cover image
Egyéb

BL: az OSC búcsúja szebben sikerült

2023. május 23. 22:25

Egészen parádés játékkal köszöntek el a BL-től, valamint egymástól a Genesys-OSC játékosai csapatuk utolsó mérkőzésén, ahol 18 gólig meg sem álltak a Marseille ellen. Az FTC-Telekom ugyanakkor elvesztette hazai veretlenségét, a Sabadell 12-10-re nyert a szigeten.

A bajnoki döntő csalódását maga mögött hagyva, igazi búcsúpartyt rendezett az OSC együttese a Nyékiben, jóllehet az ellenfél a francia bajnoki címét megvédő, és az utolsó BL-meccseit sorra nyerő, s ezzel csaknem a Final Eight közelébe nyomakodó Marseille volt. Érződött a hazai játékosokon, hogy szép emlékekkel kívánják becsukni maguk mögött ma este az öltözőajtót, elvégre több kulcsember már nem ugyanitt fog bejönni, amikor nyár végén újraindul a verkli.

Bár az első negyed még küzdős volt (2-3 állt a táblán), a másodikban kiszabadult a szellem a palackból, az a fajta magyaros szárnyalás vette kezdetét, amikor lehet bárki az ellenfél, egyszerűen sansztalan, hogy bármit is tegyen a gőzhenger feltartóztatása érdekében. Minden működött, 5/5-öt játszott a Varga-gárda emberelőnyben, beakadt két akciógól is, 6-4-nél Lévai Márton ötöst védett – a 7-1-es tarolás után pedig jöhetett az örömjáték.

A 9-4-es első félidő után 9-9-es második következett, az OSC folyamatosan 4-5 góllal ment, a franciák csupán egyszer, a negyedikben kapaszkodtak vissza mínusz háromig, de erre kaptak kettőt 22 másodperc alatt... Vigvári Vince szédületesen vízilabdázott, 5 lövésből 5-öt lőtt, de Burián Gergő négy gólja is derekas teljesítményként említhető. Kár, hogy a végére jöttek csak bele a srácok – ilyen játékkal simán ott kellene lenniük a jövő heti fináléban; három pontra végeztek a bejutó Jug mögött a 6. helyen, és hát nem egy és nem két mérkőzést tudunk találni az idényben, ahol apróságokon mentek el a pontok sajnos...

Ezzel a szemben hiába gyűlt össze majd’ háromezer rajongó a szigeten, a Fradi nem igazán ért fel arra a szintre, amelyen játszva a fontos győzelmeket aratta az idén. Leginkább a védekezésen érződött, hogy a koncentráció messze nem ugyanaz, mint volt a bajnoki döntőben, vagy az azt felvezető Brescia elleni BL-meccsen. Az első negyedben távolról rommá lőtték Vogel Soma hálóját – négy gól is beakadt kintről –, sőt, a harmadik rész elején már 3-7 állt a táblán. A hazaiak azonban valamelyest megemberelték magukat, a zárórész előtt visszabrusztolták magukat 7-8-ig (azaz eggyel többet lőttek nyolc perc alatt, mint az első félidőben összesen), majd a negyedikben 9-8-nál már ők vezettek Vigvári Vendel remek akciógóljával.

Ám hiába tűnt úgy, hogy végre kézben a meccs, a spanyolok 37 másodperc alatt visszafordították az állást két akciógóllal, s bár még jött az egyenlítés, a következő egy percben elment a hajó. Ekkor két hátrányt sem tudtak kivédekezni a ferencvárosiak, a kettő között pedig elment egy fór, így nem sikerült igazán szépen búcsúztatni itthoni környezetben a mestert, Varga Zsoltot. Ez volt egyébként az FTC első hazai veresége az idényben (BL-ben, meg úgy egyáltalán, magyar uszodában). Picit kár érte, mondhatni, a Komjádiban nyert hatból hatot a csapat, csak a szigeten nem ment úgy – más kérdés, hogy jövő héten szintén nyitottban kell majd helytállni a BL nyolcas döntőjében.

Varga Zsolt jelezte, messze nem az új környezet, hanem a nyomás hiánya érződött: csapata igazán akkor tud jól teljesíteni, ha nagy a tét. Jövő szerdán ezzel aligha lesz baj: minden bizonnyal a címvédő Recco (kis eséllyel az Olympiacos) vár a zöldekre a negyeddöntőben.

Bajnokok Ligája, 14. Forduló

B-csoport

FTC-Telekom Budapest–Astralpool Sabadell (spanyol) 10-12
Genesys OSC Budapest–CN Marseille (francia) 18-13
Novi Beograd (szerb)–Spandau 04 Berlin (német) 13-8
AN Brescia (olasz)–Jug Adriatic Osiguranje Dubrovnik (horvát) 14-10
A csoport végeredménye: 1. Brescia 34, 2. Novi Beograd 32, 3. Ferencvaros 25, 4. Jug 16, 5. Sabadell 16, 6. OSC 13, 7. Marseille 13, 8. Spandau 1
(Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött: Jug–Sabadell 14-10, 12-15 – OSC–Marseille 10-10, 18-13)

A-csoport (szerda)
18.00 NC Vouliagmeni (görög)–Radnicki Kragujevac (szerb)
19.00 Pro Recco (olasz)–Olympiacos Piraeus (görög)
19.00 Jadran Split (horvát)–Waspo98 Hannover (német)
20.00 Zodiac CNA Barceloneta (spanyol)–Dinamo Tbilisi (grúz)
Az állás: 1. Barceloneta 36, 2. Recco 33, 3. Olympiacos 31, 4. Vouliagmeni 17, 5. Jadran 14, 6. Radnicki 12, 7. Dinamo 6, 8. Hannover 3
Vízilabda hírek