cover image
Egyéb

Szeged: mosolygó harmadikok

2014. május 17. 20:07

Majdnem kopírozták az első meccset a bronzcsata döntő összecsapásán, ám végül a Szeged – 3-1-gyel hozva egy négyperces emberhátrányt – végül simán, 11-7-re győzött a Honvéd ellen, és ezzel a harmadik helyen végzett.

Az első mérkőzésen már 6-1-re is vezetett a Diapolo-Szeged, ám a vége – többek között Aljosa Kunac négyperces kiállítása okán – csupán 7-6 lett a hazaiaknak. A második összecsapáson, a Kőérben 4-7 volt a Szegednek, onnan indult egy 9-1-es Honvéd-roham, ami egy napfényes szombat délutáni partit eredményezett.

Hogy a forgatókönyv maradjon, a Szeged ezúttal elment 4-0-ra hét perc alatt, és a második rész közepén „szokás szerint” 6-1-re vezetett – elsőrangú volt, ahogy Decker Ádám egy veszni látszó akció végén centerből kipöccintette a labdát, amiből Hegedűs Gábor meglőtte a hosszú felsőt –, amikor a honvédosok elkezdtek ébredezni.

Ez a most már „tényleg” búcsúzó Mátyás Zoltán akciógóljával, valamint Boros Tamás előnygóljában – utóbbi egy másodperccel a duda előtt – öltött testet, így a szünetben 6-3-ra vezetett a Szeged.

A harmadik negyedben aztán ügydöntő dolgok történtek. Kiss Gergő két szédületes akciógólt szerzett – a pörgetett ejtése valami fenomenális volt –, s bár közte Kiss Csaba betalált, 7-5-nél jött a dráma. Ezúttal egy hazai légiósnál jött le a vörös köd, Lukas Seman centerezés közben ütötte meg Mátyást, amit pechére mindenki látott, így Székely Balázs játékvezető is, aki habozás nélkül bemutatta a végleges kiállítást.

A Honvéd egyébként is nagyon feljövőben volt, a négyperces fórban pedig gond nélkül átvehette volna a vezetést – ehhez képest a Szeged döntötte el a maga javára a meccset...

Úgy indult, hogy a brutalitást követő ötméterest a negyed addigi részében szárnyaló Kiss Gergő nem tudta értékesíteni, Nagy Viktor védett remekül. Ez még belefért volna, hiszen nem sokkal később Kovács Péter szépen behúzta a fától az emberelőnyt (7-6), és az előnyből még volt 2:40 perc. Nos, ezt az időszakot hozta 3-0-lal a Szeged.

Elképesztő volt, hogy a vendégek mennyire összezavarodtak, míg a hazaiak mennyire vérszemet kaptak. Hangulatukat Kiss Csaba zseniális megmozdulása dobta meg elsősorban, egy kiharcolt szabaddobásból egy azonnal elengedett svédcsavarral szerzett gólt, majd két második centeres beforgatásból ötösöket értek el a szegedieket, és sem Hegedűs, sem Tóth Márton nem tévesztett. A Honvéd? A történtektől mindjobban meghekkelődve elég reménytelenül próbálták megjátszani a fórjaikat, és persze Nagy Viktor is parádézott.

Amikor a négy perc lepörgött, 10-6 állt az eredményjelzőn – érezhető volt, innen már nem jön újabb pesti feltámadás. Nem is jött, csak egy újabb fenomenális találat: ezúttal Jansik Szilárd parádézott, két emberrel a nyakában forgatott a kapu előtt, tartotta a labdát, majd már-már eltűnve a víz alatt Tóth Márton kezére pöccintett, aki előbb bevágta, majd megtapsolta ifjú csapattársát (11-6). A párharc utolsó gólját előnyből Csacsovszky Erik dobta, de ez már nem osztott, nem szorzott.

Az utolsó fél perc már inkább történelmi jelleget öltött: időkérés után jöttek a szegediek, közben az utolsó mérkőzését játszó Gergely István közölte a parton mosolygó Szivós Mártonnak, hogy „Molnár Papesz rá fogja lőni, ide, bal kéz lapos, ez lesz életem utolsó védése!” Szerencsére, a szegediek búcsúzó bajnoka is hallotta mindezt, s lőn: a végén szemből lőtt egy balkéz lapost, Gergely Pista fogta, azaz ő védéssel, Papesz pedig lövéssel búcsúzott egyformán szédületes játékospályafutásuktól. Ekkor már mindketten mosolyogtak – a meccs feszültsége korábban tovaszállt...

Mondhatni, az erőviszonyok alapján reális eredmény született – aztán hogy mikor lesz ismét Szegeden bronzérmes (vagy még jobb) csapat, az a jövő zenéje. Molnár doktor mindenesetre leendő szakosztályvezetőként sokat tehet ezért. Aztán lehet, jövőre együtt nézik ugyanezt a partit, immár a partról, elvégre Gergely István is a honvédosok egyik vezetőjeként folytatja.

watch?v=ITQZobhEoXIAzért nélkülük nem lesz ugyanaz, persze.

watch?v=CnBxVY_EltQ Eredmény – férfi ob I., a 3. helyért, 3. mérkőzés:

Diapolo-Szeged – RacioNet-Honvéd 11-7 (4-1, 2-2, 4-3, 1-1)
Játékvezetők: Székely Balázs, Fodor Rajmund

Szeged:
Nagy V. – Jansik Sz., Kiss Cs. 3 (1), Vincze M., Hegedüs 3 (1), dr. Molnár 1, Seman. Csere: Decker, Zsigri, Török, Lakatos, Tóth M. 4 (1). Vezetőedző: Vincze Balázs

Honvéd:
Gergely – Kovács P. 1, Szőke, dr. Kiss 2, Takei 1, Fülöp, dr. Steinmetz B. Csere: Csacsovszky E. 1, Mátyás 1, Boros 1, Illés, Simon, Tóth. Vezetőedző: Vad Lajos

Gól/emberelőny: 0/6, illetve 3/8
Ötméteresek: 3/3, illetve 0/1
Kipontozódott: Illés (23.)
Kiállítás 4 percre: Seman (19.)
Kiállítás cserével: Fülöp (13.)
Vízilabda hírek
szeged
honvéd
diapolo szeged
racionet honvéd
vincze balázs
vad lajos