cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Világkupa: ezüstérem, büntetők után

2014. augusztus 24. 10:34

A magyar válogatott elveszítette a szerbek elleni Világkupa-döntőt, miután két alkalommal is hibázott a büntetőpárbaj során.

A magyar válogatott egy döntetlennel és négy győzelemmel jelentkezett mindezidáig Almatyban, ez pedig a döntőbe jutást eredményezte. (Előbb legyőztük a horvátokat, majd Kazahsztánt is, hogy következzen az ausztrálok elleni 8-8, majd a dél-afrikaiak elleni 15-1. Az elődöntőben az amerikaiakat vertük 7-5-re.)

Mióta Benedek Tibor a szövetségi kapitány, minden világeseményen döntőt játszhatott a férfiválogatott. A mérleg: két Világliga-ezüstérem, egy Európa-bajnoki ezüstérem és egy világbajnoki cím. Legutóbb a budapesti Eb-n Szerbia jobbnak bizonyult a döntőben, most itt volt a lehetőség a visszavágásra. Annak ellenére, hogy csupán Dusan Mandic volt ott Budapesten a jelenlegi szerb keretből, ez ismét egy erős szerb nemzeti csapat volt.

A magyar együtesben is akadtak változások az Eb-hez képest, három plusz egy (a kapusposzton is ugyebár), a helyzetünket a döntő előtt az nehezítette, hogy az amerikaiak ellen brutalitásért kiállították Varga Dénest, aki így kihagyta a finálét - ez teljesen új helyzetet teremtett.

A szerbek biztosan haladtak a döntő felé, minden mérkőzésüket megnyerték: Montenegró, Dél-Afrika, az Egyesült Államok, Kazahsztán és Horvátország ellen. 

A magyar válogatott 1979, 1995 és 1999 után nyerhette meg a Világkupát (a korábbi győztesekről itt lehet olvasni). A bronzérmet Horvátország szerezte meg, miután 8-6-ra legyőzte az Egyesült Államokat a döntőt megelőzően.

Erdélyi elhozta az első ráúszásnál, majd Hárai harcolt ki fórt, Erdélyi lövését azonban Zivojinovic védeni tudta. Emberhátrányba kerültünk rögtön, de azonnal labdát szereztünk. Madaras lövése is elakadt aztán a szerbek kapusában, majd Markovic küldte meg, a blokk és Decker hárított. Hárai sapka nélkül csavart, kapufa, a másik oldalon Vuksanovic ejtett, kapufa.

Szépen kijátszotta a magyar csapat a fórt, a végén Decker Ádám emelkedett, de a kapus ölébe lőtt. Az újabb magyar előnynél, az 5. perc elején Benedek Tibor kért időt. Labdát szerzett Vuksanovic a magyar akció során, a szerbek emberelőnye viszont újra hatástalan volt. Bátori Bence szerezte a meccs első gólját a 6. percben, emberelőnyből (1-0).

Hatalmas góllal válaszolt Dusan Mandic, szabaddobásból, 1-1. Gyors lövés jött magyar emberelőnyben, a kapufáról kipattanó labda maradt a mieinknél. Erdélyi Balázs lőtt a jobb felsőbe, 2-1-re vezetett a magyar válogatott. Decker fogta meg Mandic közeli húzását egy szép szerb figura után, majd az utolsó percben Savic kapitány kért időt egy páros kiállítás után. Jött két szerb lövés, mindkettő elakadt, 2-1-es magyar előny maradt az első negyed végén.

Egy gyors szerb akció után Obradovic egyenlített, teljesen egyedül maradt, 2-2. Hárai válaszolt azonnal, ő a torna egyik magyar hőse, emberfeletti küzdelmet folytat középen, minden meccsen.

Sőt, Hosnyánszky Norbert találatával már kettő volt a magyar előny, messziről vette be Zivojinovic kapuját, 4-2! Nemanja Ubovic is betalált, zárkóztak a szerbek. A negyed közepén támadhattak az egyenlítésért, ráadásul emberelőnyben, de Mandic fölédurrantott. Egy-egy elhamarkodott lövés következett ezután, majd Dejan Savic kért időt emberelőnyben. Subotic nem sokat szórakozott, a labdajáratás után azonnal ellőtte középről, 4-4.

A 6. percben fontos helyzetben hárított a szerb blokk, majd Decker tette ugyanezt Vuksanovic lövése után. Varga Dániel célozta meg a jobb felsőt, a szerb kapus résen volt. Angyal Dániel ziccerét is megfogta Zivojinovic, kár volt érte. Nagyszerű Erdélyi-gól következett ezután, már majdnem letelt a támadóidő, amikor két ember között kibújt Balázs, és a hálóba lőtt, 5-4. Ez volt a félidei állás.

A nagyszünet után is elhozta a labdát Erdélyi, de az első magyar akció hatástalan volt. A másik oldalon Vuksanovic lőtt hatalmas kapufát. Angyal Dániel lőtte a hatodik magyar gólt, szépen emelkedett középen, nem figyeltek rá, 6-4. A magyar blokk mentett, majd Erdélyi lőtte el hamar.

