cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női Világliga Szuperdöntő: hatalmas csata, ötméteresek után ezüstérmes a csapat!

2022. november 6. 15:52

A Bíró Attila irányította válogatott a tenerifei viadal fináléjában 11-11 után ötméteresekkel kapott ki az Európa-bajnok Spanyolországtól. Hazánk 2004 és 2011 után szerzett ismét ezüstérmet.

„Más miatt lesz nehéz a spanyolok elleni mérkőzést, mint volt az amerikaiak elleni" - fogalmazott a finálé előtt Bíró Attila szövetségi kapitány, utalva a spanyolok bivalyerős centerkettősére, illetve természetesen a hazai pálya előnyeire.
 
A felek három napja a csoportmeccsek során találkoztak egymással, akkor Miki Ocha csapata 15-11-re győzött. A mieink szakvezetése jóval kevesebb kapott gólba bízott, hiszen ez adhatna alapot az Európa-bajnok legyőzésére.
 
Nos, az első félidőben kimondottan jól működött a védekezés. Kapott ugyan hat gólt a csapat, de emellett jól mozgott emberhátrányban, blokkok is keserítették a spanyolok dolgát, és a centereik sem fickándozhattak annyira. Nálunk támadásban a 20 esztendős Pőcze Panna lépett elő főszereplővé, három csodás góllal igazolta a szakmai stáb döntését. Parkes Rebecca hozta a szokásos nívót, Keszthelyi Rita nemkülönben. Az eredmény váltakozó volt: mi 1-0-ra 3-2-ra és 5-4-re vezettünk, a hazaiak 2-1-nél, 4-3-nál és 6-5-nél álltak jobban - így a 6-6-os részeredmény voltaképpen igazságos volt. Csak azt sajnáltuk, hogy 5-4 után háromszor is volt lehetőség a plusz kettőhöz, ám ebben az időszakban az amúgy pazar emberelőnyös játék sem járt sikerrel.
 
Fordulás után az ő „Pőcze Pannájuk", González villant harmadszor, de Szilágyi Dorottya fórból hamar egyenlített, majd a jogos büntetőt is értékesítette, avagy továbbra is hullámzott a játék, hol az egyik, hol a másik együttes vezetett. Hogy ne így legyen tovább, Magyari Alda nagy védése, illetve több nagy blokk igyekezett tenni - a 9-7-hez fórban adogathattunk, ám Faragó Kamilla lövését sajnos véde Terre kapus. Az UVSE játékosa hátul javított (blokk). Nogué egyenlített aztán fórból, de Keszthelyi második góljával újra vezettünk. A spanyolok átálltak kétcenteres játékra, ebből lőtt gólt Leiton, így 9-9-cel zárult a harmadik etap.
 
Az utolsóban - miként várható volt - még keményebb lett a küzdelem, nem maradtak adósai egymásnak a játékosok... A megítélt kontrák nem segítették a támadásainkat, majd Leiton ütőmozdulatát videózták a bírók. A spanyol centert teljes joggal végleg kiállították. Kiúszott, levette a sapkáját, érezte, jogos az ítélet. Öt percig így is volt, majd további tanácskozások után kiderült, Faragó Kamilla kapta a piros lapot... Érthetetlen...? Maradjunk annyiban, talán még a spanyolok sem értették...
 
Forca mindenesetre a közjáték után belőtte a fórt, jött egy Magyari-védés, egy páros kiállítás - talán nem túlzás, kicsúszott a mérkőzés az amerikai, ausztrál bírókettős kezéből. Újabb, sokadik kontra érkezett válogatottunk ellen, majd egy kiállítás, és még egy Forca-gól. Fújt a szél szemben rendesen...
 
Az utolsó másfél percben 7 a 6 ellen játszottunk, Leimeter szépített, majd egy kivédekezett emberhátrány után az egyenlítésért indult a csapat. Bíró Attila időt kért, maradt a 7 a 6 elleni játék. Bejött! Addig-addig próbálkoztunk, amíg a végén, pont a dudaszó előtt Gurisatti Gréta egyenlített!
 
Aldaokma.jpg Következhetett az ötméterespárbaj, amelyben Magyari Alda bravúrokat mutatott, de sajnos a spanyol kapus, Terre is, így tíz-tíz lövő után 8-7-ra a spanyolok nyertek. Sok mindent elmond, hogy Leiton is ott lehetett a lövők között, és kétszer is betalált...

