cover image
Utánpótlás

Korényi Balázs: „Minden rendben a gyerekeknél, de lehetnének csibészebbek”

2023. június 1. 14:56

Öt perc alatt elhallgattatta az esetleges kétkedőket az UVSE a gyermek korosztály döntőjében, kétséget sem hagyva afelől, hogy ebben a szezonban és korosztályban nincs jobb csapat a lila-fehéreknél. Az idényben csupán egy meccset veszítve, a döntőben a KSI ellen kiütéses, 13-7-es győzelmet aratva nyerték meg a bajnokságot.

Arra a felvetésünkre, hogy a szezon egésze alapján a csapat sikere prognosztizálható volt, az UVSE edzője, Korényi Balázs úgy reagált, hogy leginkább azért büszke tanítványaira, mert elbírták az esélyesség terhét:
– Nincs még rutinjuk a srácoknak, hogy érvényesítsék a papírformát, ráadásul az ellenfelek is jó erőkből állnak, ezért is ér és jelent sokat számomra ez a bajnoki cím. Nagyon érett játékot mutattak az elődöntőben és a fináléban is, tényleg minden elismerést megérdemelnek a fiúk. Nyolc-kilenc játékos is van, akik már az eggyel idősebb korosztály küzdelmeit is megnyerték tavaly, az akkori döntő után már sejthető volt, hogy kiemelkedően erős csapatunk lesz idén a mezőnyhöz képest. Összességében tehát maximálisan elégedett vagyok a teljesítményükkel, de – bár lehet, hogy most sokan csodálkozva kapják fel a fejüket – számomra nem ez a legfontosabb. Ennél is többet jelent, hogy a szülők-iskolai tanárok-edzők alkotta „triumvirátus” tisztességes, jóravaló embereket faragjon belőlük. Már most meg kell tanulniuk azokat a társadalmi normatívákat, azokat az uszodai illemszabályokat, amelyek nélkül csak másodlagos a sportteljesítményük.

– És hogy állnak ezekkel?
– Az utóbbi két évben nagyon szerencsés voltam, mert egy rendkívül jó társaság jött össze. Sőt, túl jók voltak. Amíg az előző csapataimnál többször is fegyelmezni kellett a fiúkat, a jelenlegi brigádot azért kellett ösztönöznöm, hogy legyenek egy kicsit rosszabbak, de inkább jó értelemben vett csibészek, mert a medencében ez is kell a sikerhez.

– Álnaiv lenne részünkről annak a felvetése, hogy megfelelőnek látod-e az utánpótlás helyzetét az UVSE-nél.
– Nagyon sok tehetséges játékosunk van, hála Istennek, és nem csak a 2007-2008-as korosztályban, a fiatalabbaknál is akadnak kiemelkedő képességű gyerekek. Összességében elmondhatom, hogy nagyon jó irányba tart az UVSE, ahogy eddig, úgy ezután is arra törekszünk, hogy minél több tehetséget neveljünk és adjunk a magyar vízilabdának. Szerencsére példaképekből is akad bőven, van kire felnézniük a srácoknak és ez óriási erőt és kitartást is ad számukra egyben. Most még örülünk és ünneplünk, de azzal is tisztában vagyunk, hogy semmi okunk hátradőlni, hiszen rengeteg munka és feladat vár még ránk. A medencében és azon kívül is, hiszen ahogy korábban jeleztem, mi nem csak kiváló sportolókat, hanem remek embereket is szeretnék nevelni.
Utánpótlás