Az első előny ebben a negyedben a szerbeket illette, de Rasovic kapufát lőtt. Rendre jöttek a szerb előnyök, Obradovic használt ki egyet, ezzel lett 6-5 - pedig félig-meddig leperdült a kezéről a labda. Hosnyánszky Norbert lőtte el a szabadot, majd egy magyar kiállítás után időt kért Szerbia. Bődületes kapufát lőttek, majd ismét emberelőnybe kerültek, és ismét kapufa lett a vége.

Aztán mi is kaptunk egyet, s miután majdnem bunyó következett, Benedek Tibor időt kért. "Nyugi van, ezt akarják, hogy idegesek legyünk" - mondta a srácoknak a kapitány, és ebben (is) igaza lehetett.

Újabb gól már nem született a negyedben, pedig kétszer is előnyben voltunk, maradt az egygólos előny a zárónegyedre.
 
A szerbeké lett az első akció lehetősége a ráúszás után, Vasic éles szögből vállalta el, Decker a helyén volt. Bedő harcolt ki kiállítást, amelynek végén Decker Ádám lőtt szép gólt, 7-5. Húzásra tették be a szerbek előnyben, de Ubovic fölépiszkálta a labdát. Dusan Vasic emberelőnyből szerezte a hatodik szerb gólt, 7-6. Egy lejárt magyar akció után az egyenlítésért támadhatott Szerbia, Mandic ismét a kapufát találta el, de nem volt igazi lövőhelyzet.

Hárai Balázs alighanem Guiness-rekordot ért el, a "Hányszor szakították le a sapkámat?" versenyben, fájó, hogy a negyedik perc közepén az emberelőnyünket nem tudtuk kihasználni. A szerbek sem, Mandic lőtte el a következőt is. Bedő közelről Zivojinovicba lőtt emberelőnyben, majd Mandic harmadszor is megpróbálta, ezúttal is kapufa lett a vége, a vízről pattant a felső lécre. Subotic egyenlített egy nagy góllal, másfél perccel a vége előtt, 7-7.

1:17-tel a vége előtt emberelőnybe kerültünk, Benedek Tibor időt kért. Hárai húzta rá, nem sikerült, maradt nálunk a labda, majd Hosnyánszky lövését védte a szerbek kapusa. A végén nem tudtuk ellőni, jöhettek az 5 méteresek.

Az 5 méteresek párbaj során a szikár tények:

Elsőnek Madaras Norbert állt oda, belőtte - 8-7.

Következett Mandic, ő is betalált - 8-8.

Bátori Bence neve napján, kihagyta - 8-8.

Subotic jött, belőtte - 8-9.

Hosnyánszky volt a soros, kapufa - 8-9.

Rasovic, belőtte - 8-10.

Erdélyi Balázs, belőtte - 9-10.

Vasic, bevágta, Szerbia Világkupa-győztes - 9-11.

Benedek Tibor a lefújás után a vlv.hu-nak:

"Nehéz most bármit mondani...A 7-7-tel nem volt bajom, az ötméterespárbajról azt gondoltam, hogy nem fogunk tudni kikapni, de sajnos nem így alakult."

Eredmény - Világkupa, döntő:

Magyarország-Szerbia 7-7 - büntetők után 9-11 (2-1, 3-3, 1-1, 1-2 - 2-4 ) 
Gólszerzők: Erdélyi 2, Bátori, Hosnyánszky, Hárai, Angyal, Decker 1-1, illetve Subotic 3, Vasic 2, Mandic, Ubovic 1-1

A bronzmeccsen:

Egyesült Államok-Horvátország 6-8 (2-2, 1-3, 0-2, 3-1)
Gólszerzők:
Bowen 2, Obert, Cupido, Smith, McConnell 1-1, illetve I. Milakovic 3, Bukic 2, K. Milakovic, Macan, Vukicevic 1-1
 
Az 5. helyért:
Ausztrália-Kazahsztán 12-6 (1-1, 5-2, 4-2, 2-1)
Gólszerzők: Cotterril 4, Younger, Roach 3-3, Gilchrist, Emery 1-1, illetve Ukumanov 2, Ruday, Pilipenko, Manafov, Koliadenko 1-1

A 7. helyért:

Dél-Afrika-Montenegró 10-13 (2-3, 1-3, 4-4, 3-3)
Gólszerzők:
P. Le Roux 3, E. Le Roux, Badenhorst 2-2, Card, Carvalho, Rabie 1-1, illetve Saric 4, Murisic 3, Cuckovic, Bulatovic 2-2, Markovic, Vidovic 1-1

A Világkupa végeredménye:

1. Szerbia
2. Magyarország
3. Horvátország
4. Egyesült Államok
5. Ausztrália
6. Kazahsztán
7. Montenegró
8. Dél-Afrika

A torna legjobb játékosa: Varga Dániel (Magyarország)
Gólkirály: Bret Bonnani (Egyesült Államok)
A legjobb kapus: Stefan Zivojinovic (Szerbia)
A legjobb védő: Jesse Smith (Egyesült Államok)

Az újságírók által legjobbnak vélt csapat: Zivojinovic (Szerbia) - John Mann (USA), Jesse Smith (USA), Bret Bonnani (USA), Dusan Mandic (Szerbia), Varga Dániel (Magyarország), Strahinja Rasovic (Szerbia)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
világkupa
Férfi válogatott
almaty
kazahsztán
Benedek Tibor