cover image
Egyéb

Vályi Vanda: Tudom, hogy szükségem van az úszásra

2014. március 5. 13:24

Az egriek alig 15 éves tehetsége a korosztályos felmérők legjobbja. Lekörözi a 95-ös születésű lányokat is. Elszánt, úszóversenyeket nyer, de természetesen még sokat kell tanulnia és fejlődnie.

Augusztusban lesz 15 éves Vályi Vanda, aki ebben a szezonban eddig 4 gyermek (34 gól), 8 serdülő (26 gól), 7 ifjúsági (15 gól) és 6 felnőtt bajnokin vett részt a ZF-Eger pólósaként. A 6 felnőtt meccs 10 forduló alatt „jött neki össze”, az első osztályban is szerzett már 5 gólt.

Talán ennél is fontosabb viszont, hogy a 98-as válogatott keret tagjaként bravúros eredményeket produkált az őszi és a téli felmérőkön is, olyannyira, hogy a teljes utánpótlás keretet figyelembe véve (a 95-ös korosztálytól) a legjobb mutatókat hozta.

Vályi Vanda, az Eger tehetsége

Vályi Vanda, az Eger tehetsége

„Még 2012-ben, 13 évesen kerültem Mihók Attila felügyelete alá, akkor végeztem az első felmérőt. Nagyon izomlázam lett azután, de Mihi mondta, hogy erre mindig edzeni kell. A legjobban a húzódzkodás volt kellemetlen” – emlékezett Vanda, aki testvérével, Fannival együtt kezdett vízilabdázni. Nővére rengeteget segített neki, és ez most is így van.

„Az első felmérő után nagy motivációt éreztem, hogy legközelebb jobb, majd aztán még jobb legyek. Ma már a húzódzkodás is jobban megy, és a legutóbbi felmérőkön tudtam bizonyítani az edzőknek és magamnak is.”

Vandát Holló Tivadar tanította meg úszni Egerben, aztán Pohl Anette-hez került, így az Egri Úszóklub igazolt versenyzője jelenleg is. Sőt, országos diákolimpiát és serdülő országos bajnokságot nyert a közelmúltban 100 méteres gyorsúszásban (200 gyorson is rendre szép eredményeket ér el), ezt a távot egy percen belül ússza.

„Nem kell választanom igazából az úszás és a vízilabda között, mert idén már kevesebb versenyen indultam. Kelemen Attila bával’ is rengeteget úsztunk a téli felkészülés alatt. Nem mondom, hogy imádok úszni, de tudom, hogy nagy szükségem van rá” – mondja Vanda.

Azt is hozzátette, semmi sem biztos, nem tervez hosszú távra előre, hiszen még fiatal. Mindenesetre jövőre már Eb-t és vb-t rendeznek a korosztályos válogatott számára.

Mihók Attila szövetségi edzőt kérdeztük Vandáról:

„Egyelőre nem végeztük el a tesztek teljes összehasonlítását, de a felmérőknek köszönhetően a játékosok átlagteljesítménye javult. Vályi Vanda kiemelkedő eredményeket ért el, bár a nála három évvel idősebb Gurisatti Gréta is hasonló mutatókat produkált. Vandának fantasztikus az úszóteljesítménye, adottságai kiválóak, és látszik, hogy a vízilabda is fekszik neki. Nem azért lesz tehát jó vízilabdázó, mert egy percen belül ússza a 100 métert, hanem azért, mert megvannak ehhez a kiváló pszichikai, fizikai adottságai. Ugyanakkor még nagyon-nagyon sok feladata van addig, fizikailag erősödnie kell, és nem szabad lépcsőfokokat kihagynia a fejlődés és felkészítés során. Jó úton jár, de neki és a vele foglalkozó szakembereknek is figyelnie kell a fokozatosságra” – foglalta össze Mihók Attila.
Vízilabda hírek
vályi vanda