cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női válogatott: kellemetlen vereség Görögországban

2014. január 21. 20:12

A magyar női vízilabda-válogatott 0-3 után még felállt, két góllal is vezetett Pireuszban, de végül 14-11-re kikapott a Világliga-selejtezőben.

Az olaszok elleni vereség után felértékelődött a görögök elleni idegenbeli mérkőzés, így fontos volt, hogy pontosan távozzunk Pireuszból a Világliga-selejtezőt követően.

Nem kezdődött jól ez a mérkőzés sem a cataniaihoz hasonlóan: a görögök elhozták az első ráúszást, de ekkor még centerből föléemelt a görög játékos. Tóth Ildikó ziccere is fölészállt, majd a második percben azonnal emberelőnybe kerültek a hazaiak kissé szigorú ítélet nyomán, és a fór végén Tsoukala messziről bevette Gangl Edina kapuját (1-0).

Bujka Barbara szabaddobásgólja után egyenlíthettünk volna, de a spanyol-orosz játékvezetői kettős érvénytelenítette a találatot, mert nem volt meg az 5 méter. Csabai Dórit is kiállították a sporik, Roubesi ellőtte, az is bement, 2-0.

A magyar válogatott rendre a centerpozíciót szerette volna megjátszani, de ez nem igazán sikerült. Kisteleki Dóra ejteni igyekezett, de csak nem akart összejönni az első magyar gól. Nem úgy a hazaiak harmadik találata: Tsoukala átlőtte a zónát, 3-0.

meresz3.jpgNem igazán jókor lőtte el támadásait a magyar csapat, előbb Takács Orsolya messziről próbálkozott, majd Keszthelyi Rita ejtéssel, később Szücs Gabi lőtt pontatlanul. Szerencsére Gangl a helyén volt a túloldalon, amikor kellett. Végül a 7. percben csak megszületett az első magyar találat: Keszthelyi Rita emberelőnyből volt eredményes (3-1) – előtte Merész András kért időt.

A második negyedben nagyon bizonytalanul kezdett a görög csapat, és ezt a magyar válogatott vérprofi módon kihasználta. Kisteleki Hanna szerezte a második vendégtalálatot (3-2), de csak azután, hogy Gangl Edina ötméterest védett!

A második perc végén újra megúszott Kisteleki Hanna, de nem fújtak a játékvezetők, így már csak a vízen tudta megsodorni a labdát az UVSE játékosa, a játékszer nem jutott el a kapuig. A negyed 3. percében ugyanakkor eljutott Keszthelyi keze nyomán, lazán ejtett a kapuba a Catania játékosa, egyenlítettünk.
Sőt! Takács Orsolya hatalmas góljával 4-3-ra vezetett Magyarország, majd egy Gangl-védés és egy görög kapufa után Tóth Ildikó centerből volt eredményes – 5-3, ide.

A negyed végén azonban előbb Psouni, majd Asimaki centerből talált be, ismét egyenlő. Az utolsó percben Merész kapitány újra időt kért (nem voltunk előnyben a támadás előtt), és megint használt a pauza: Bujka Barbara, a „hazai” medencében játszó centerünk lőtt szép gólt, 6-5. Még belefért egy görög időkérés is, a hazai támadás végén ejtéssel próbálkoztak (mással nem is tudtak, hisz remekül védekeztünk), de résen voltunk.

Egygólos magyar előnnyel vonultak tehát a nagyszünetre a csapatok.

Ismét a magyar csapat hozta el a labdát, Kisteleki Hanna passzát követően Bujka Barbara szerezte meg második gólját, 7-5-re vezetettek a mieink. Kisvártatva 5 métereshez jutott Görögország, de Roubesi kapufára zúdította a lasztit, jól tette…

Tsoukala hozta közelebb a hazai csapatot mégis (7-6), kár érte, messze volt ez. A harmadik perc közepén Tóth Ildikót gyötörték meg, az ellentámadás végén kijátszották a görögök a támadást, Manolioudaki volt eredményes a jobb oldalról (7-7).

Hullámvölgybe került a magyar válogatott, mert sorozatban a harmadik támadása is elvérzett. Ráadásul Tsoukala elképesztő nagy gólt lőtt (saját maga negyedik találatát), ismét nagyon távolról, amellyel átvette a vezetést a görög válogatott.

Időt kért a kapitány, a következő támadásból Keszthelyi játszotta meg Bujkát, de a centerünk elől elsodorták a labdát. Ráadásul Takácsot kiállították fordulás után, még jó, hogy Czigány Dóri keze a helyén volt a kapu torkában.

Az 5. percben végre megkaptuk mi is az előnyt (ez volt még csak a második a mérkőzésen), amelynek végén Csabai Dóra volt eredményes (8-8). Roumpesi is átlőtte a zónát aztán, nagy gól volt, sajnos, 9-8-as görög előnyt eredményezett 2:35-tel a vége előtt. Bujka Barbara azonban higgadt maradt, hideg fejjel egyenlített centerből, 9-9, Takács Orsi passzolt középre előtte.

Rendkívül bosszantó volt, hogy Roumpesi újra át tudta ejteni a magyar csapatot, 10-9-re vezettek ezzel a hazaiak, ráadásul elrontottuk a következő támadást, a görögök megúsztak, és Asumakit jól játszották meg középen, 11-9, oda… Maradjunk annyiban, a védekezés egyik oldalon sem volt túl fényes…

Fél perccel a vége előtt emberelőnybe kerültünk, de eladtuk a labdát, és még maradt pár másodperc a negyedből. Giorgos Morfesis kapitány is kikérte idejét, de szerencsére nem dagadt háromgólosra az előnyük.

Bujka harcolt ki fórt az első támadásból, és ő is fejezte be az akciót, 11-10-re zárkóztunk, fájó, hogy Asimakis lemásolta az Olympiakosz magyar játékosát, 12-10. Kimaradt magyar előny, majd egy távoli görög kapufa után 5 perc volt még hátra a mérkőzésből, amikor Kisteleki Hanna szánta el magát emberről egy lövésre. Dühből lőtte el, nem baj, 12-11.

Szorost védekezett ezt követően a magyar csapat, azon mód hátrányba kerültünk, Tsoukala pedig nem hibázott, 13-11. Sokadszor fordult elő, hogy röviden passzoltuk centerbe a labdát, így elhalt a támadásunk, ismét, és rohamosan fogyott az idő is.

Újra hátrányba kerültünk, és Tsoukala a hatodik gólját is belőtte, 14-11. Veszni látszott a mérkőzés, 3:20 volt a maradék idő. És ráadásul nem sikerült a következő támadást góllal befejezni, Szücs lőtte el messziről.

Sajnos, a végén már az előny sem használt, Bujka kapta a passzt, de lepörgött a kezéről a labda. Előtte Keszthelyi Rita volt helyzetben, de nem vállalkozott lövésre.

A végén még Gangl Edinának kellett védenie, 14-11-re a görögök nyerték a mérkőzést.

A magyar csapat legközelebb március 18-án játszik, idehaza, az olaszok ellen.

Eredmény – Világliga, selejtező, nők, 2. forduló:

Görögország-Magyarország 14-11 (3-1, 2-5, 6-3, 2-2)
Gólszerzők:
Bujka 4, Kisteleki H. 3, Takács 2, Tóth, Keszthelyi 1-1
 
A csoport állása:
1. Olaszország 6 pont
2. Görögország 3 pont
3. Magyarország 0 pont
Vízilabda hírek
Női válogatott
Merész András
világliga
görögország