cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Märcz Tamás a női válogatottunk új másodedzője

2014. október 21. 16:06

Merész András szövetségi kapitány a BVSC-Wáberer Hungária-Zugló férficsapatának olimpiai bajnok trénerét kérte fel a feladatra.

Korábban már írtunk arról, hogy változás áll be a női válogatott szakmai stábjában. Távozott többek között Kelemen Attila, a kapitány eddigi segítője. S hogy ki pótolja őt, az keddtől ismert: Märcz Tamás.

Először a kapitányt kérdeztük arról, miért Sydney olimpiai bajnokára esett a választása.

„Igazából csak egy jelöltem volt, még ha sokat is gondolkodtam a kérdésen. Több oka van annak, hogy őt választottam, egyrészt az, hogy több szempontból is szeretnék egy friss arcot a stábban látni. Személye megkérdőjelezhetetlen, játékosként olimpiai bajnoki címig jutott. Általában is fontos, a női vízilabdázók számára pedig különösen, hogy felnézhessenek az edzőre, azt biztosan állítom, hogy rá felnézhetnek majd a lányok.

Az utóbbi időben figyeltem a fiatalabb, mármint nálam fiatalabb, edzőkollégák tevékenységét, és örömmel láttam, hogy sok értékes szakember dolgozik a magyar vízilabdában. Közülük hozzám a Tamás által fémjelzett szemlélet és munka igen közel áll, s azzal, hogy őt kértem fel, szeretnék én magam is új impulzusokat kapni”
– mondta Merész András.

A két szakember többször is több órán át egyeztetett és beszélgetett a vízilabdáról, s a szövetségi kapitánynak nagyon tetszett Märcz Tamás szemlélete és elhivatottsága.

„Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ő a BVSC főállású edzője jelenleg, úgy egyeztünk meg, hogy a májusig tartó hatszor egyhetes összetartások alkalmával két-három edzést bízok rá, mellette persze a meccselemzésekben részt vesz. A segítségre elsősorban a júniusban elkezdődő világbajnoki felkészülésben lesz szükségem tőle, szeretnék egy friss szemlélettel felvértezett szakemberrel nekivágni annak a világversenynek. A meccsek elemzése, az ellenfelek feltérképezése és a taktikai elemeink betanítása mellett nem titok, hogy egyfajta szervezői, csapatvezetői munka is vár rá, ebben kicsit Gergely Istvánra hasonlít majd. Egyébként kicsit meglepődtem, hogy mennyire sokat tudott a női válogatott elmúlt évekbeli munkájáról, a játékosokról. Persze kap majd anyagokat a következő időszakban, és a Világliga selejtezői is jó támpontot jelenthetnek az együttműködés elejére.”

Merész András elmondta, megadja majd a szabad kezet új kollégájának, de ez eddig is így volt. Az edzéstervek kidolgozása után a stábban dolgozó edzők feladata volt, hogy azokat tartalommal töltsék fel.

Apropó, stáb! Az orvosi csapat, azaz Pavlik doktor és Horváth Ákos mellett marad a szakmai stábban Németh Zsolt is. Mint ahogyan Áts Bertalan és Tóth László is folytatja a munkát, előbbi a kapusok, utóbbi a centerek felkészítését segíti alkalmanként, ráadásul mindketten az utánpótlás-keretben is vállalnak ilyen feladatot.

Ágó Renáta személyében új erőnléti edzője van a válogatottnak, a kapitány szerint az első benyomások biztatóak.

„Ő keresett meg, egy figyelemreméltó önéletrajzot küldött el nekem, s fel is keltette az érdeklődésemet szakmai végzettsége, tapasztalatai. Nagyjából 5-6 hete az UVSE férficsapatának erőnléti edzőjeként is dolgozik, így a férfijátékosokat kérdeztem a tapasztalatokról, csak pozitív visszajelzés érkezett. Később a személyes beszélgetéseink alatt a felkészültségéről magam is meggyőződtem. Egyébként már fel is hívta a figyelmemet egy fontos, eddig talán elhanyagolt problémára, a törzserő, a tartóizmok erősítésére. Ez egy kiemelt pont lesz a válogatott játékosok felkészítésében, így reméljük, sok sérülést előzünk majd meg” – így a kapitány.

S akkor jöjjön a stáb új szereplője, Märcz Tamás, s első nyilatkozata a válogatott másodedzőjeként.

Mennyire lepődtél meg a megkeresésen?
Nem számítottam rá, mert úgy láttam, hogy egy felkészült szakmai stáb dolgozott a válogatott mellett, amely eredményes is volt. Persze, nagyon örültem Bandi megkeresésének, az első telefonja után nagyjából sejtettem, hogy miért keres.

Az első pillanatban igent mondtál?
Nem, mert jó néhány dolgot egyeztetni kellett a BVSC, az eseménynaptár, a feladatok összeegyeztethetősége és a család miatt is. Nyilvánvaló, hogy aki elvállal egy ilyen feladatot, az feláldoz a szabadidejéből, a nyárból, a családdal töltött időből. Három-négy nap gondolkodási idő után vállaltam el a feladatot.

Mit szólt a BVSC?
Alapvetően a támogatásukról biztosítottak, természetesen megegyeztünk, hogy a klub eredményeinek a rovására nem mehet a plusz feladatom, de ez természetes, nem is terveznék másként. De nem hiszem, hogy ebből gond lenne. A bajnokság végéig a BVSC az elsődleges, utána pedig következik egy másik időszak.

Ez a megkeresés és új feladat egy újabb visszaigazolás számodra, nem tévedek?
Mindenképp jó érzés, ha az ember munkáját elismerik, de ha én nem vállaltam volna el a feladatot, akkor is lett volna jó pár szakember, aki tudott volna Bandinak segíteni. Az biztos, hogy amit éppen csinálok, azt szeretem maximálisan végezni, és ez a szemlélet szimpatikus volt a kapitánynak is. Sok mindent hasonlóan gondolunk a vízilabdáról.

Említette a kapitány, hogy képben voltál a női pólót illetően.
Ez nem célzott figyelem, minden érdekel, ami vízilabda, és elismerésre méltó, hogy mennyit fejlődött az elmúlt időszakban a női szakág. Komoly erőt képvisel a női vízilabda, és igyekszem majd az általam képviselt szemléletet és mentalitást bevinni a válogatotthoz. Megpróbálok olyan észrevételeket tenni, amit esetleg ő belülről már automatizmusnak gondol, de szerintem átgondolásra érdemes. Személyesen nem, de személy szerint ismerem a játékosokat, és talán ez lehet az egyik célravezető körülmény: én egy kicsit külsős vagyok, nem leszek elfogult akaratlanul sem a játékosokkal. Ez előnyt jelenthet.

Nem lesz furcsa, hogy egy hónap három hetében férfiakkal dolgozol, pár edzésen viszont nőknek tartasz majd edzéseket?
Nem hiszem, a BVSC-ben elég sok női edzést látok, hiszen, ha hamarabb érkezem az uszodába, végignézem az utánpótlás-válogatottakkal is dolgozó Petrovics Matyi és a lányok munkáját. Ráadásul elég sok BVSC-játékost hívott be Bandi az új keretbe, így hasznosak lesznek ezek az alkalmak is számomra, folyamatosan szemem előtt lesznek majd.

A magyar női válogatott nemsokára találkozik első összetartására, hétfőn pedig sajtónyilvános edzést tart a Margitszigeten, ahol már ott lesz a tervek szerint Märcz Tamás is.

Dobos Sándor
Vízilabda hírek
Női válogatott
märcz tamás
Merész András