cover image
Egyéb

Büntetőkkel kupadöntős a Dunaújváros

2014. december 6. 15:47

A Theodora Magyar Kupa első női elődöntőjében óriási csatában, 5 méteresekkel győzött a címvédő.

A hölgyek első elődöntőjét azért is várhattuk különös izgalommal, mert a két csapat a bajnokságban is jó meccset játszott, október végén 11-9-re nyertek a zuglóiak, akkor Kisteleki Dóra 4 gólt szerzett, általában is ő a BVSC leginkább gólerős pólósa – nem véletlenül. A túloldalon viszont rendre megoszlanak a gólok, oké, Gurisatti Gréta mindig megszórja magát – az utóbbi időben is ezt teszi, pedig az UVSE elleni rangadón eltört az orra. 

Aztán az is nagy kérdés volt, hogy a férfiak pénteki gólszegény és védekezésre alapuló játéka vajon visszaköszön-e a hölgyeknél is, vagy sok gólt láthatunk a szentesi uszodában.

Az első elődöntő elejére megérkeztek a Hungerit-Szentes játékosai is a nézőtérre, ők most kívülről figyelhetik a kupadöntőt. Bujka Barbaráék azt láthatták, hogy az első gólt Kisteleki Dóra emberelőnyből szerzi a 2. perc elején. Gurisatti Gréta ejtéssel válaszolt, majd Horváth Brigitta talált be, gyorsan fordított az Újváros. Kele Nikolett is megzergette a hálót, a meccs harmadik percéhez érve annyi gólt láthattunk, mint pénteken a két meccs első félidejében összesen.

Gyors volt a játék, rengeteg minden történt, erre utaltunk felvezetőnkben is. Mihók Attila épp az első negyed felénél kért időt, de a BVSC szépen kivédekezte a következő akciót. Brávik Fruzsina őrlődött középen a negyed második felében, Gurisattit nem terhelte maximálisan az újvárosiak mestere. A 6. percben Kisteleki középre nézett, majd a kapuba lőtt, újra a BVSC vezetett. A negyed végén tisztán lőhetett Vályi Fanni, de lövését könnyen fogta Doroszlai Vanda, s miután az ellentámadásnál jött a kiállítás és Kisteleki megúszása, 4-2-vel zárult az első negyed.

watch?v=yObUe1_RRZ0&feature=youtu.be Horváth emberelőnyös gólja nyitotta a második negyedet, majd Kasó Orsolya védett reflexmozdulattal. Takács Orsolya közeli lövésénél nem volt szerencséje aztán Kasónak a 3. percben, 5-3-ra alakult az állás ekkor. Menczinger Kata előbb bődületes kapufát lőtt, majd Doroszlai védte az újvárosiak próbálkozását, stabilan tartotta előnyét a zuglói csapat. 

A negyed 5. percében közelebb jött a Dunaújváros Gurisatti góljával, már egy elveszett labdáért ment, mint legtöbbször, most is igaza volt (5-4). Nagy ziccer maradt ki újvárosi részről emberelőnyben, a nagyszünet előtti utolsó percben a BVSC is fontos pillanatban kapott fórt, jött is az időkérés. Nos, előbb Tamás Viktória, majd Takács lőtt Kasóba, maradt fél perc a negyedből. Ez elég volt arra, hogy Gurisatti 5 méterest harcoljon ki. A büntetőt Slagter lőtte be, 5-5. Meg arra is elég volt az ezután hátralévő 12 másodperc, hogy a túloldalon Gyöngyössy Anikó harcolja ki a büntetőt. Azt viszont Kisteleki kihagyta, jött a nagy szusszanás.

Slagter nagy góljával először vezetett a Dunaújváros, majd egy óriási passz után Illés Henriett egalizált, jól indult a harmadik negyed is. Gyönyörű gólok negyede lesz ez, gondolhattuk a holland Slagter újabb gólja után, kapufás találat volt (6-7). Gurisattira fújtak egy 5-öst, Leimeter Dóra értékesítette, továbbra sem tudott elhúzni egyik csapat sem a másiktól.

Kemény csata folyt a vízben, aztán a negyed derekára egy kisebb gólszünet alakult ki, a szoros emberfogás fizikaialag megerőltette a lányokat. Sok kontrát is fújtak a játékvezetők, volt sok kapkodás is, maradt a döntetlen az utolsó kisszünetre.

A zárónegyedet már az OSC férficsapata is megnézte, a holnapi döntő előtt Szentesen töltik az éjszakát. Egy elhibázott Brávik-ejtéssel indult a negyed, majd ugyanő szerzett labdát a másik oldalon. Nagyszerűen védekeztek a csapatok, nem is nagyon alakult ki lövőhelyzet, senki sem akart kockázatot vállalni. Óriási ziccert védett Takács lövése után Kasó az 5. percben, Mihók Attila ezt követően kért időt. Lehetett sejteni, hogy egy klasszis villanás, egy jó megoldás dönthet a mérkőzésen - vagy a büntetők.

Leimeter pontozódott ki a 29. percben, az előnyt nem tudta befejezni a Dunaújváros. Tamás lövését tolta ki nagy bravúrral Kasó két és fél perccel a vége előtt, majd jött Kisteleki Dóra és nagyon okos lövéssel vezetést szerzett csapatának (8-7). Brávik közeli lövését megfogta Doroszlai, 52 másodperccel a vége előtt viszont Slagter emberelőnyből ismét egyenlített.

Máté Zsuzsanna lőtt fél perccel a vége előtt kapura, maradt a labda a BVSC-nél, még előrekerült a labda az Újvároshoz, de az idő lejárt, büntetők döntöttek.

És akkor a büntetők története:

Horváth Brigitta: belőtte, 8-9.
Kisteleki Dóra: bent volt, 9-9.
Garda Krisztina: értékesítette, 9-10.
Máté Zsuzsanna: belőtte, 10-10.
Carolina Hendrika Slagter: ben volt, 10-11.
Illés Henriett: kapufa, 10-11.
Mchunu Hlengiwe: belőtte, 10-12.
Varga Viktória: belőtte, 11-12.
Gurisatti Gréta: belőtte, 11-13.  

A döntőbe a címvédő Dunaújvárosi Főiskola jutott.

watch?v=XS_hHsu6YEM&feature=youtu.beEredmény - Theodora Magyar Kupa, női elődöntő:

BVSC-Wáberer Hungária-Zugló - Dunaújvárosi Főiskola 11-13 - büntetőkkel (4-2, 1-3, 2-2, 1-1)
Szentes, vezette:
Marnitz, Füzesi

BVSC: Doroszlai - Kisteleki D. 5, Takács 1, Leimeter 1 (1), Kele 1, Illés, Gyöngyössy. Csere: Máté, Varga V., Tamás, Bors. Vezetőedző: Petrovics Mátyás

Dunaújváros: Kasó - Menczinger, Szilágyi, Ziegler, Horváth B. 2, Garda, Gurisatti 2. Csere: Vályi F., Vályi V., Brávik, Slagter 4 (1), Hlengiwe. Vezetőedző: Mihók Attila

Gól/emberelőny: 3/8, illetve 3/11
Ötméteresek: 1/2, illetve 1/1
Kipontozódott: Kele (21.), Leimeter (29.)
 
-doboss-
Vízilabda hírek
kupa
magyar kupa
Theodora Magyar Kupa
BVSC
dunaújváros
dunaújvárosi főiskola