cover image
Egyéb
Utánpótlás

Női junior-Eb: Svájc letudva, jöhetnek az oroszok

2014. szeptember 10. 14:58

Könnyedén nyert a római junior Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében a magyar válogatott. Csütörtökön Oroszország következik.

Olyan nagyon nem aggódtunk a Svájc elleni nyolcaddöntő előtt, hiszen az ellenfél nem tartozik az acélos európai csapatok közé. A csoportmeccsek során az olaszok 33-5-re, az ukránok 15-2-re intézték el őket.

Rögvest at első akciónkból 5 métereshez jutottunk, Leimeter Dóra be is lőtte, 1-0. Két ember között is befordult Gurisatti Gréta a 2. percben, szép gól lett a vége, 2-0. Egy szép labdaszerzés után megúsztak a mieink, Illés Henrietta szerezte a harmadik gólunkat. Gyorsan, pörgősen játszott a magyar válogatott, ez is volt a cél, hogy minél jobban rápörögjenek a csütörtöki, oroszok elleni negyeddöntőre. Leimeter Dóra is megúszás után találta be a negyed közepén (4-0).

Sikter Diána ejtett (5-0), majd időt kért a svájci kapitány, Andre Kiefner. Lehetséges, hogy azért, hogy legalább legyen egy olyan támadása a svájciaknak, amikor eljutnak a kapu előtti területig - addig ugyanis ez nem sikerült. A 6. perc elején Horváth Brigitta nagyot küzdött középen, megérte, 6-0. Kedden ennyi volt az Izrael elleni első negyed részeredménye. Most rátettek a lányok még egy kicsit: előbb Gurisatti Gréta 5 méteresből volt eredményes, majd egy időkérés után szabaddobásból talált be Horváth. Nekünk nyolc, nekik semmi.

A második negyed elején 47 másodpercig kellett várni az első magyar gólig, Szilágyi Dorottya lőtte (9-0). Gurisattié volt a 10. magyar találat, egy pöccintés középről, majd ugyanő következett, az már szépségdíjas befordulás után született (11-0). A negyed felénél jegyzhettük fel az első svájci kapuralövést, Doroszlai Vandának csemege volt. 3:54-gyel a nagyszünet előtt jártunk egy tucatnál, Máté Zsuzsanna jóvoltából, aztán még jött 5 magyar gól: Kuna Szonja, Sikter Dia, Gurisatti Gréta, ismét Kuna, majd Leimeter talált be, 17-0 volt a félidei állás.

11 másodperc alatt gólt szereztünk a harmadik negyed elején, Szilágyi messziről talált be (18-0), s később sem volt megállás. Kuna Szonja úszott meg (19), majd egy gyors akció után Sikter Dia lőtt a kapuba, ez volt a 20. magyar gól. Aztán már-már rendkívüli történés esett: van Westendorp messziről nagyon eltalálta, meg kellett hajolnia a magyar kapusnak, meglett a becsületgól, 20-1.

Sikter "21-ezett" aztán, Gurisatti gondoskodott, hogy Svájc a 22-es csapdájában legyen egy pár pillanatig. Úgy bő egy percig volt abban, ugyanis az 5. percben Gurisatti már a 23. magyar találatot jegyezte. Kuna büntetője következett (24-1), majd egy megúszás utáni gólt követően Tamás Viktória is megszerezte első találatát (26-1). Kunáé volt a 27. gól, ezzel zárult a negyed. 

Horváthé volt az első magyar gól a zárónegyedben, Illésé a második, Farkasé a harmadik, ami egyben a 30. magyar gólt jelentette. Sikter Dia is gyarapította góljai számát (31-1), a svájciak képtelenek voltak támadást vezetni, a szoros emberfogás ellen nem volt gyógyszerük. A kapusuk sem állt a helyzet magaslatán, Gurisatti lövését például akár védhette is volna, néhány korábbi magyar lövéssel egyetemben (32-1). Szép távoli lövéssel jelentkezett a 6. percben Máté Zsuzsa (33-1), Horváth pedig már a 7. percben szerezte újabb gólját. Gurisatti Gréta és Szilágyi gólja között alig 5 másodperc telt el, utóbbi rögtön ellopta a középkezdésnél a labdát (36-1).

Kuna még egyszer betalált, 37-1 a vége.

Az orosz meccs más tészta lesz.
 
Petrovics Mátyás értékelése:

"A mai napot is az oroszok elleni meccs szellemében töltöttük el, próbáltuk modellezni, mit hogyan csináljunk csütörtökön. Mikor reggelizzünk, mikor ebédeljünk, mikor eddzünk, hiszen ellenük is fél háromkor játszunk majd. A reggeli edzésünk is az oroszok elleni taktikai felkészülésünkről szólt, aztán a kapusoknak tartottunk egy kis edzést. Holnap is fogunk, mert az Izrael és a Svájc elleni meccsünkön alig jutott el lövés hozzájuk, muszáj őket belőni.

Ami a meccset illeti: most is a sebesség volt a fontos, hiszen az oroszok nagyon gyorsan játszanak, fel kell erre készülnünk. A lányok betartották a kéréseinket, a számszerű eredmény ilyen értelemben másodlagos volt. Holnap szurkoljon mindenki, mi igyekezni fogunk."

Eredmény - női junior Eb, nyolcaddöntő:


Magyarország-Svájc 37-1 (8-0, 9-0, 10-1, 10-0)
Gólszerzők: Gurisatti 9, Kuna 6, Sikter 5, Szilágyi, Horváth 4-4, Leimeter 3, Illés, Máté 2-2, Farkas, Tamás 1-1, illetve van Westendorp 1
 
További eredmények:
 
Ukrajna-Izrael 9-6
Nagy-Britannia - Szerbia 10-7
Spanyolország-Szlovákia 21-1

A folytatásban:

A 13-14. helyért: Portugália-Törökország, csütörtök, 13 óra

A négy közé jutásért:

Magyarország-Oroszország, csütörtök, 14 óra 30 perc
Ukrajna-Görögország, 16 óra
Spanyolország-Hollandia, 17 óra 30 perc
Nagy-Britannia - Olaszország, 19 óra

Vízilabda hírek
Utánpótlás
női junior válogatott
Leány ifjúsági válogatott
petrovics mátyás
női junior eb 2014