cover image
Egyéb

Ütött a Szolnok Pásztor-órája...

2014. március 7. 21:08

Elképesztő mérkőzésen nyert a Szeged Szolnokon: 1-4-ről 7-5-re fordított a listavezető, ám a hajrában Pásztor 4 perces kiállítása eldöntötte a meccset, és azt is, hogy az egriek visszakapták az esélyt az alapszakasz megnyerésére.

Mondjuk úgy, drámai emlékeket ébreszthetett a szolnokiakban és igencsak édeseket a szegediekben a mérkőzés indítása. Három emberfórból három gólt szerzett a Szeged, bár nem feltétlenül a parádés megjátszás hozta meg gyümölcsét, hiszen az első egy szöglet után esett (Lukas Seman), a második pedig a fór 21. másodpercében (Tóth Márton), a harmadik egy szép bejátszásból (Molnár Tamás), azaz az első negyed felénél 0-3 virított a táblán. Akárcsak a kupadöntőn, ugyanitt, még tavaly novemerben.

És csak eggyel volt jobb a helyzet a nyolcadik perc végén, mint a fináléban: akkor 1-5-re álltak a felek, most 1-4-re, miután Zsivko Gocsics pazar akciógólt szerzett, a szegediek ugyanakkor a negyedik fórból is megoldották a gólszerzést, ezúttal Szivós Márton révén, még ha nem is a húszmásodperces kereten belül. Amúgy lehetett volna 1-5 is, de az ötödik szegedi emberelőnyből nem született gól (igaz, előtte Kis Gábor labdájára is odaért Nagy Viktor hátrányban).

Fotó: Kovács Anikó/archív

Fotó: Kovács Anikó/archív

Hanem a folytatás – nos, az egyáltalán nem hasonlított a korábbiakra. Először Vámos Márton használta ki, hogy druszája, Tóth nem tette fel a kezét időben, és lazán elsuhintotta a labdát egy támadás kellős közepén, majd egy újabb kihagyott szegedi hat-az-öt után Stefan Mitrovics szerzett közepesen ellentmondásos gólt: Kis centerezését védte Nagy, a labda magasra pattant, Mitrovics a kétméteres vonalon belül telelte át a történéseket, miután viszont a kezébe esett a labda, kőkeményen kihasználta a lehetőséget.

Hamarosan pedig egyenlő volt az állás: a védekezésben elképesztően feljavult hazaiakkal szemben hasztalanul próbálkoztak Sánta Dánielék, miközben Pásztor Mátyás – két rossz lövés után – szabaddobásból eredményes volt. Azaz öt és fél perc alatt három akciógóllal visszajött a meccsbe a Szolnok (4-4).

Tóth Márton ugyanakkor kihasználta a következő szolnoki előnyt, s miután Vámos kezében ezúttal súlyosan dadogott a labda emberfórban, a szünetben még a szegediek vezettek (4-5).

A harmadik részt újabb szegedi előny vezette be, de ezt nem tudták kihasználni, átellenben Vámos elképesztően nagy gólt lőtt a szolnokiak fórjából, azaz ismét ikszre álltak (5-5).

A bemondott fórok egyik oldalon sem működtek (sem a szolnoki „Zsile”, sem a szegedi „Zvezdás”), igaz, a vendégek akciószövését elég sokszor megzavarták a szolnoki szurkolók orvsípolgatásai.

A hatalmas csatából végül a hazaiak jöttek ki jobban: Mitrovics egy egészen zseniális megmozdulással szerzett gólt, hat-hét lóba után, csavart ejtést küldött a hosszú felsőbe – először vezetett a Szolnok, 25 másodperccela a duda előtt.

A negyedik rész újabb szédületes Mitrovics-mutatvánnyal indult: bődületes átlövése Nagy Viktor kezéről a lécre, onnan a gólvonal mögé vágódott, így már kettővel ment a Szolnok, miközben a Szeged nagyjából perc alatt csupán egyetlen gólt szerzett. Az egészen pontosan 20:57 másodpercig tartó, egy találatot hozó periódust aztán Molnár Tamás pazar megmozdulása zárta le, tempóelőnyét egy hat méterről elengedett, a pekingi olimpiai döntőből ismerős, surranós hosszúsarkossal koronázta meg (7-6).

