cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Tornagyőzelemmel kanyarodunk rá az Európa-bajnokságra

2014. július 6. 11:52

Első lett a magyar válogatott Düsseldorfban: 12 órával a németek legyőzése után, „hajnali” tíztől az amerikaiakkal is elbántunk (12-11).

Fogalmazzunk úgy, ismét hendikeppel indult a zárófutamnak a magyar csapat: bár Hárai Balázs melegített, ám ismerve Pufi vállának – és összes mozgásszervének és egyéb testberendezésének – érzékenységét, végül nem kockáztattuk meg a játékát, azaz ismét egy centerrel indultunk harcba. Ráadásul úgy, hogy gyakorlatilag 12 órával az előző, szintén kemény, németek elleni csata után – azaz sok idő nem maradt a regenerálódásra. Ez némiképp vissza is köszönt – de csak némiképp.

Varga Dániel átlövésével indult be a gólgyártás – már úgy összességében, mi ugyanis ezzel az első negyedre be is fejeztük az eredményjelző terhelését, az amerikaiak viszont egy véleményes ejtésgóllal, valamint két fórból elért találattal megugrottak 1-3-ra, míg nálunk két lövésből sem jött össze egy előnygól.

A második rész már jobban hasonlított arra, ami egy magyar válogatottól várható: Tóth Márton egy káprázatos csavargóllal szépített – utánaúszott egy elveszettnek tetsző labdának, és a kötéltől bevarrta –, majd Madaras Norbert pazar passzát húzta be. Az amerikaiak egyik rutinos embere, Bonnani ismét visszaszerezte a vezetést (3-4), ám hamarosan már nálunk volt az előny, előbb Hosnyánszky Norbert talált be egy, mondjuk úgy, hosszú lefolyású fórmegjátszás végén, majd egy pazar lefordulás végén Varga Dénes mattolt (5-4).

Nem sikerült azonban lerázni a jenkiket, egy hátrányt kivédekeztünk, a következőből viszont Bonnani gólt lőtt, a nagyszünetben azonban mi vezettünk, miután Nagy Viktor hatalmasat védett hátrányban, átellenben pedig Varga Dániel hátulról csöngetett (6-5).

Fotó: vlv.hu

Fotó: vlv.hu

A harmadik rész elképesztő gólözönt hozott: 10 gól esett, igazságos megoszlásban, igaz, 8-8 után kétszer is az amerikaiak álltak jobban, ám a negyed végére sikerült visszafordítani a szekeret. Tóth Márton megúszásból is gólt tudott lőni, Vámos Márton hozta szokásos, brutális szabaddobásgólját, ám ezután két amerikai találat következett, egy szabaddobás és egy szép fórfigura (8-9). Vámos Marci kapufás gólt szerzett előnyből, utána megint az amik jöttek, fórból, a kapufáról kipattanó labdát értékesítette Samuels, ezután azonban az Amerikából jöttem vetélkedő győztese, Erdélyi Balázs szerzett akciógólt (10-10). A játékrészt pedig Hosnyánszky Norbi hatalmas gólja zárta, a szó legszorosabb értelmében, mivel a duda pillanatában lőtte szét a kaput (11-10).

Aztán, ahogy az lenni szokott, a gólgálát követően hirtelen a védelmeké lett a főszerep, avagy a negyedik játékrészben meglehetősen jól kezdtek szűrni a hátsó alakzatok. A játékvezetők sem szórták a fórokat, hosszú ideig csak egy amerikai előny akadt, ám Varga Dani remekül blokkolt. Alig maradt egy perc, amikor mi is hat az öt ellen játszhattunk – egy nagy nehezen lereagált időkérést követően –, és a meccslabdát sikerült értékesíteni: Hosnyánszky Norbi a szélről bikázta be a labdát (12-10).

Hangulatjavító jelleggel még ők is kaptak egy előnyt, Nagy Viktor védett egy káprázatosat, ám a szöglet után még egy ötméteres is érkezett, amiből Bowen betalált (12-11). Belefért, miképp az is, hogy Szivós Márton szabaddobás-gólját annulálják a játékvezetők – így is háromból három meccset nyerve lett tornagyőztes a magyar válogatott.

Mondjuk úgy, felvezetésnek nem rossz így, egy héttel az Európa-bajnokság előtt.

Fotó: vlv.hu

Fotó: vlv.hu

Eredmény - felkészülési torna, Düsseldorf, 3. nap:
 
Magyarország: Nagy V. - Gór-Nagy, Madaras 1, Erdélyi 1, Vámos 2, Hosnyánszky 2, Decker Á., Szivós, Varga Dániel 2, Varga Dénes 1, Tóth M. 3, Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

USA: Baron - Bell, Obert, Rosenthal, Daboub 1, Cleray, Samuels 2, Bonanni 3, Bowen, McConnell 1, Kimbell, Mann 2, Sibley. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicic

Gól/emberelőny: 3/5, illetve 6/11
Gól/ötméteres: -, illetve 1/1

A másik mérkőzésen:
Montenegró-Németország 7-5

A torna végeredménye:

1. MAGYARORSZÁG 9 pont
2. Montenegró 4 (24-23)
3. Egyesült Államok 4 (32-32)
4. Németország 0
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Férfi válogatott
Benedek Tibor
düsseldorf
tóth márton