cover image
Egyéb

Kásás Tamás: Tibor hihetetlenül tud motiválni

2014. július 10. 14:32

Az Európa-bajnokság egyik nagykövete. Mindent megnyert, amit egy vízilabdázó pályafutása során megnyerhet. Úgy gondolja, a mieink mellett szól, hogy kapitányunk maximálisan felkészíti majd a fiúkat a tornára.

Ő maga minden magyar meccset megnézne, de azért nemrég nyílt éttermében is lesz dolga júliusban.
 
Megnyerjük?
Ha én azt tudnám!

Ha megnyerjük, miért nyerhetjük meg?
Azért, mert biztos vagyok benne, hogy megfelelően készülnek fel a fiúk, valamint Tibi és a stábja a tornára, mindent megtesznek a siker érdekében. Mindenki tudni fogja, mi a dolga, és minden adott lesz a győzelemhez. Igaz, ott vannak az ellenfelek is...

Mi ennek a magyar válogatottnak a legnagyobb erőssége?
Az egység, hogy mindenki egy hullámhosszon van. A játékosok elfogadják, ha csak részfeladatot kapnak, mindenki tudja, mit várhat a másiktól. Nagyon tudatosan készülnek az ellenfélből is. Magabiztosak a csapat tagjai, és ez azért lehet így, mert világosan ki vannak alakítva a szerepek.

Ebben a válogatottban is vannak fiatal és rutinosabb játékosok, mint ahogyan az a Kemény-válogatott esetében volt annak idején, az 1997-es kezdetkor. Akkor hamar kiderült, hogy a két közösség kiválóan tud együttműködni. Azóta viszont eltelt 17 év, a mostani fiatalság már egy teljesen más generáció, máshogy nőttek fel a srácok: könnyebb vagy nehezebb lehet most beállni a sorba?
Ez intelligencia kérdése. Az idősebb is nyerni akar, a fiatalabb is, így rá is vannak kényszerülve a felek az együttműködésre. De ebből sosem volt probléma a magyar válogatottban, az idősebbek tudták, hogy mi jók voltunk, hiszen előtte mindent megnyertünk az utánpótlás korosztályban. Tudták, hogy segíteni tudjuk őket, és mi is tudtuk, hogy támaszkodhatunk a tapasztalataikra. Akik most bekerültek a keretbe, tisztelik az idősebbeket az eredményeik miatt, Tibi ezt nagyon jól kezeli, kiválóan összehangolja a srácokat.

Benedek Tibor tudatosságát kiemelted, mint a siker egyik zálogát. Mikor látszott rajta, hogy ő az edzői pályára is tudatosan készül?
Amikor először csapatkapitány lett, Athénban, akkor már érezni lehetett, hogy megért benne az elhatározás, hogy a pályafutása végén ez lesz az útja. Mi legalábbis így gondoltuk. Már akkor is nagyon tudott motiválni. Amikor aztán Dénes mellett másodedző lett, már biztos vagyok benne, hogy konkrét elképzelésekkel készült a jövőre, és addigra már feltérképezte a nemzetközi mezőnyt is. Amikor kinevezték kapitánynak, már világos terve lehetett a folytatásra.

Ahogyan Benedek Tibor, te is voltál csapatkapitány a válogatottban, Athén után, két évig. Tényleg fontos ez a szerep?
Igen. Amikor Tibi volt a kapitány, a második legidősebb játékos négy évvel volt fiatalabb nála, az ő helyzete sajátos volt tehát. Már csak a kor miatt is felnéztek rá, volt súlya a szavának, remekül motivált. A mindenkori kapitány tényleg összefogta a csapatot, közvetített Dénes és a játékosok között. Persze az idősebbek azért néha beszálltak egy-egy fontos kérdésben, így többször is megoszlott a felelősség.

Gondolom, Varga Dani személye garancia ugyanerre.
Igen, ő egy nagyon intelligens ember, aki összefogja ezt a társaságot. Ott van mellette Madaras Norbi is, aki idősebb nála, ketten azért jó alapot jelentenek a harmónia elérésére.

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

Bár már bevallottan nem követed annyira a vízilabdát, de mégis, kik lehetnek a legnagyobb ellenfeleink?
A szerbekről tudjuk, hogy nagyon jók, és a horvátok sem lehetnek nagyon rosszak, nem beszélve Montenegróról. Az olaszoknál tétmeccsen szerintem jobbak vagyunk, azt hiszem, a spanyolok lehetnek azok, akiktől meglepetésre lehet számítani, nyilván a BL-győzelem is feldobja őket, és taktikailag nagyon erősek.
Velük kezdünk.

Ez jó, mert az első meccsre mindig sokkal jobban fel lehet készülni. Az Eb alatt, a meccsek között már kevesebb idő van speciálisan gyakorolni.
Drávucz Ritának „köszönhetően” eléggé erős csoportba kerültünk…

Egyrészt úgyis mindenkit meg kell verni, ha az aranyéremre pályázunk, másrészt biztos vagyok benne, hogy Tibi mindegyik meccsre külön speciális, tudatos taktikával készül.

A srácok elvonulnak a nyilvánosságtól, ahogyan annak idején 2001-ben ti is. Ez jó így?
Igen, egy itthoni világversenyen a szokottnál is nagyobb szeretet övezi a csapatot, ami néha túl sok, és ez elvonja a figyelmet a feladatoktól. Jobb csak a mérkőzésekre koncentrálni. Amikor persze mi 13 éve megérkeztünk az uszodába, megéreztük a felfokozott várakozást és izgalmat, a szeretet ott is a nyakunkba zuhant. Óriási élmény volt az az Eb, annak ellenére, hogy nem nyertük meg a tornát. A közönség szeretete nem lankadt, és bár csalódás volt az olaszok elleni elődöntő, végül a bronzmeccsen győzni tudtunk. Az olimpia utáni év nem szokott szerencsésen alakulni az aktuális bajnoknak, hiszen akkor tudat alatt is leereszt a csapat. Ráadásul mindenki minket akart megverni.

Most is, hiszen mi vagyunk a világbajnokok.
Így van, most mindenki jobban harap majd, de ez nem hat az újdonság erejével már. Ez egy jó csapat, fel fognak készülni.

Hol leszel többet az Eb alatt? Az éttermedben vagy az uszodában?
Ingázni fogok, az étteremre is figyelnem kell, de persze minden magyar meccset szeretnék élőben megnézni.

Az olasz válogatott megfordul majd az étteremben?
Biztosan, már a magyar-olasz barátságos meccs előtt is jártak itt, és most már legalább tudják, hová kell jönni. Néhányukkal tartom a kapcsolatot, biztos találkozunk majd az Eb alatt is.

Mi a helyzet a foci vébével, ami közvetlenül az Európa-bajnokság előtt ér véget? A vb döntője éppen a magyar-spanyol nyitómeccs előestéjén lesz. Benedek Tibor kicsit aggódott is az időpont miatt. Mit tanácsolsz, megnézzék a srácok? 
Attól függ, mikor kezdődik.

Este kilenckor.
Szerintem nyugodtan nézzék meg, legalább egy kicsit ellazulnak, talán könnyebben tudnak elaludni. És aztán másnap újult erővel verhetik meg a spanyolokat.
Vízilabda hírek
EB Budapest 2014
eb 2014 budapest
budapest eb 2014
Európa-bajnokság
kásás tamás