Nem vitás, kitett magáért csapatunk a tornán, mindent megérdemelt volna - az ezüstérem is remek eredmény!

„Sok dolog volt érhetetlen számomra – ami érthető volt, az a saját csapatom teljesítménye. Jól védekeztünk, nem csak a csütörtöki meccshez képest, hanem úgy általában is. Huszonnégy órán belül két ilyen meccset vívni, két ilyen eredményt elérni nem mindennapi, bátran állíthatom, parádés teljesítmény. Ahogy felépítettünk magunkat az elődöntőre és a fináléra, az önmagáért beszél. Örülök, hogy ezen a meccsen, egy döntőben is fantasztikusan játszottak olyan új játékosok, mint Pőcze Panna vagy Hajdú Kata, de rajtuk kívül is az egész tornán jónéhány kiemelkedő teljesítményt láttam. Tekintettel arra, hogy a sírból hoztuk vissza a meccset, nyilván a végeredménynek nem örülök, nagy lelkierő kellett a döntetlenhez, sajnálom, hogy az ötméteresek során ezt nem tudtuk kamatoztatni. Meg kell tanulnunk ötméterespárbajt is megnyerni, hiszen jó eséllyel a jövőben több ilyen meccsünk is lehet. Nem kérdés, ez az ezüstérem mindenképpen siker, még akkor is, ha ilyen közel voltunk az aranyéremhez” értékelt Bíró Attila szövetségi kapitány.

 
Női Világliga Szuperdöntő, Santa Cruz (Tenerife)
 
A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
 
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC)
Mezőnyjátékosok: Baksa Vanda (UVSE), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (FTC), Hajdú Kata (UVSE), Keszthelyi Rita (CN Mataro, spanyol), Leimeter Dóra (FTC), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (Eger), Pőcze Panna (FTC), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Padova, olasz)
Szövetségi kapitány: Bíró Attila. Edző: Tóth László. Kapusedző: Áts Bertalan
 
A PROGRAM
 
A-csoport: Hollandia, Egyesült Államok, Kanada, Olaszország
B-csoport: Ausztrália, Magyarország, Spanyolország, Új-Zéland
 
Csoportmérkőzések
2022. november 2., szerda
Ausztrália - Magyarország 7-9
Hollandia - Egyesült Államok 6-9
Kanada - Olaszország 9-16
Spanyolország - Új-Zéland 21-4
 
2022. november 3., csütörtök
Kanada - Egyesült Államok 5-11
Hollandia - Olaszország 18-11
Ausztrália - Új-Zéland 14-5
Spanyolország - Magyarország 15-11
 
2022. november 4., péntek
Új-Zéland - Magyarország 9-25
Hollandia - Kanada 11-11 - ötméteresekkel 3-4
Egyesült Államok - Olaszország 11-10
Spanyolország - Ausztrália 12-5
 
2022. november 5., szombat
Elődöntő
Egyesült Államok-Magyarország 9-10 (3-3, 2-3, 2-1, 2-3)
Gólszerzőink: Shabb 2, Roemer 2, Mammolito, Neushul, Fattal, Flynn, Raney, ill. Szilágyi 3, Máté 2, Keszthelyi 2, Vályi, Gurisatti, Hajdú
 
További eredmények
Elődöntő
Spanyolország-Hollandia 14-10
Az 5-8. helyért          
Olaszország-Új-Zéland 13-5
Ausztrália-Kanada 12-10
 
2022. november 6., vasárnap
A 7. helyért   
Új-Zéland-Kanada 6-13
Az 5. helyért  
Olaszország-Kanada 13-11
A 3. helyért   
Egyesült Államok-Hollandia 11-11 - ötméteresekkel 5-4
Döntő
Magyarország-Spanyolország 11-11 (3-3, 3-3, 3-3, 2-2) - ötéteresekkel 7-8
Gólszerzőink: Pőcze 3, Szilágyi 2, Keszthelyi 2, Leimeter 2, Parkes, Gurisatti, ill. González 3, Ortiz 2, Leiton 2, Forca 2, A. Espar, Nogué
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila