cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

A női válogatott legyőzte a Világliga-győztes amerikaiakat

2014. június 26. 17:10

A női válogatott felkészülési mérkőzésen 10-9-re verte az Egyesült Államok csapatát Cegléden.

Az első válogatott mérkőzést rendezik a felújított ceglédi strandfürdőben, pazar hangulatban. Már egy órával a meccs kezdete előtt bőven szivárogtak a nézők a létesítménybe, ebben nagy szerepe volt a nyári időjárásnak. Nagyon meleg volt, legalábbis az előzetes várakozásokkal ellentétben.

Fél órával a meccs előtt már szinte meg is teltek a lelátók, ez nagyszerű látvány volt. A két válogatott a hét eleje óta Hajdúszoboszlón készült együtt, az amerikaik nemrég megnyerték a kínai Világliga-döntőt, a magyar csapat pedig Görögországban nyert felkészülési tornát.

A két csapat kerete a mai mérkőzésre:

Magyarország:
Bolonyai Flóra, Czigány Dóra, Antal Dóra, Kisteleki Dóra, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Illés Anna, Kisteleki Hanna, Tóth ildikó, Bujka Barbara, Csabai Dóra, Menczinger Kata, Gangl Edina, Kasó Orsolya

Egyesült Államok:
Samantha Hill, Alys Williams, Melissa Seidemann, Rachel Fattal, Caroline Clark, Margaret Steffens, Courtney Mathewson, Kiley Neushul, Jillian Kraus, Kaleigh Gilchrist, Annika Dries, Maddie Musselman, Ashleigh Johnson, Makenzie Fischer.

A magyar csapatban nem játszik ezúttal Keszthelyi Rita és Hevesi Anita.

17:43 - A helyi szinkronúszó lányok kezdik a bemutatójukat (méghozzá az István, a király című rockopera dalaira), eközben a magyar válogatott szokásához híven elvonult egy kis meditációs gyakorlatra.
 
A magyar válogatott jövő héten Oroszországba utazik egyébiránt, a Kirisi-kupára. Pénteken a strandvízilabda-bajnokság balatonfüredi fordulóján jelent volna meg az amerikakkal egyetemben, de a forduló elmarad, így nem mennek a lányok sem a Balatonhoz.
 
17:51 - A csapatok bemutatása zajlik az uszodában. Asleigh Johnson kapta a legnagyobb tapsot. A mieinknél pedig természetesen a ceglédi Czigány Dóra.
 
A mérkőzés két játékvezetője az amerikai Mark Maretzki és az Európa-bajnokság egyik magyar játékvezetője, Várkonyi Gabriella.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

1. NEGYED:
 
1. PERC: Az amerikaiak a Johnson, Steffens, Williams, Fischer, Dries, Neushul, Gilchrist, összeállításban, míg a mieink a Bolonyai, Kisteleki Dóra, Takács, Szücs, Csabai, Illés Anna, Antal kezdővel indítottak. Az amerikaiak vitték el az első ráúszást. Csakhogy kivédekeztük az első támadást, majd Kisteleki lőtt a kapusba. Steffens szabálytalansága nyomán 5 métereshez jutottunk, amelyet Antal Dóra értékesített - 1-0!
 
2. PERC: Illés kiállítása után Williams húzta rá a labdát, Bolonyai hárítani tudott. Egy elhibázott magyar bejátszás után kontra az amerikaiak ellen, hogy azután lejárjon a magyar támadóidő, síp nélkül.
 
3. PERC: Szücs védekezett remekül centerben, így megszereztük a labdát, amely után Merész András kért időt, ugyanis emberelőnybe kerültünk Fischer kiállítása nyomán. Húzásra próbálták a lányok Takácsnak bejátszani, elsodorták a labdát előle. Musselman ejtett aztán, a kapufáról ment fölé.
 
4. PERC: Bujka Barbi nagyszerűen fordult le centerben, de a lövése már nem sikerült. Antal Dóri kiállítása után Neushul lőtte el nagyon hamar, a vízről fölépattant. Czigány Dóri állt be aztán, nagy taps fogadta, Még nagyobb Kisteleki Hanna akciógólját, 2-0!
 
