cover image
Egyéb

Mérlegen a döntő – Varga Zsolt: „Ma egy tízéves időszak ért véget”

2023. május 19. 9:22

Megvédte címét, és Varga Zsolt vezetésével negyedszer lett bajnok az FTC-Telekom együttese. Egyelőre utoljára, a mester ugyanis tíz év után elköszönt a klubtól és főállású kapitányként dolgozik tovább – ám hogy nagyot alkotott, az kétségtelen. Az első szezonban még kilencedik volt a csapattal, az idén viszont itthon újból veretlenek maradtak.

Varga Zsolt
„Az elintéztük két meccsen szöveg azt sugallná, hogy könnyen ment minden, holott egyáltalán nem volt az. Azt mondhatnám, hogy az éves mélypontunk a marseille-i BL-találkozó volt, valahogy kiengedtük magunkból azt a fajta feszültséget, ami az ilyen mérkőzésekhez elengedhetetlen – talán mert túl hamar megvolt a kvalifikáció. Kaptunk egy nagy pofont, és két hetünk maradt arra, hogy újjáépítsük magunkat, megint letegyük az alapokat, mert Marseille-ben még azok is hiányoztak. Ez adta ennek az időszaknak a nehézségét, hogy a történtek után olyan játékkal rukkoljunk ki a döntőre, amivel tudunk nyerni. Az első mérkőzésen épp az látszott, hogy elképesztő energiákat fektettünk a védekezésbe, és emiatt kevesebb maradt a támadásokra, nem járt úgy a labda, viszont hátul stabilak maradtunk végig. Így meg tudtuk fordítani a meccset azok után, hogy az OSC jobban kezdett. Azt láttam, hogy ők sokkal jobb formából érkeztek ebbe a párharcba, és ez látszott is múltkor az első két, két és fél negyedben – aztán sikerült megállítani őket, fordítani, és a végén a szívünknek köszönhetően győzni. Ma, úgy gondolom, a játékban egy szinttel feljebb léptünk, védekezésben és támadásban is. Folyamatosan vezettünk, benne volt egy több gólos győzelem, de ami a lényeg: most nagyon boldog vagyok, hogy ismét sikerült győzni.
Ez a bajnoki cím nagyon sokat jelent nekem, hiszen egy lezárás, ma egy tízéves időszak ért véget. Természetesen a meccseken sok az érzelem, ma is akadt jónéhány pillanat, amikor kitörtek belőlem, leginkább a dupla ötméteresnél, ám amint vége, onnantól felesleges újraélni az érzelmeket – az én fejemben azonnal az jár, mit csináltunk jól, mit csináltunk rosszul, miként lehet kijavítani a hibákat. Nagyon fontos, hogy kontrolláljam az érzelmeimet, mérkőzés alatt is, mert akkor tudok igazán segíteni a csapatnak, ha higgadt maradok és jó döntéseket hozok. Most még jön a BL, majd a Final Eight után rögtön megyek a válogatotthoz, megtartani az edzéseket azoknak, akik már korábban elkezdték a munkát, mert nagyon komoly feladataink vannak a nyáron – aztán a világbajnokság után lesz időm pihenni.”

Jansik Szilárd
„Óriási élmény, hogy ismét bajnoki címet ünnepelhetünk. Az első mérkőzés kulcsfontosságú volt, nagy akarattal küzdöttünk, hátrányból fordítottunk. Arra készültünk, hogy a Kondorosi úton lezárjuk a párharcot, örülök, hogy kitartott a lendületünk, és a kiélezett csatából mi jöttünk ki jobban.”
Vízilabda hírek