cover image
Egyéb

Tisztes újvárosi vereség a női BL-elődöntőben

2023. március 31. 21:02

A spanyol Európa-bajnokokkal és külföldi világklasszisokkal - köztük Keszthelyi Ritával - felálló Mataró ellen nem lehettek vérmes reményei a Dunaújvárosnak a női Bajnokok Ligája négyes döntőjében. A vége papírforma: 12-9 a spanyoloknak, ugyanakkor minden dicséret a lányoknak a nagyszerű helytállásért.

A meccs előestéjén tartott szokásos közös vacsora után Mihók Attila mosolyogva mesélte, hogy az Orizzonte képviselőivel azon merengtek: amikor ő élete első BL (akkor Euroliga) négyes döntőjén irányította a dunaújvárosi csapatot 2002-ben - történetesen hazai pályán -, akkor az olaszok jelenlegi elnöke, a legendás Tania di Mario még bőven a vízben volt, a klub másik irányítójának pedig a papája volt a nagyfőnök... Huszonegy évvel később az újvárosi mester ismét eljutott a végjátékba - más kérdés, hogy az előző öt alkalomhoz képest ez most a létező legváratlanabb eredmény volt a múlt nyáron több kulcsjátékosát elvesztő fiatal gárdától.
 
Egyébként pedig azon is viccelődtek az olaszokkal, hogy nagyon nem kellene túlfeszülnie senkinek, úgyis mindenki a két spanyol gárda fináléját várja, engedjék őket lejátszani a bronzmeccset, aztán intézzék a többit a hazaiak maguk között. Tény, a Sabadell és a Mataró elképesztő erősségű gárdákat rakott össze erre a szezonra: az Európa-bajnok spanyol válogatott kétfelé osztva, plusz három-három extraklasszis légiós - ránézésre esélytelen az egész.
 
Ehhez képest az Orizzonte csaknem belerondított a Sabadell partyjába, három negyedik szorongatták a hazaiakat, de az utolsó negyedben hét percig nem találtak be, a házigazdák betaláltak háromszor, és a végén csak összehozták a győzelmet - így az első fele összejött az össz-katalán finálénak.
 
A második elődöntő nem indult rosszul, Laura Aarts nagy védésekkel indított, átellenben Garda Kriszta bebombázta az első fórt, aztán bő három perc után a mataróiak kihasználták a második fórjukat, Vivian Sevenich húzta be közelről. Hat a hat ellen ugyanakkor ekkor teljesen esélytelenül próbálkoztak a hazaiak, igaz, a centerbejátszásainkat meg ők hatástalanították relatíve könnyedén. Végül Keszthelyi Rita törte meg a csendjüket, igaz, ahhoz, hogy üresen maradjon, kellett az is, hogy a center kissé visszatartsa a védőnket, így Rita berakhatta a ziccert. Sevenich ezután ötöst szállított, amit Anna Espar rakott be, 32 másodperc alatt elment kettővel a Mataro (3-1).
 
120.JPG Rémesen folytatódott, merthogy előbb Sevenich csavart egy mutatósat centerből, majd Espar távolija akadt be, így nem festett annyira jól az összkép 5-1-nél. Garda Kriszta aztán úgy döntött, elég a nem túl acélos támadásvezetésből, három lóba után bombázott egy becsületeset kintről, 49 másodperccel később Dobi Lili is meglepte Maria Sanchezt kapásszélről, s bár utána Silvia Morell ejtett egy szépet, Horváth Brigi szépen kihasználta az emberelőnyünket (megint csak egy jutott, azaz 2/2-vel álltunk), így azért máris szebbnek hatott az egész (6-4). Sajnos, a negyedzáró fórnál megint eladták a kapásszél-rövid kapufás feladás figurát, így Sevenich már a harmadik gólját lőhette, a Mataró pedig 7-4-re vezetett a félidőben.
 
Sajnos, a mataróiak elkezdték megtalálni a réseket a zónán, Espar zúdított egy komolyabbat a harmadik elején, viszont egy labdaszerzés után gyönyörűen húztuk végig a támadást, és Szabó Nikolett közelről mattolhatott. Aarts remekül védett hátrányban, ám érezhető volt, hogy azért tűzerő és támadópotenciál tekintetében erősen hátrányban vannak az újvárosi ifjak - 8-5-nél hiába volt két labdánk is, igazi veszélyt nem sikerült teremteni; átellenben Sevenich megint összeforgatott egy ötöst, amit ezúttal Keszthelyi értékesített (9-5). Sajnos, egy elhamarkodott fórral sem kerültünk közelebb, így miután Silvia Avegno labdája a blokkról és Aartsról vágódott a hálóba, azért tudtuk, innen nem lesz visszaút. Azért Horváth Brigi „gurított" egy szépet emberfórból, hét másodperccel a duda előtt, ám így is 10-6-ról indult a zárórész, azaz túl sok reményünk nem maradt.
 