5. PERC: Remek védekezés a mieinktől, az amerikai akció végén Clark lőtt messziről, Bolonyai biztosan fogta. Aztán mi kerültünk emberelőnybe, Csabai először a kapusba lőtt, majd Kisteleki Dóra próbálkozott, sikeresen! 3-0, több mint szép!
 
7. PERC: Mathewson lőtt fölé, majd újra fórba kerültünk, Szücs vállalta el, Johnson hárított, majd Csabai és Tóth szerzett labdát közös erővel.
 
8. PERC: Tóth Ildi remek csavarása a kapufáról pattant vissza. Időt kért az utolsó perc elején az amerikai kapitány. Hiába, Steffens lövése (Takács Orsi védekezése nyomán) erőtlenné vált.

3-0 az első negyed vége, nagyszerű.
 
2. NEGYED:

1. PERC: Mi hoztuk el a labdát a második ráúszásnál. Az első magyar akció végén eljutott a labda Bujkáig, de a csavar nem sikerült. Az amerikaiak is a centerrel próbálkoztak, Dries le is fordult, de mellédurrantott. Megint Bujka következett, hárman lógtak rajta, kapufa lett a vége. 
 
2. PERC: Újra a centert próbálták a vendégek, három magyar játékos hatástalanította a próbálkozást. 
 
3. PERC: Megvan az első amerikai gól, Alys Williams szerezte, 3-1. Tóth Ildikóról állították ki Neushult, de Antal Dóra hamar elvállalta, Johnson hárított. Aztán Tóthot szórták ki, sajnos nagyon szépen megoldották: Dries maradt egyedül, behúzta, 3-2!
 
4. PERC: Kisteleki Hanna rosszul játszotta meg Takács Orsit, fordulhattak az amerikaiak, majd kettős emberhátrányba került a magyar válogatott, dörgő kapufa lett a vége Musselman részéről. Megúsztuk.
 
5. PERC: Ismét egy rossz passz támadásban, amely után kontra és kiállítás Bujka kapott kiállítást. Időt kért az amerikai kapitány. (És rákezdett a közönség a biztatásra, ennek örülünk.) Már kiegészültünk, amikor Steffens betalált, a blokk kicsit hézagosra sikeredett. 3-3, 3-0-ról.
 
6. PERC: Illés Anna lőtt messziről, Johnson könnyedén hárított. Aztén Steffens próbálkozott a másik oldalról (most épp a jobb szélen tűnt fel), de Bolonyai háírtott, Kisteleki Hanna megúszott, újra vezetést szerzett a magyar válogatott, 4-3!
 
7. PERC: Nagyon megmozgatták előnyben a magyar védőket az amerikaiak Bujka kiállítása után, a sok mozgás vége, hogy Neushul kicsit tisztán maradt, 4-4!
 
8. PERC: Nem sikerült az utolsó magyar akció, így a félidőben 4-4-et mutatott az eredményjelző.

3. NEGYED:


1. PERC: A magyra válogatott hozta el a labdát Kisteleki Hanna révén. Antal szánta el magát lövésre, nem volt túl meggyőző. Egy elrontott amerikai akció után emberelőnybe kerültünk, de Menczinger már akkor lőtte a kapufát, amikor kiegészültek Steffensék.
 
3. PERC: Szépen szerzett labdát a magyar csapat, és csakúgy, mint az ellenfél, a mieink sem siettették most a támadásokat. Kisteleki Hanna lőtt bombagólt a 3. perc közepén, nem vették komolyan az amerikaiak, hála az égnek, 5-4!
 
4. PERC: Kisteleki Dóra blokkolt hátrányban, ezzel oltottuk ki az amerikaiak emberelőnyét. Elég gyorsan elvállalták mellesleg. Czigány Dóri ejtett a következő akció végén, de ez már csak hamvába holt kísérlet volt. Takács Orsolyát rövid időn belül másodszor is kiszórták Fattal lőtte rá, nagy tévedés volt ez, Bolonyai védeni tudott.
 
