cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Szerb siker, magyar ezüstérem a Világligában

2014. június 21. 12:18

A magyar férfiválogatott 10-6-os vereséget szenvedett a dubaji Világliga-döntőben Szerbia együttesétől. Varga Dániel lett a torna MVP-je.

Nem sikerült a bravúr, a továbbra is előttünk járó szerbek biztosan győzték le a mieinket a Világliga fináléjában. 2013-hoz hasonlóan ismét az ezüst jutott a magyar válogatottnak. Tavaly a Világliga-ezüst után jött a barcelonai arany, maradjunk annyiban, a budapesti Európa-bajnokság 23 nap múlva kezdődik. Addig még van idő tovább fejlődni. 
 
A mérkőzésen történtekről az alábbiakban lehet olvasni. Nem mellékesen a torna MVP-je Varga Dániel lett.
 
1. NEGYED:

Egy kicsit késve indult a döntő, mert a bronzmeccsen 8-8-ra végzett Montenegró Ausztráliával, így büntetőkkel döntötték el az érem sorsát: Montenegró 4-1-re hozta ezt a párharcot.

Az első bosszús percek akkor következtek, amikor világossá vált, hogy a Dubai Sport nevű csatorna éppen a döntőt nem közvetíti, így a streammel nem tudtunk olvasóinknak szolgálni, elnézést kérünk ezért. A Digi Sporton persze lehetett látni, hogy Filip Filipovic emberelőnyből megszerzi a vezetést Szerbiának. Varga Dénes büntetőből egyenlített (1-1).

Nagy Viktor pillanatai következtek, de Prlainovic szabaddobásánál, majd Stefan Mitrovic ejtésénél nem tudott hárítani (1-3). Madaras hozta közelebb a mieinket, majd egy szerb időkérés után Nagy védett, hogy aztán Erdélyi Balázs a körömpasszok után a kapusba lőjön. 3-2-es szerb vezetéssel ért véget az első negyed.

2. NEGYED:

Elhoztuk a labdát a második ráúszásnál, Szivós lőtte rá az akció végefelé, Pijetlovic védeni tudott. Hárai harcolt ki emberelőnyt, ami aztán sajnos kimaradt, és hiába maradt nálunk a labda, elhalt a támadásunk. Angyalt küldték ki ezután, Mitrovic kegyetlenül és nagyon gyorsan kihasználta a helyzetet (2-4). 

watch?v=IMVARGEGgIQGojko Pijetlovic sajnos remek formában védett, Gór-Nagy próbálkozott 5 perccel a nagyszünet előtt, majd a centerrel kísérleteztünk, hiába, a játékvezetők nem sípoltak.

Filipovic próbálta átejteni Nagy Viktort, ezúttal nem sikerült neki. Kár, hogy Mandic labdát szerzett, így nem tudtunk közelebb kerülni a negyed derekán.

Aztán 5 méteresből is betalált Filipovic, 5-2-re húztak el. Ekkor kért időt Benedek Tibor. 3 perccel a vége előtt jöhettünk ismét, de hiába játszottuk meg Tóth Mártont, a támadás sikertelen volt. Filipovic viszont a túloldalon belelendült, akcióból lőtt a kapuba Erdélyi mellett, 6-2 oda.

Kaptunk egy fórt, de Vámos Márton a rövid oldalra lőtte a lóba után, könnyen védte a szerbek kapusa.

Nagy Viktor aztán egy potyát is bekapott, egészen pontosan a hóna alatt besuhant a labda a hálóba Mandic lövése nyomán, 2-7. Nagyon gyorsan előttük aztán a labdát, helyzet nélkül, Mitrovic lövésénél Nagynak oda kellett érnie a 2-8 elkerülése érdekében.

Vámos Marci aztán újra elvállalta a fórt, ezúttal is sikertelen volt a próbálkozás, oldalháló.

A nagyszünetben: 2-7.