99.JPG Azért Dobi Lili blazírt arccal bekanyarított egy ejtést hátulról, ám Margheta kissé elhamarkodva ránk fújt egy fórt, holott Sevenich markolta a labdát, úgy szereltük, ezt Simone van der Kraats beverte, hogy aztán Mihók Attila és a szlovén bíró fél perces szócsatában elemezze a történteket. Utána afféle kompenzáció gyanánt a következő hátrányban befújt egy két métert, átellenben Horváth parádésat pattintott akcióból - sajnos, ők meg Clara Crambayt játszották meg szépen, azaz gyorsan visszaállt a közte négy (12-8).
 
Becsülettel küzdöttek az újvárosiak, bár egy fór megint kimaradt, időkérés után, 48 másodperccel a vége előtt Horváth simán bevágta a következőt, hátul pedig jól zárt a védelem, azaz tisztes, háromgólos vereséggel zárult a meccs; sokkal többen nemigen reménykedhettünk, úgyhogy le a kalappal a lányok előtt!

Nyilatkozatok

Mihók Attila, a Dunaújváros edzője
„Ezen a mérkőzésen az volt a tét, hogy a magyar vízilabdát méltón képviseljük, és úgy gondolom, ezt sikerült elérnünk, mert tisztességesen helytálltunk. Érthető módon a támadásunkban nem volt ugyanaz az átütő erő, mint esetleg máskor, mert elsősorban arra kellett figyelni, miként indulunk vissza, hogyan védekezünk – annyira erős a Mataró, hogyha minden egyes akcióból lőni akartunk volna, akkor nem ússzuk meg húsz gól alatt. A meccs előtt így is simán aláírtam volna, ha valaki azt mondja, kilencet tudunk lőni ennek a csapatnak. A fő célunk inkább az volt előzetesen, hogy próbáljuk őket tíz alatt tartani, és akkor már nagy eredményt értünk el – végül kicsivel többet kaptunk, de úgy gondolom, így sem lehetünk elégedetlenek.”

Dani Ballart, a Mataró edzője
„Senki sem gondolhatta komolyan, hogy a Bajnokok Ligája négyes döntőjében egy elődöntő könnyű lehet. Tíz éve még talán előfordult ez, ma már mindenki tud a másikról mindent, edzők és játékosok jól felkészültek – mint ahogy mi is próbáltuk kitalálni, mire készült a Dunaújváros és végül nagyjából úgy változtattak, ahogy gondoltuk, viszont amit csináltak, azt remekül csinálták. Nekünk a védekezésünket kellett ehhez igazítani, és miután ezt megoldottuk, végül is le tudtuk győzni ellenfelünket.”

Garda Krisztina, a Dunaújváros csapatkapitánya
„Szerintem jól helytálltunk, közel a maximumhoz teljesítettünk. Talán egy vagy két elkerülhető gólt kaptunk, ami miatt nem lehetünk annyira elégedettek, de ezt leszámítva úgy gondolom, amit lehetett, kihoztuk ebből a meccsből.”

Keszthelyi Rita, a Mataró játékosa
„Gratulálok a dunaújvárosiaknak, nagyon jól teljesítettek, sokkal, de sokkal fegyelmezettebben játszanak, mint a korábbi években bármikor – ezért is jutottak el idáig ezzel a fiatal csapattal. Amit csinálnak, azt nagyon jól csinálják. Természetesen az UVSE-s élményeimre támaszkodva igyekeztem segíteni abban, hogy mire készüljünk, és végül is ez bejött, de igazából csak ebben bízhattak, a kétcenteres játékban, amire muszáj volt bezónáznunk, így viszont nemigen tudtunk lefordulni róluk, miközben ők elsősorban a védekezésre koncentráltak, és próbáltak élni az adódó esélyekkel. A szezon előtt reménykedtem abban, hogy ha már kijöttem, nem kell magyar csapattal játszani a BL-ben – ehhez képest ez volt a harmadik alkalom... Holnap döntő a Sabadell-lel, nagyon jól ismerjük egymást, de úgy indultunk a szezonnak, hogy meg akarjuk szerezni a trófeát, és már csak egyet meccset kell nyerni ehhez.”

 
1B6A6128.JPG Női Bajnokok Ligája Final Four, Sabadell
 
Elődöntő
Assolim CN Mataro (spanyol) - Dunaújvárosi Főiskola VE 12-9 (3-1, 4-3, 3-2, 2-3)
Gólszerzők: Sevenich 3, L. Espar 3, Keszthelyi 2, Morell, van de Kraats, Cambray, Avegno, ill. Horváth B. 4, Dobi 2, Garda 2, Szabó N.
 
Ekipe Orizzonte (olasz) - Astralpool Sabadell (spanyol) 12-13
 
Szombat
A 3. helyért
Ekipe Orizzonte (olasz) - Dunaújvárosi Főiskola VE, 16:00
Döntő
Astralpool Sabadell (spanyol) - Assolim CN Mataro (spanyol), 17:30

Vízilabda hírek
Bajnokok Ligája
bl