cover image
Egyéb

Világliga: Nagy Viktor zsenialitása két pontot ért!

2014. január 14. 19:32

Elképesztő küzdelemben, ötméterespárbajban győzött a magyar válogatott a horvátországi Világliga-mérkőzésen. Félelmetes kapusparádé zajlott Sibenikben, a rendes játékidőben is, míg a végén tízből csupán három ötös jutott el a hálóig.

Nem kezdődött igazán jól az első negyed - olvashattuk a vlv.hu tudósításában -: a horvátok rögtön beverték az első emberelőnyüket, Paulo Obradovic révén. Később ugyanő növelte kettőre a különbséget kissé kalandos módon: megszereztük a labdát, majd elveszítettük, és az elöl lebzselő, a visszaúszást elmulasztó Obradovic kihasználta a ziccert (2-0).

Elöl kihagytuk az első fórunkat – Szivós Márton húzása a lécről a gólvonalra pattant, nem beljebb –, majd Hárai Balázs csavart kapufát centerből. Ezután egy ideig sikerült elég jól levédekezni a horvátok centermegjátszásait, nem jutottak előnyökhöz, majd amikor mi igen, akkor Varga Dénes táblára tett minket. Sajnos, postafordultával válaszoltak, Sandro Sukno használta ki az ott érkező fórt (3-1). A hátralévő időben Varga Dániel lövését védte Marko Bijac, majd Hárai próbálkozása maradt ki a dudánál.

Fotó: Kovács Anikó

Fotó: Kovács Anikó

A második rész Nagy Viktor bravúrjával indult, a fától ráhúzott labdára ért oda emberhátrányban. A horvátok is jól védekeztek, többször is időnél kellett volna csodát tenni, de a kényszermegoldások nem szültek gólt. A fórunk sem, Hosnyánszky Norbert vágta telibe a kapust. Ezután a plusz háromért adogathattak hat az ötben a horvátok, de kimaradt az előnyük, miközben mi egyenlő létszámnál nem voltunk igazán veszélyesek.

Hanem két perccel a nagyszünet előtt jött egy kis magyaros a jobbikból: Madaras Norbert lógott meg, és emberrel a nyakában szerzett akciógólt! Itt mozdult valami, nemsokára fórba kerültünk – egy kipattanót kaparintott meg Hárai, róla ment ki a bekk –, ám hiába játszottuk meg remekül a fórt, Hárai kihagyta a fától. Szerencsére, Nagy Viktor ismét érkezett fehér lovon: szédületesen védett a következő hátrányban is, így 1-0-lal raktuk el ezt a játékrészt.

A harmadik rész egy védett, majd egy blokkolt magyar lövéssel kezdődött, ezután a horvátok kihasználták az emberelőnyüket, újfent Sukno mutatta meg, milyen keze van (4-2). Átellenben immár a negyedik fórt hagytuk ki, és harmadszor úgy, hogy normálisan végigadogattuk, csak a befejezés nem stimmelt, most Bedő Krisztián hibázott. Újabb nagyon nagy Nagy-védés tartott meccsben minket Ante Viskovic lövése után – hátrányban –, majd egy horvát ziccer maradt ki (kapufa).

Nálunk eztán Vámos Mártonra jött ki a befejezés előnyben, ám ebből sem lett gól (6/1-nél jártunk ekkor...). A következőből már igen: ezt speciel éppen nem sikerült egyértelmű helyzetig húzkodni, Hárai mégis belőtte a szélről (4-3). A történtek fényében járt egy fór a hazaiaknak is, 51 másodperccel a duda előtt, időkérés után próbálkoztak – de a végállomás ismét Nagy Viktor volt! A játékrészt Hosnyánszky „trademark” csavargólja zárta, kár, hogy belefújtak...

Igen jól indult a zárórész: a horvátok kaptak egymás után két emberelőnyt, ám az elsőből két lövésből sem lett gól, a másodiknál lövésig sem jutottak (ekkor 10/3 volt az ő indexük) – hogy aztán a túloldalon Vámos botrányosan nagy gólt vágjon akcióból (4-4).

Itt érkezett egy klasszikus fordulópont: Nagy kétszer védett hátrányban, ám a labda másodjára épp Andro Buslje elé pattant, aki közelről betette – átellenben viszont Hosnyánszky megint nem tudott gólt szerezni előnyből (5-4), három perccel a befejezés előtt. Niksa Dobud sajnos elsőrangú góllal villant centerből, erre Vámos Marci válaszolt emberelőnyből (6-5). A horvátok most nem kaptak fórt, egy szöglet után szereltük a centert, 69 másodperccel a duda előtt indulhattunk, ám természetesen itt is lenyelődött a síp, úgyhogy 41 másodperccel a vége előtt, időkérés után a horvátoké volt a labda. Tizenhárom maradt, amikor hozzánk került a labda, majd időkérés, és...

Szóval, az úgy volt, hogy Varga Dani lőtt passzát Dénes bedopplerezte. Nyolc másodperccel a duda előtt! Ilyen tényleg csak a mesében van... Megjegyeznénk: valami hasonlóval nyertük meg 10-10 után az elődöntőt Barcelonában. Ez most ötméteres-párbajt ért, és legalább egy pontot. Amiből kettő lett.

A „shootout” ugyan nem indult jól, Varga Dumi ötösét védte Biljac, majd a horvátoké is kimaradt, viszont Vámos Marci labdájára is odaért a hazai kapus, aztán a változatosság jegyében Nagy Obradovic büntetőjét nyelte le – két kör után 0-0... Madarasé sem ment be, Milakovic viszont nem hibázott (1-0). Szivós sem a negyedik körben, hanem Dobud ötösét védte Nagy Viktor. Az utolsó körre maradt a döntés, és ez nekünk kedvezett: Varga Dániel bevarrta, Viskovic nem – így 1-2-vel miénk a két pont és a győzelem!

Óriási lépés ez a Szuperdöntő felé, hiszen a horvátok a második hazai meccsüket is elbukták ötösökkel, míg mi a görögök elleni három ponthoz illesztettünk újabb kettőt – óriási bravúr volt ez!

Világliga, selejtező, B-csoport, 3. játéknap

Horvátország–Magyarország 6-6 (3-1, 0-1, 1-1, 1-2), ötméteresekkel: 1-2
Játékvezetők:
Krapivin (orosz), Gomez (olasz)

HORVÁTORSZÁG: Biljac – Vukicevic, Milakovic, Loncar, Viskovic, Buljubasic, Muslim, Buslje 1, Sukno 2, Dobud 1, Setka, Obradovic 2. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak
MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Gór-Nagy, Madaras 1, Bátori, Vámos 2, Hosnyánszky, Decker A., Szivós, Varga Dániel, Varga Dénes 2, Bedő, Hárai 1. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Emberelőnyök: 4/11, ill. 3/9
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Férfi válogatott
Benedek Tibor
világliga
Nagy Viktor