3. NEGYED:

Decker Attila állt be a második félidőre, és az első szerb akciót hatástalanította is. Aztán a blokk segített neki. Előtte és utána is pontatlanul, kicsit könnyedén akarták a srácok megjátszani a centert, a szerbek ellenben védekezésben nagyon figyeltek.

Nikic csavarral próbálkozott, Decker a helyén volt. Szivós kapta meg tisztán a labdát a következő magyar akciónál, de a húzása nem jött össze, lecsúszott a labda az ujjáról.

A negyed közepén kaptuk az első fórt ebben a nyolcpercben, nem sikerült kihasználni. Ellenben Mitrovicnak akcióból is sikerült szolnoki csapattársa kapujába találnia, 2-8. 

Varga Dénes lövése messze elkerülte a kaput, szinte fel sem tudtuk építeni a támadást, a szerbek védekezésének áttörése nagy feladatnak bizonyult.

Sőt, Mitrovic pazar passza után (előnyben) Dusko Pijetlovic is behúzta a labdát a magyar kapuba, 2-9!
 
Ezután jött egy nagyszerű magyar találat. Varga Dénes kapta Hosnyánszkytól a lasztit, mielőtt lefordult a védőjéről és magasan kiemelkedett, hogy aztán átejtse a kapust, 3-9.

2:13-mal a vége előtt kontrát fújtak a szerbek ellen, de előbb Varga Dániel lőtt korán a blokkba, majd lejárt a támadóidőnk, a végén csak egy ejtésre maradt idő.

47 másodperccel a vége előtt időt kért Benedek Tibor. Gyorsan elsodorták a labdát a mieink elől, így jöhettek a szerbek, a támadás végén Mandic ejtette át Deckert a jobb szélről, 3-10. 

4. NEGYED:


Elhozták a negyedik ráúszás alkalmával is, de az első nagy helyzet Szivós előtt adódott, aki egy megúszás után Vámostól kapta a labdát. A kapus még védeni tudott, de támadhattunk tovább, Varga Dénes pedig szép akciógóllal jelentkezett (4-10).

Varga Dániel lőtt aztán nem sokkal később, a kipattanóra Hárai próbált lecsapni, de nem sikerült a hálóba kotorni a labdát.

Decker Attila ért oda egy labdára, majd aztán megint egy távoli, nem túl nagy meggyőződéssel eleresztett magyar lövés következett.
 
Emberelőnybe kerültünk, de Mitrovic klasszis megoldással lehúzta a labdát a jobb szél elől. El kell ismerni, a szerb válogatott rendkívül jól játszott, a játék minden elemében.

Varga Dániel úszott meg a negyed közepén, és közelebb hozta a magyar csapatot, 5-10. Radjan fórból eleresztett lövését védte Decker, majd a centert nem hagytuk megjátszani.

Egyszerűen lelopták Varga Dániel kezéről a labdát Benedek Tibor időkérését követően, majd Radjan próbálkozott ismét, Decker a helyén volt, hogy aztán Varga Dénes maradjon elöl. Megkapta a labdát, és 10-6-ra szépített.
 
Decker Attila azért erőt demonstrált, kivédte Markovic büntetőjét 1:10-zel a vége előtt, majd az utolsó magyar támadásnál Varga Dániel lőtt fölé.

Még egyet jöhettek a szerbek, de már nem erőlködtek, Szerbia 10-6-ra legyőzte a magyar válogatottat.

A szerbek nyolcadik elsőségüket szerezték a sorozatban.
 
Benedek Tibor a vlv.hu-nak a döntő után közvetlenül így értékelt: "Láthatóan ez a szerb csapat ma jobb volt nálunk, ehhez kétség sem fért. Annyiban tudok örülni csak, hogy így legalább látjuk, hogy még nagyon messze vagyunk a céljainktól."