5. PERC: Bujka ellen kontrát fújt az amerikai játékvezető, így Merész András hiába kért időt előtte. Bolonyai védett aztán bravúrosan.
 
6. PERC: Illés Anna kiállítása után emberelőnybe került az USA csapata, lőttek is, a lepattanó után Kisteleki Hanna húzta vissza az amerikait, újabb előny, Neushul talált be. 5-5, de a következő akciónál Szücs gondolt egyet, jól tette, ismét vezetett a magyar csapat. Nem sokáig, még egy fór a túloldalon, Steffens kihasználta a bal szélről, 6-6!
 
8. PERC: Nem sikerült a Bujka Barbinak szánt beadás, maradt 15 másodperce az amerikaiaknak. "Csak védekezés, szoros" - kérte Merész András a lányoktól.
 
4. NEGYED: 
 
1. PERC:  A magyar válogatotté a ráúszás. Kisteleki Dóri próbálta centerben Tóthot megjátszani, elpöccintették előle, majd Gilchrist tétovázott, nem merte ellőni tiszta helyzetben. 
 
2. PERC: Kisteleki Hanna ejtésével indult a negyed második perce. Majd elvették a labdát a vendégektől, az amerikai kapitány nagyon reklamált. Megúszott aztán Kistelek Hanna, és góljával ismét átvettük a vezetést, 7-6.
 
3. PERC: Kimaradt amerikai előny, majd Menczinger Kata és Tóth Ildi között Neushul lőtt akciógólt, 7-7!
 
4. PERC: Tóth Ildikó harcolta ki a fórt, Seidemannt küldték ki, majd pimasz gólt szerzett Kisteleki Dóra a jobb szélről. 8-7! Menczinger Kata szerzett gyönyörűen labdát, ezek a magyar válogatott pillanatai voltak. Czigány aztán kicsit hamar vállalta el a lövést, kapufa lett a vége.
 
5. PERC: Neushul két ember mellett is ráküldte, a kapufán csattant a labda. Szücs Gabriella lövésébe ért belea blokk, majd az ellenoldalon Illés Anna szerzett labdát. Időt is kért a kapitány, emberelőnyben. "Nusi, kihajlásból" - kérte a kapitány, Illés Anna pedig meg is csinálta, 9-7 lett ezzel a magyar válogatott javára!
 
6. PERC: M-zóna, Fattal lőtte át, nagyon fölé. Antal játszotta meg Takácsot, 5 méterest érően fordult le. Czigány Dóra vállalta el, kapufára lőtte. 
 
7. PERC: Musselman lőtte el keresztbe a labdát másfél perccel a vége előtt, majd Takács Orsi a kapusba lőtt, hogy aztán Gilchrist találjon be, miután szétszakadt a pálya, 9-8!
 
8. PERC: Kisteleki Hanna góljával 10-8, emberelőnyből, Seidemannt küldték ki előtte. 41 másodperc volt ekkor hátra. Neushul 29 másodperccel a vége előtt lőtt gólt, 10-9. 
 
A végén megtartottuk a labdát, a magyar válogatott 10-9-re legyőzte az Egyesült Államok csapatát.


Eredmény - felkészülési mérkőzés:

Magyarország-Egyesült Államok 10-9 (3-0, 1-4, 2-2, 4-3)
Cegléd, 600 néző, vezette:
Maretzki, Várkonyi
 
Magyarország: Bolonyai - Antal 1, Kisteleki D. 2, Szücs 1, Takács, Illés 1, Csabai. Csere: Gangl (kapus), Czigány, Kisteleki H. 5, Tóth I., Bujka, Menczinger. Szövetségi kapitány: Merész András

USA: Johnson - Williams 1, Steffens 2, Neushul 4, Gilchrist 1, Dries 1, Fischer. Csere: Seidemann, Fattal, Clark, Kraus, Musselman. Szövetségi kapitány: Adam Krikorian
 
Gól/emberelőny: 2/7, illetve 4/13 
Ötméteresek: 1/2, illetve –
 
 

Vízilabda hírek
Női válogatott
Merész András
egyesült államok
cegléd