Ezután szolnoki fór érkezett, ám a hazaiaknak nagyon nem ment hat az öt ellen, a lefogott Kis Gábornak bejátszott labdát a center valahogy rápakolta, Nagy azonban védett... Aztán egyszercsak teljesen felborult az addigi remek csata.

Történt, hogy Tóth Mártonnak ment be a labda centerbe, jött a nagy fröccs, a tévés lassításon annyi látszott, hogy Pásztor alkarral odakaszál, majd elindul kifelé, miközben Tóth kicsit odébb dobja magát, aztán a szeméhez kap, Németh játékvezető pedig bemutatja a négyperces, végleges fórt. Minősíteni nem tisztünk, ami látszott, hogy Pásztor mozdulata kemény volt, de ököllel nem ütött, Tóth pedig nem vérzett. Ettől még 4:15-tel a vége előtt gyakorlatilag a meccs végéig emberhátrányba került a Szolnok.

A Szeged az ilyenkor járó ötméteressel kezdte az „új meccset”, Szivós büntetőjét azonban védte Decker Attila. Igaz, a szöglet után 30 másodperces szegedi fór jött, amiből Juhász Zsolt szép gólt pattintott a balkezesek oldaláról. És innen nem volt pardon, Szivós labdája kis gellert kapott Vámos kezén a következő támadásnál, de tán enélkül is befért volna, majd Hegedűs Gábor lőtt nagy gólt, azaz háromból háromszor volt eredményes a Szeged, miközben a Szolnok szabaddobásokkal próbálkozott, ám ezek nem jöttek be.

Kovács István időkéréssel próbált valami életet lehelni együttesébe, 7-9-nél, 2:44-gyel a vége előtt nem volt könnyű, viszont sikerült megvalósítaniuk a megbeszélteket, hiszen két előnyt is kibrusztoltak, és ebből sikerült gólt szerezni Török Béla révén (8-9), 2:06-tal a zárás előtt.

A következő szegedi lehetőség kimaradt, aztán Mitrovicstól vették a labdát úgymond tisztázatlan körülmények közepette, maradt 62 másodperc, aminek időkérés után vágtak neki a vendégek. Ismét a blokk mentett, jöttek a szolnokiak, meg Gocsics is, vissza – korábban mint kellett volna. Úgyhogy visszatekerték az órát 40-ig (mi tagadás, visszasírtuk a bemikrofonozást a Komjádiból: elég szánalmas volt, hogy majd két percig állt a játék, a bírók a medence végében diskuráltak, és senki nem értette, mi történik...). Egyszóval, hat a négy ellen mehettek a szegediek, Molnár ellőtte a labdát, megint a blokk mentett, csakhogy visszapattant hozzá, így hiába úszhatott be kisvártatva immár két szolnoki, a hátralévő szekundumokban már nem történt semmi extra.

Mindez azt jelenti, hogy a labda visszakerült a ZF Eger térfelére, a vesztett pontok tekintetében ugyanis most megint a hevesiek állnak jobban. Igaz, vár rájuk még néhány kaland, de a négy izzadósabb meccs közül (Honvéd, Szeged, Debrecen, Vasas) az utolsó hármat a Bitskeyben játsszák. Egyszóval: izgalmas lesz a végjáték, annyi szent.

Edző nyilatkozatok: 

Kovács István: 


„A Szeged élt a játékvezetők adta lehetőséggel. Ha tényleg ilyen ütés ér egy játékos ilyen közelről, az egy percet sem játszik tovább. A Szeged nagyon jól megjátszotta ezt a lehetőséget, de ettől még egyértelmű, a bírók belenyúltak a mérkőzésbe. Egy ilyen ítélet pedig az egyik csapat halálát jelenti. Számtalan hasonló szituációt láthattunk ezen a mérkőzésen, rossz, hogy így alakult. Tudom, mi volt a Debrecen–Vasas meccsen, láttam a videót, nagyon sajnálatos dolgok történtek ott – viszont nem itt kell kompenzálni az ott elkövetett bírói hibákat... De hogy a szakmáról is beszéljünk: nagyon jó mérkőzés volt, remekül kezdett a Szeged, mi felálltunk a padlóról, akciógólokat lőttünk, elmentünk kettővel – aztán, mint mondtam, belenyúltak a meccsbe. Utána küzdöttünk, ahogy tudtunk, de ez ennyire volt elég.”

