cover image
Egyéb
Utánpótlás

Az utánpótlásról értekeztek szakembereink

2013. július 2. 15:41

Volt mit megbeszélni a Komjádi-uszoda tanácstermében, ahol Kemény Ferenc vezetésével tartották meg a már hagyományosnak mondható eszmecserét.

Amint az utanpotlassport.hu oldal összefoglalójából kiderül, először Horváth János szövetségi edző foglalta össze gondolatait.

Hasonlóan a már korábban megjelent véleményekhez, ő is azt gondolja, kiváló ötlet volt a Juniorválogatott elindítása az OB I.-ben, ugyanakkor tény, hogy a fiatal játékosok klubfeladatai emiatt olykor háttérbe szorultak. Akad olyan játékos, aki szerepel az OB I.-ben, az ifi bajnokságban, az OB I./B-ben és a Juniorválogatottban, nem mellékesen iskolába jár. Ez nagy terhelést jelent.

Kemény Ferenc szerint ennek ellenére kevés a fiatal az OB I.-ben. Godova Gábor szerint újra be kellene vezetni, hogy két 21 éven aluli játékos ott legyen egy bajnokin a keretben (Montenegróban 3 főt kötelező nevezni).

Horvát szerint nem biztos, hogy egy 19 éves játékos, aki kiöregedett az ifi korosztályból, megérett a felnőtt bajnokságra. Derekas Szilárd egy másik oldalról közelítette meg a kérdést: szerinte az edzők félnek az eredménykényszer miatt bevetni a tehetségeket. Mások szerint a támogatók is az eredményt várják el a csapatoktól, nem marad hát idő tehetséggondozásra.

Merész András, a női felnőtt válogatott kapitánya, és egyben az utánpótlás-válogatottak irányítója büszkén említette, hogy a felnőtt keretben négy utánpótláskorú játékos is helyet kapott, és a Héraklész-válogatott OB I.-es indulása is járható út, amit nem szabad feladni.

Benczur Márton a tehetséggondozó táborok sikerességét emelte ki, sok 2001-es születésű fiatalt sikerült toborozni, ugyanakkor kevés balkezes játékosunk van. Fontos viszont, hogy egységes a társaság, szinte már most barátságos szövődtek.

Keszthelyi Tibor a 2000-ben születettek táborával kapcsolatban azt emelte ki: sok a vidéki pólós, ami pozitívum, ugyanakkor az úszástudással komolyabb gondok vannak, ebben fejlődni kell.

Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

Fontos információ, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság Sport XXI. programja megduplázta a tehetséggondozásra fordítható összeget, így folytatható a tehetséggondozó táborok bevált rendszere.

Természetesen szóba került a szombathelyi férfi junior világbajnokság is, Szívós István vezetésével értekeztek az érintettek. A cél mindenképp egy: a lehető legjobban szerepelni az augusztusi vb-n.
Vízilabda hírek
Utánpótlás
kemény ferenc
szívós istván
Merész András
benczur márton
godova gábor
kesztehyli tibor
derekas szilárd
szakmai
tanácskozás