cover image
Egyéb

Brazil kaland magyar főszereplőkkel és bajnokkal

2013. december 19. 8:06

Dalmády Szandra brazil bajnok lett a Pinheriosszal, mellette még öt magyar játszott a kéthetes női „dzsemborin”.

A brazilok magyar vízilabdázókat hívtak meg saját bajnokságukba, hogy tanuljanak – így lehetne summázni a nemrég véget ért kéthetes helyi versenysorozatot. Kimondva vagy ki nem mondva, a pólóban még az olimpia előtt is lemaradó dél-amerikaiak kicsit bennünk is bíztak, sikerül-e ellesni pár mozdulatot, taktikai elemet a mieinktől.

Biztosan sikerült. A minibajnokságot a Pinherios nyerte, veretlenül, soraiban a szegedi, idén Universiade-ezüstérmes Dalmády Szandrával. Ő mesél a részletekről:

Bajnok lett Dalmády Szandra a Pinheriosszal

Bajnok lett Dalmády Szandra a Pinheriosszal

„Az ország legnagyobb csapatában, a Sao Pauló-i Esporte Clube Pinheirosban játszottam. Ebből a klubból szerepelnek a legtöbben a brazil válogatottban. Rajtam kívül más magyar ebben a csapatban nem játszott. A kapusunk Spanyolországból érkezett, korábban a Mataro csapatában játszott, de idén már sehol. A magyarok közül Somhegyi Noémi és Kling Szandra a Paineiras (Sao Paulo), Gyöngyösi Anikó a Botafogo (Rio de Janeiro), Kiss Alexandra és Szilágyi Réka a Paulistano (Sao Paulo) csapatát erősítették. A meccsek Rio de Janeiróban és Sao Paolóban, több klubban zajlottak.”

De hogyan sikerült odakerülni, és milyenek voltak a benyomások? – kérdeztük a 26 gólt szerző Szandrát, a Szegedi Vízmű Taylor&Nash Universitas pólósát.

„Személy szerint engem az ottani edző keresett meg, de a játékosok közül is írtak páran. Mindenképpen szerettek volna új tapasztalatokat szerezni Európából és, ha vízilabdáról van szó, akkor egyből Magyarország volt az első ország, amelyre gondoltak. Ott kint úgy tekintenek minden magyar vízilabdásra, mint a világ legjobbjaira, ők úgy gondolják, a vízilabda hazája Magyarország. Számomra is érdekes volt megismerkedni az ő játékstílusukkal és edzésmódszereikkel. Náluk nagy különbség, hogy egy-egy klub több sportág sportolóinak ad helyet, maguk a klubok és a létesítmények igen magas színvonalon vannak felszerelve. A Pinherios több uszodával és - az egyéb termek mellett - egy hatalmas konditeremmel is rendelkezik. A csapatom tagjai nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a konditermi erősítő gyakorlatokra és a többi csapathoz képest is igen gyorsak. Több tehetséges játékost is megismerhettem, akiket még bizonyára viszont fogunk látni az Olimpiai Játékokon.

Az ország gyönyörű és az emberek végtelenül kedvesek és közvetlenek. Aki csak megteheti, annak mindenképpen érdemes látni. A csodás növényeket, a nagy várost, a hegyeket és a tengerpartot és persze mindezt egymás mellett, hihetetlenül izgalmasnak találtam.”


A magyar válogatott bő keretébe meghívót kapott nemrég Somhegyi Noémi, a bajnok ZF-Eger centere. Ő is részt vett a brazil ligában, és ezt meg is beszélte Merész András szövetségi kapitánnyal.

„Az egyik magyar lányt, Kling Szandrát keresték meg a brazilok, ő igent mondott, de kérték tőle, jó lenne, ha vinne magával egy centert is. Természetesen nem haboztam. A brazil vezetők fizették az utat, az ottlétünket is, így lényegében kiadásaim nem voltak ebben a két hétben, csak amit ajándékokra költöttem. A kapitánnyal megbeszéltem a dolgot, azt mondta, semmi kivetnivalót nem talál az utazásomban, Cataniában egyébként sem játszottam volna, csak az edzőtáborban.

A brazil válogatott tagjai egész évben edzenek, de ilyenkor mindig rendeznek egy bajnokságot. A csapatok többségében 16-17 éves lányok játszottak, és szükségük volt tapasztalt vízilabdázókra. Segítettük őket a medencében, és volt is miben. A brazil vízilabda azért le van maradva: a játékosok ugyan erősek fizikailag, de a taktikát nem ismerik. Ami a legszörnyűbb volt, az a játékvezetés: lényegében nincsenek náluk szabályok, össze-vissza fújkálnak, néha azt hittem, megőrülök. Egy nagyon kedves kubai edzője volt az én csapatomnak, de ő egy szót nem beszélt angolul, így néha kézzel-lábbal magyaráztunk egymásnak. Egy meccset nyertünk, de ennek ellenére azt hiszem, tudtam segíteni a lányoknak, és nagyon jól éreztem magam Brazíliában”
– foglalta össze a történteket a Paineiras magyar légiósa, aki egyébként csapata 44 góljából 26-ot vállalt magára.

A brazil bajnokság végeredménye:

1. Pinheiros 16 pont (134-55) - veretlenül
2. Paulistano 12 pont (89-63)
3. Flamengo 8 pont (88-77)
4. Botafogo 2 pont (58-114)
5. Paineiras 2 pont (44-104)

Gólok száma:

Dalmády Szandra (Pinherios) 26 gól
Somhegyi Noémi (Paineiras) 26 gól
Kiss Alexandra (Paulistano) 17 gól
Gyöngyössy Anikó (Botafogo) 15 gól
Kling Szandra (Paineiras) 7 gól
Vízilabda hírek
brazil női bajnokság
brazília
somhegyi noémi
dalmády szandra
kiss alexandra
Gyöngyössy Anikó