Eredmény - Világliga, döntő:

Magyarország-Szerbia 6-10 (2-3:, 0-4, 1-3, 3-0)
Dubaj, vezette:
Gomez (olasz), Borrell (spanyol)

Magyarország: Nagy V. - Gór-Nagy, Madaras 1, Erdélyi, Vámos, Hosnyánszky, Angyal, Szívós, Varga Dániel 1, Varga Dénes 4, Tóth M., Hárai, Decker A.. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Szerbia: Pijetlovic - Mandic 2, Gocic, Rangelovic, Cuk, Pijetlovic 1, Nikic, Markovic, Radjen, F. Filipovic 3, Prlainovic 1, S. Mitrovic 3, B. Mitrovic. Szövetségi kapitány: Dejan Savic

Gól - emberelőnyből: 1/9, ill. 3/6
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. 1/2

A nap további eredményei:

Montenegró-Ausztrália 12-9 (1-2, 3-2, 1-2, 3-2, az ötmétereseknél 4-1) - bronzmérkőzés

USA-Kanada 14-11 (3-3, 2-2, 4-1, 5-5) - az 5-6. helyért

Kína-Brazília 7-8 (2-1, 1-1, 2-2, 2-4) - a 7-8. helyért 

A Világliga végeredménye:

1. Szerbia
2. Magyarország
3. Montenegró
4. Ausztrália
5. USA
6. Kanada
7. Brazília
8. Kína

Díjak: 

A legértékesebb játékos: Varga Dániel
A legjobb kapus: Gojko Pijetlovics (Szerbia)
A gólkirály 17 találattal: Filip Filipovics (Szerbia)

A média látal megválasztott all star-csapat:
Kapus: Gojko Pijetlovics (Szerbia)
Center: Dusko Pijetlovic (Szerbia)
valamint: Alexander Bowen (USA), Filip Filipovics (Szerbia), Mladan Janovics (Montenegró), Aidan Roach (Ausztrália), Varga Dániel.

Előzmények:

A magyar válogatott biztosan menetelt a Világliga döntője felé. A selejtezők során Görögországot és Horvátországot előzte meg a csoportjában úgy, hogy egyetlen meccset sem veszített el a riválisok ellen.

A dubaji Szuperdöntőben aztán minden találkozót megnyert, Ausztráliát 6, Kanadát 7, az Egyesült Államokat 7, Kínát 8, Montenegrót pedig az elődöntőben 2 góllal. Benedek Tibor elégedett a látottakkal, szépen dolgozik a csapat, egységes, higgadt játékkal jutott a döntőbe.

"Mi ezért a két meccsért jöttünk ide" - mondta a kapitány a Montenegró elleni elődöntő után, a Szerbia elleni döntő előtt. Kétségtelenül ezek a legerősebb együttesek a tornán, ráadásul ez a két válogatott európai csupán az ellenfeleink közül - ez nem mellékes így az Eb előtt nem sokkal.

Tavaly Cseljabinszkban a szerbek örülhettek, csakhogy azóta eltelt egy év, Magyarország megnyerte a világbajnokságot. A válogatott 2003-ban és 2004-ben első lett a Világligában, egy esetleges siker tehát a harmadik aranyat jelentené ebben a sorozatban. A szerbek már 7 alkalommal győztek, a Világliga specialistái.


A Szuperdöntő eddigi magyar mérkőzései:

Magyarország-Ausztrália 11-5 (3-1, 3-0, 2-2, 3-2)
Magyarország-Kanada 10-3 (1-1, 3-0, 3-2, 3-0)
Magyarország-Egyesült Államok 16-9 (3-1, 4-2, 5-2, 4-4)
Magyarország-Kína 13-5 (3-1, 4-1, 3-1, 3-2)
Magyarország-Montenegró 10-8 (3-2, 2-1, 4-4, 1-1)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Férfi válogatott
Benedek Tibor
dubaj
szuperdöntő
világliga
Szerbia