himnusz közbeni lélekjelenlétével együttvéve különben is éppúgy nagybetűs, mint a teljes csapat.
 
Benedek Tibor rövid értékelése a meccs után: "A támadásunkkal különösen elégedett voltam, a sokmozgásos játékunk talán egyedülálló a világon, jó volt látni a srácokat, mennyire szépen végrehajtják azt, amit gyakoroltunk. A kétcenteres játékukkal hátul eleinte kicsit összezavartak bennünket, ám aztán megtaláltuk a megoldást. Köszönöm ezt az évet a játékosoknak, gyakorlatilag ugyanazzal a kerettel játszottuk végig a három nagy tornát, ehhez pedig nem kis alázat, energia kellett a srácoktól."

Eredmény – Világliga, A-csoport, 2. forduló:

Magyarország–Románia 20–10 (5–3, 5–3, 5–0, 5–4)
Miskolc, Kemény Dénes uszoda, 500 néző. Vezette: Vanhams (francia), Abramovic (montenegrói)


MAGYARORSZÁG:
Lévai – Bátori 2, Madaras 1, Erdélyi 5, Szivós, Varga Dániel 2, Bedő 1. Csere: Vámos 3, Hosnyánszky 2, Angyal D. 2, Manhercz K. 1, Mezei 1, Decker A. (kapus). Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

ROMÁNIA: Tic – Radu 3, Szabó R. 1, Alexa, Oamta 1, Gergelyfi 2, Popoviciu. Csere: Prioteasa, Ianc 2, Vramceanu, Amtipa 1, Cretu. Szövetségi kapitány: Dejan Stanojevic

Gól - emberelőnyből: 5/7, ill. 1/11
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. 1/1


Az állás:

1. Magyarország 2 2 – – 33–16 6
2. Görögország 2 2 – – 31 –18 6
3. Szlovákia 2 – – 2 16–29 0
4. Románia 2 – – 2 18–35 0
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Férfi válogatott
Benedek Tibor