Vincze Balázs:
 
„A lehetőséget, amivel éltünk, a játékvezetők kreálták. Nekünk az volt a dolgunk, hogy ha van egy ilyen szituáció, akkor azt kihasználjuk. Maga a mérkőzés jól indult, mint a kupadöntő, utána azonban leültünk. A védekezés továbbra is rendben volt a következő két negyedben, de a támadásunkból hiányzott az átütőerő. A négyperces kiállítás kezdetén óriási lélektani hátrányba kerültünk az ötméteres kihagyásával, de hamar túljutottunk ezen, három támadásból három gólt lőttünk, a védekezés jól működött. Természetesen egyszerűbb öt ember ellen – nekünk az volt a feladatunk, hogy amilyen feltételek lesznek ma este, azok között nyerjünk. Ezt megtettük, és ezért nagyon boldog vagyok. Végül hadd köszönjük meg a Diapólónak, hogy beszállt és lehetővé tette, hogy nyugodtan készülhessünk a bajnokság hátralévő részében.”
 
A nap másik meccsén többször is vezetett három góllal a Debrecen, de a BVSC 10-10-re mentette az idegenbeli bajnokit. Vindisch Ferenc már nem játszhatott féléves eltiltása miatt, Sasa Misic viszont igen, a montenegrói két gólt lőtt.

Eredmények - férfi ob I., 21. forduló: 

Szolnoki Dózsa-Közgép–Diapolo-Szeged 8-9 (1-4, 3-1, 2-0, 2-4)
Játékvezetők:
Németh Attila, Fekete Balázs

Szolnok: Decker A. – Mitrovics 3, Alekszics, Jansik D., Kis G., Gocsics 1, Vámos 2. Cserék: Vörös, Hosnyánszky, Pásztor 1, Török 1. Vezetőedző: Kovács István
Szeged: Nagy V. – Tóth M. 2, Szivós 2, Kunac, Seman 1, Juhász 1, Kiss Cs. Cserék: Sánta, Jansik Sz., Molnár T. 2, Hegedűs 1, Vincze M. Vezetőedző: Vincze Balázs

Emberelőnyök: 1/9, ill. 5/9
A 4 perces kiállítás során: 1/1, ill. 3/6
4 perces kiállítás: Pásztor (27:45-nél)
Ötméteresek: –, ill. 0/1
Kipontozódás: Kunac (21.), Gocsics (32.)
Kapusok: Decker Attila 53% (10/19) – Nagy Viktor 53% (9/17)

Debreceni VSE – BVSC-Zugló 10-10 (3-2, 2-1, 3-3, 2-4)

DVSE:
Clark - Kállay M. 4, Weszelovszky L., Marnitz G. 2, Süveges M., Jokic, Halek M. 2. Csere: Palotás G., Smitula G., Macsi P., Misic 2, Chilkó M. Vezetőedző: Varga Tamás
BVSC: Györke Zs. - Nyéki B. 1, Mezei T., Létay K. 5, Borsós E. 2, Kotsidis N. 1, Szabó B. Csere: Tatár R., Zoufal N., Nagy S., Ambus F., Telegdy A., Mészáros Cs. 1. Vezetőedző: Märcz Tamás

Gól/emberelőny: 4/10, illetve 3/9
Ötméteresek: 1/1, ill. 2/3
Kipontozódott: Halek, Süveges, illetve Szabó Bendegúz
Vízilabda hírek
szolnok
szeged
pásztor mátyás
ob 1
ob 1-es bajnokság