cover image
Egyéb

Ilyen lesz a 2021-es vb uszodája

2014. február 11. 15:58

Elkészültek az új budapesti úszókomplexum tervei. A 2021-es vizes vb vízilabda-mérkőzései közül is itt rendeznek néhányat.

A hat szintes, összesen több mint 25 ezer négyzetméteres úszópalota Budapesten, a Dagály-fürdőnél épül fel. A legrangosabb nemzetközi viadalok megrendezésére is alkalmas versenymedencék mellett, természetesen tanmedence is lesz, amelyben a fővárosi, valamint a Budapest környékén élő gyerekek megismerkedhetnek az úszás alapjaival. A „normál” esetben 5000 férőhelyes lelátót a 2021-es világbajnokság idejére 18 ezer fősre bővítik. A versenymedence fölötti tetőt el lehet húzni, így nyáron teljesen nyitottá válik az épület.

A Duna-parton ugyanis egy 21. századi rekreációs paradicsom épül, kertekkel, sétautakkal, új hajóállomással. 

Ferencz Marcell vezető tervező és csapata külön hangsúlyt fektetett a megújuló energiaforrások, így a földhő, a termálvíz és a napenergia alkalmazására. A medencékből és a zuhanyzókból elfolyó vizek hőenergiáját is visszanyerik majd. Sőt, a látogatók maguk is hozzájárulhatnak az épület takarékos üzemeltetéséhez, energiát termelnek ugyanis majd az uszodához vezető járdák.

Fotó: MNSK

Fotó: MNSK

„Reményeink szerint ez lesz Budapest új csodája és turistalátványossága. A tervek elkészítésekor két nagyon fontos szempontot tartottunk szem előtt. Először is, tisztában vagyunk vele, hogy ebben a létesítményben kell megrendeznünk a világ harmadik legrangosabb sporteseményét, így sok tízezer szurkoló, és több száz millió tévénéző számára ez az uszoda egyet jelent majd Budapesttel és Magyarországgal. A Dagály-komplexum azonban nem csak erre a néhány hetes időszakra épül, hanem évtizedeken keresztül szolgálja majd a vizes sportokat, illetve a környéken élő családokat. Szeretnék gratulálni a kollégáimnak! Fantasztikus terveket tettek le az asztalra, olyan úszópalotát építünk, amelyiknek az egész világ a csodájára jár majd” – mondta Vígh László kormánybiztos.

„Boldogok vagyunk, hogy láthatjuk a látványterveket, gratulálok a tervezőknek. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a magyar úszósport kiérdemelte már, hogy egy világszínvonalú létesítmény épüljön Budapesten. 1287 nap van hátra a világbajnokság rajtjáig, alig várom, hogy a valóságban is láthassam az új fedett uszodát” – mondta a sajtótájékoztatón Gyárfás Tamás

Néhány fontos adalék: a kivitelezési tervek novemberre készülhetnek el, azt követi egy közbeszerzési eljárás. Az alapkőletétel jövő februárban történhet meg, az uszoda pedig 2016 végére el kell hogy készüljön. Ugyanis a 2017-es vb előtt még fél évig próbaütemeltetés folyna. Az uszoda ára nagyjából 8 milliárd forint, de ezen felül a 13. kerület átalakítására és a környék infrastruktúrájának helyreállítására is sokat kell költeni.

Szóba került, hogy a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóról, a tavaly elhunyt Gyarmati Dezsőről nevezzék el az uszodát, de ez a kérdés Gyárfás Tamás szerint még nem aktuális.
Vízilabda hírek
dagály
vizes vb 2021
gyárfás tamás