cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Megvan a Volvo Kupa második helye

2014. február 9. 15:31

A magyar válogatott magabiztosan győzte le az Egyesült Államok csapatát, ezzel megszerezte a 8. Volvo Kupa ezüstérmét.

A magyar válogatott már annak tudatában kezdhette az amerikaiak elleni meccset, hogy tudta, a tornát a szerbek nyerték. Kedden 13-6-ra nyertek a mieink a Komjádi-uszodában Dejan Udovicic csapata ellen. A szerb mester a vasárnapi meccs előtt kénytelen volt változtatni a kereten, mert John Mann-nek fájt a válla, a center helyett Jackson Kimbell állt rendelkezésre.

A mieinknél most kimaradt a keretből Gór-Nagy Miklós, Szivós Márton, Hárai Balázs, Madaras Norbert. A mérkőzés előtt köszöntötték Varga Dánielt. Az apropó? Nos, a válogatott csapatkapitányát jelölte a Magyar Vízilabda Szövetség (pontosabban Benedek Tibor kapitány) az Év legjobb vízilabdázója címre az MTI hagyományos szavazása alkalmával.

A díjat Bodrogai Gábor, a Volvo Autó Hungária ügyvezető igazgatója és Tóth Sándor, a szövetség alelnöke adta át számára. Dani a tavalyi Világliga szuperdöntőjében ujjsérülést szenvedett, félő volt, hogy nem lesz ott a vb-n. Aztán elképesztő lelkierőről tanúbizonyságot téve szuggerálta magát a gyógyulásért, és végül ott lehetett Barcelonában. Ott aztán káprázatos játékot nyújtva segítette a magyar válogatottat az aranyéremhez.

1. negyed:

Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

Alex Bowen fórban ellőtt labdáját Lévai Márton remek érzékkel hárította, ez volt a meccs első érdemi mozzanata az 1. perc végén. Aztán jött egy kiváló magyar blokk, majd egy villámgyors akcióval Varga Dénes megszerezte a találkozó első gólját (1-0). Tóth Márton kerestük kétszer is, másodjára Varga Dániel megtalálta, de a center próbálkozását Holland kapus hárította, mindez a negyed felénél történt.

Aztán Tóth végül kiharcolt egy előnyt, Varga Dániel bemondta, hogy „Kettes!”, a srácok pedig kijátszották a fórt, Jansik közelről befejezte (2-0). Lévai Rosenthal eszén is túljárt aztán, Bedőt pedig hárman gyötörték a következő akciónál, a síp néma maradt. Két perccel a negyed vége előtt Matulist kiállították kontrából, Benedek Tibor időt kért. Erdélyi kevésbé sikerült passza után az előny kimaradt, de a labda nálunk folyt tovább Hosnyánszky kezéig, aki gondolt egyet, és vízre pattintva kilőtte a bal alsót (3-0).

Varga Dénes akciógólja volt a negyed újabb szép pillanata, 4-0. Nemes célt szolgáltak ám a magyar gólok, hiszen a Volvo Autó Hungária Kft. minden találat után 80 ezer forintot a vízilabda utánpótlásnak ajánlott fel.

2. negyed:

Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

A második negyed elején Bonanni próbálkozott Lévainál, nem sikerült az első próbálkozás, a második viszont igen, a kapufás góllal lett 4-1. Kovács Gábor anegyedik perc elején úgy brusztolt ki magának egy gólt, hogy az előző támadásból Hollandba lőtt, becsületére váljék, hogy újra elmerte vállalni a lövést (5-1).
Parádésan védekezett mellesleg a magyar válogatott, időt is kért Udovicic. Varga Dumi kiállítása után három Lévai-bravúr következett, előbb két lövésnél jeleskedett, majd remekül mozdult ki a kapujából. Vámos passzát Jansik húzta a kapuba (6-1), s még az utolsó perc végén is vezethettünk egy támadást, amely ráadásul emberelőnnyel párosult Bowennek hála. Varga Dénes fejezte be, 7-1.

3. negyed:

Lévainak a harmadik negyed elején sem lehetett gólt dobni, Bonanni és Bowen próbálkozott, ahogy korábban is, majd Rosenthal a következő amerikai akciónál. Igen, közben mi elrontottunk három támadást, majd jött Hosnyánszky kapufája. Három perc után Udovicic kért időt és aztán szépítettek is McClintick révén. Ehhez kellett Vámos Marci kiállítása is persze, 7-2. A blokk aztán nem segített Lévainak kisvártatva (7-3), előtte Tóth Márton volt a főszereplő: előbb támadóhibát vétett, majd nem kapta meg a labdát.

A kis hullámvölgyet éppen ő törte meg aztán, megszerezve a 8. magyar gólt. A kilencedik pedig? Az "vargás" volt: Dumi tette be a kapufához mozduló Daninak, ő meg bepöcizte (9-3) - ilyet csak ők tudnak. S még a negyed végén is volt egy lehetőségünk: McConnellre fújtak hibát egy centerbe ejtett labdánál, az 5 méterest azonban Erdélyi kihagyta.
 
4. negyed:
 

Négy szolnoki indult neki a negyedik negyednek (Lévai, Jansik, Vámos, Hosnyánszky), Bonanni erős lövése ellen nem volt ellenszere a védőmunkánknak: érdekes, mennyire gyorsan váltott ritmust az amerikai csapat ennél a támadásnál (9-4). Jansik Dávid harmadik gólját lőtte eztán, a gól után jöhetett a YMCA, amire még az amerikai játékosok is elmosolyodtak, legalábbis az Amerikában tanuló Erdélyi Balázs és Alex Obert jót mulattak a vízben.

Épp három perc volt hátra a meccsből, amikor egy kiállítás után azonnal időt kért Benedek Tibor, de Holland kapus két próbálkozásunkat is hárította. Lévai remekül mozdult ki a kapuból, majd Hosnyánszky meglőtte a 11. magyar találatot. Bonanni szépített, majd Salamon fórból azonnal villant, csak hogy az egrieknek is legyen egy kis örömük (12-5).

Ez lett a vége, második lett a magyar válogatott a Volvo Kupán.

Eredmény – Volvo Kupa, 3. játéknap, 2. mérkőzés:

Magyarország-Egyesült Államok 12-5 (4-0, 3-1, 2-2, 3-2)
Játékvezetők:
Colombo (olasz), Stavropoulos (görög)

Magyarország: Lévai – Jansik 3, Vámos, Varga Dániel 1, Kovács G. 1, Varga Dénes 3, Tóth M. 1. Csere: Erdélyi, Bedő, Hosnyánszky 2, Angyal, Salamon 1. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Egyesült Államok: Holland – Bonanni 3, Cleary, Rosenthal 1, Bowen, Dunstan, Obert. Csere: McClintick 1, McConnell, Samuels, Matulis, Kimbell. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicic

A végeredmény:

1. Szerbia 9 pont
2. Magyarország 6 pont
3. Németország 3 pont
4. Egyesült Államok 0 pont

A torna legjobb kapusa: Gojko Pjietlovic (Szerbia)
A torna legjobb játékosa: Madaras Norbert (Magyarország)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Volvo Kupa 2014
volvo kupa
Benedek Tibor
Férfi válogatott
madaras norbert