cover image
Egyéb

Winner Téli Kupa: végjáték a Kőérben

2014. február 21. 16:23

Vasárnap ér véget a Budapesti Vízilabda Szövetség több évtizedes hagyományokkal bíró sorozata, a Winner Téli Kupa: az idei kiírás fő esélyese az UVSE.

Idestova fél évszázada rendezik meg a Téli Kupát, amely az alsóbb osztályú, valamint az utánpótlás-gárdák egyik legfontosabb küzdelemsorozata a sanyarú téli hónapok során, amikor a bajnokságaik szünetelnek.

Az UVSE a nagy esélyes

Az UVSE a nagy esélyes

„December közepétől március középig nincs például játék az ob I/B-en, még az amatőröknek is unalmas az, hogy ennyi ideig nem történik semmi, ezért rendezi meg a BVLSZ évről évre ezt a felkészülési tornát – mondja Pázmányi Gábor, a BVLSZ elnöke. – Az idén tizenöt csapat nevezett, az ob I./B-sek a legerősebb keretükkel vettek részt, és minden jel arra mutat, hogy az UVSE lesz az idei győztes.”

Mivel a hangsúly a felkészülésen van, ezért végig tornarendszerben bonyolították a sorozatot: azaz négy csoportban zajlottak először a küzdelmek, majd a csoportgyőztesek az 1-4. helyért vívtak-vívnak egy újabb kört (hétvégként van egy forduló, és tabella alapján osztják az érmeket is), a másodikok az 5-8. helyért csatáznak, és így tovább.

Az ob I./B-t vezető UVSE dominanciája itt is érvényesült: szombaton még lesz egy elmaradt mérkőzésük a Nagykanizsa ellen (a Hajósban), ha azt behúzzák, akkor „menthetetlenül” megnyerik a tornát. Ha esetleg nem győznek, a vasárnapi zárókörben még akkor is megszerezhetik a végső sikerhez szükséges pontokat a Tatabánya ellen.

A legjobb négybe egyébként az UVSE, a Tatabánya, a Nagykanizsa, illetve a Neptun került. A hajdani újpesti legendát továbbvinni hivatott UVSE együttese mellett a két, hosszútávon szintén ob I.-es álmokat szövögető vidéki gárda is igen erősnek mondható. A saját nevelésű fiatalokra építő – de a nevezési listáján azért például a kétszeres olimpiai bajnok Fodor Rajmundot is szerepeltető – UVSE mellett a „bányászoknál” szintén számtalan jól ismert név is feltűnik, mint az egykoron az UTE-vel BEK-győztes Bene András, Dala Tamás és Zantleitner Tamás is, aztán az igen jó ob I.-es „pedigrével” bíró, egykoron bajnokcsapatban is játszott Dodog Szabolcs, Gombos Gábor, Ofner Dániel és Pelle Balázs.

Az egyébként, hogy relatíve hosszú a téli szünet, nem feltétlenül baj, egyfelől itt van hiánypótlónak a Téli Kupa, másfelől, mondja Pázmányi Gábor, „nem baj, ha a bajnokságok végét a lehető legjobbak kitoljuk, és nyáron is vannak még mérkőzéseik azoknak a csapatoknak, amelyek nem érintettek a válogatott felkészülésében.”

A kupatalálkozók helyszíne hagyományosan a Kőér utcai uszoda, 11-től itt játsszák az utolsó kör mérkőzéseit – az éremcsatákban érintettek találkozói 14.30-tól (Neptun–Nagykanizsa) és 15.40-től (Tatabánya–UVSE) esedékesek. Ezután következik a díjátadó, amelyen többek között részt vesz a budapesti vízilabdaélet egyik legodaadóbb támogatója, az egykori pólós, dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, valamint a BVLSZ elnökségi tagjaként olimpiai bajnok kapuslegendánk, Kósz Zoltán is.
Vízilabda hírek
Téli Kupa
uvse
winter kupa